TİC Holding Header
  • USD 32.368
  • EUR 35.088
  • Altın 2324.082
  • BIST 100 9129.19
  • Sağlık

Bebeklerde beslenme

Medical Park Trabzon Hastanesi Beslenme Diyet uzmanı Kübra Karakuş bebeklerde beslenme hakkında uyarılarda bulunarak, 6. aya kadar bebekler için tek ve temel besin olan anne sütü, 6. aydan sonra gerek enerji gerekse besin öğeleri yönünden artık bebeğe yetersiz gelir dedi.
Bebeklerde beslenme
TRABZON / İHA - İlk 6 ayda yeterli ve dengeli beslenerek bebeğini emziren anneler ek besinlere geçiş sürecini daha kolay atlattığını ifade eden Karakuş, “Bebeğin başını dik tutması, oturabilmesi, besinlerin ilgisini çekmeye başlaması, aile yemek yerken yiyeceklere uzanması ve oyuncaklarını ağzına götürmesi bebeğin ek besinlere hazır olduğunun göstergeleridir. Burada unutulmaması gereken nokta, ek besinlere geçişin 6. aydan sonraya bırakılmaması ve ek besinlere başlansa bile anne sütüne devam edilmesi gerektiğidir. İlk 6 ayda yeterli ve dengeli beslenerek bebeğini emziren anneler ek besinlere geçiş sürecini daha kolay atlatırlar. Bunun en önemli nedeni, anne sütünün tadının annenin yediklerine göre şekillenmesidir. Yeterli ve dengeli beslenen annelerin emzirdikleri bebekler henüz ek besinlere başlamadan birçok tadı zaten biliyor olacaklardır ve ek besinlere geçiş süreci hem bebek hem de anne adına daha kolay atlatılacaktır” diye konuştu.

İLK OLARAK HANGİ BESİNLERİ SEÇMELİYİM?
Ek besinlerin seçimi hakkında bilgi veren, Karakuş, “Ek besin olarak seçilmesi gereken ilk alternatifler; yoğurt, şeftali, elma ve pirinç unlu mamalardır. Bu besinlerin ortak özelliği sindirimlerinin kolay, besin değerlerinin yüksek, alerjen etkilerininse az olmasıdır. Meyve püresi hazırlama işlemi için meyveler iyice yıkanıp kabukları soyulmalı, ardından cam bir rendenin ince kısmıyla rendelenmeli, daha sonra iyice ezilerek bebeğe verilmelidir. Bebeğe verilecek yoğurt ise evde mayalanıp bir gece buzdolabında bekletildikten sonra verilmelidir. Bebeğin yemeklerine 6. aydan itibaren bir çay kaşığı sıvıyağ eklenmeye başlanmalı, ancak 1 yaşına kadar hiçbir yemeğine tuz ve baharat eklenmemelidir. Bu ilk seçeneklerden sonra artık sebze çorbaları, sebze püreleri veya dolma gibi biraz daha kompleks besinlere geçilebilir. Sebzeler konusunda tercih ise havuç, kabak ve patatesten yana olmalıdır. Mandalina ve portakal gibi meyveler alerjen ve gaz yapıcı etkilerinden dolayı; lahana, karnabahar ve brokoli gibi sebzeler de yine gaz problemlerine yol açabileceklerinden ötürü, tercih edilmemeleri daha uygundur” şeklinde konuştu.

BEBEĞE KAÇINCI AYDA HANGİ BESİNLER VERMELİ ?
Altı aydan sonra verilecek besinleri sıralayan Karakuş, “6. aydan itibaren bebeğe verilmeye başlanabilecek ek besinleri Yoğurt, Meyve püresi (tercihen şeftali, elma) Sebze çorbaları (tercihen havuç, patates, kabak) Pirinç unuyla hazırlanmış mamalar; 7. ay yumurta sarısı, tuzsuz beyaz peynir, et püre, tavuk püre, kıyma; 8. ay Kurubaklagiller (nohut, mercimek)Köfte. tam yumurta. 9 ay pilav, ekmek, makarna; 10-12 aylar tuzsuz olmak kaydıyla evde pişen tüm yemekler. Bu süreç büyük bir dikkat ve sabır gerektirir. Bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişimini tamamlanması ve uzun vadede çocukta beslenme problemlerine yol açmaması adına denenecek ek besine her zaman küçük bir miktar ile başlanmalı ve yavaş yavaş artırılmalıdır. Bu miktar başlangıçta ortalama bir yemek kaşığı kadar olmalıdır.-Ek besinler bebeğe biberonla değil, kaşıkla verilmelidir. Aynı gün içerisinde tek besin denenmelidir. Böylece eğer bebeğin bir besine karşı alerjisi varsa, bunun hangi besin olduğunu kolayca anlaşılabilir. Yeni denenecek besinler bebek açken verilmelidir. Bebek bir besini sevmiyorsa o anda ısrarcı olunmamalıdır. Aradan biraz zaman geçtikten sonra aynı besin tekrar denenmeli, bebeğin yeni bir tadı kabullenmesi için ortalama 10 kez denemesi gerektiği bilinmelidir. 6. aydan sonra bebeğin ağız ve diş gelişimini desteklemek için besinler blenderdan geçirilmemelidir. Bebeğe taze ve doğal besinler verilmelidir. Konserve, dondurulmuş yiyecekler ve raf ömrü uzun hazır gıdalar bebeğe tükettirilmemelidir. Bebeğin yemeklerine 1 yaşına kadar tuz ve baharat eklenmemelidir. Bebeğin yiyeceği hazırlanmadan ve bebek beslenmeden önce mutlaka eller yıkanmalıdır. Bebeğin yeme becerisini geliştirmek için eline çubuk şeklinde besinler verilmelidir. 6. aydan itibaren bebeğe pekmez verilmeye başlanabilir ancak bal için bebeğin 1 yaşını doldurması beklenmelidir” uyarısında bulundu.
Yorum Yazın