TİC Holding Header
  • USD 32.37
  • EUR 34.966
  • Altın 2324.243
  • BIST 100 8880.09
  • Yerel

Bezelye yaşlanmayla savaşıyor

İlkbahar ve yazın taze taze tüketebileceğimiz bezelyenin faydaları saymakla bitmiyor.
Bezelye yaşlanmayla savaşıyor
ERZURUM / İHA - Bezelye aynı zamanda yaşlanma karşıtı bir sebzedir. Diyetisyen Şebnem Kandıralı konu ile ilgili bilgiler verdi.

Yağsız , düşük kalorili bir karbonhidrat, lif ve C vitamini kaynağıdır. ½ bardak pişmiş bezelye sadece 36 kalori olup, 6 gram karbonhidrat, 2.4 gram lif ve 40 mg C vitamini ( günlük ihtiyacın yarısını karşılar) içerir. Kolesterol içermez ve iyi bir bitkisel protein kaynağıdır. ¾ bardak bezelye ¼ bardak badem veya 1 yemek kaşığı fıstık ezmesinden daha fazla protein içerir. Hem lif hem protein içermesinden ötürü kan şekerinin dengelenmesine yardımcıdır. Yüksek lif ve protein vücutta şekerlerin emilimini yavaşlatır.Bütün karbonhidratlar doğal şeker ve nişasta içerir. Karbonhidratlar beyaz şeker ve kimyasal içermedikten sonra endişelenecek bir sorun teşkil etmezler.

Bezelye gibi yüksek lif içeren bakliyat tüketmek, sağlıklı vücut ağırlığının sağlanmasına, kalp hastalığı ve Tip 2 diyabet riskinin azalmasına yardımcı olur. Bezelye iyi bir çözünür lif kaynağıdır, daha uzun süre tok kalmanızı sağlar, bağırsak faaliyetlerini düzenler ve kötü kolesterolün ( LDL) azaltılmasına yardımcı olur.Aynı zamanda bir B grubu vitamini olan folatı içerir, hücre DNA sının yapım ve onarımında rol oynar. Folatın ruh sağlığı üzerinde de olumlu etkileri vardır. Yapılan bir çalışmada düşük folat alımının melankolik, depresif belirtilerin artışı ile ilişkili olduğu bulunmuştur.

Yüksek oranda kumestrol adlı sağlığı koruyucu bir polifenol içerir. Yapılan bir çalışmada mide kanserinin önlenmesi için bu polifenolün günde 2 mg kadar alınmasının yeterli olduğu saptanmıştır. Bir bardak bezelye de ise en az 10 mg kumestrol bulunur. Bir başka çalışmada da polifenollerden zengin bir diyet tüketiminin mide kanserine yakalanma riskini % 50 oranında azalttığı belirtilmiştir.

Yüksek oranda antioksidan ( flavonoidlerden kateşin ve epikateşin, karotenoidlerden alfa ve beta karoten, fenolik asitlerden ferulik ve kafeik asit, polifenollerden kumestrol ) içermesinden ötürü yaşlanma karşıtıdır , güçlü bağışıklık sistemine yardımcıdır ve yüksek enerji sağlar.Anti inflamatuar ( iltihap karşıtı ) özelliklerinden ötürü Alzheimer hastalığı, artirit, bronşit, osteoporoz ve kırışıklıkların önlenmesinde rol oynar.Niasin içeriği ile trigliseridlerin ve VLDL’nin ( düşük yoğunluklu lipoprotein ) üretimini azaltır bu sayede kötü kolesterolün ( LDL ) oluşumu azalıp iyi kolesterol (HDL) artışını destekler, trigliserid seviyelerinin düşmesine yardımcı olur.Bir bardak bezelye günlük K vitamini ihtiyacınızın %44’ünü karşılar. K vitamini kalsiyumun kemiklerde korunmasına yardımcı olur, osteoporozun önlenmesi için elzemdir. Aynı zamanda K vitamini kanamayı önlemek için kanın pıhtılaşması için gereklidir. Diğer K vitamini içeren kaynaklar karnabahar, kurubakliyatlar, ıspanak, brokoli ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerdir.Bezelye pürin adı verilen bir madde içerir, böbrek bozuklukları veya gut olan kişilerin tüketmesi sakıncalıdır.
Yorum Yazın