TİC Holding Header
  • USD 32.377
  • EUR 35.032
  • Altın 2323.877
  • BIST 100 9129.19
  • Ekonomi

Bıg Boss Consept'in, taklitçilerle isim savaşı

İstanbul’da açtığı mekanlarla adını duyuran, ’Cafe-Restaurant’ konseptli ’Big Boss Consept’ isimli zincirin sahibi Metin Çalık, taklitçilere savaş açtı.
Bıg Boss Consept'in, taklitçilerle isim savaşı
İSTANBUL / İHA -  Çalık, “İsmimizi logolu haliyle kullanma cüreti gösteren mekanlar bile var. Bu işletmelere karşı yasal mücadelemizi sürdürüyor olsak da, böylesi bir uğraş can sıkıcı. Ticari ahlak çerçevesinde dileğim her tür marka tacizine bir son verilmesidir” dedi.

25 yıldır tasarımcılık ve işletmecik alanlarında hizmet veren Big Boss Consept’in kurucusu Metin Çalık, taklitçilere savaş açtı. Çalık, "Bu güne kadar daima yenilikçi oldum ve başkalarını kopyalamaktansa, özgün tasarımlar üretmeyi prensip edindim. Topluma hizmet edecek bir mekan var etmede en önemli unsur, yapılandırılan işletmenin ruhudur. Mekana kazandıracağınız anlam ise, sizden bir parçadır ve konsepti oluşturan kişinin tecrübesiyle eşgüdümlüdür. Oradan buradan alıntı yaparak tamamlanmaya çalışılmış bir işletme, son derece iğreti durur ve er ya da geç dibe vurur” dedi.

Bir mekanın tasarımının her aşamasının önemli olduğunu belirten ve fotoğraf çekerek birebir taklitle kimsenin eline bir şey geçmeyeceğini belirten Çalık; “Bu işi iyi yapacaksanız yatıp-kalkıp bu işi düşünmek zorundasınız. Bir gün kahvaltı ediyordum ve bıçakla yumurtayı ortadan ikiye böldüm. Tabağımda gördüğüm görüntü artık benim için, ortadan bölünmüş bir yumurtadan çok daha fazlasıydı. O iki parça yumurta, şu an mekanlarımda bulunan tavan apliklerinin ilham kaynağıdır. Bu ve benzeri ayrıntılardan habersiz bir takım girişimciler, mekana geliyorlar, keşif yapıyorlar, sonra da ellerindeki fotoğrafa bakarak aynısını uygulamaya çalışıyorlar. Sonuçta ortaya çıkan derme çatma işletme, haliyle istenen başarıyı yakalayamıyor.

Açıkçası buraya kadar olan kısımdan şikayetçi değilim, neticede asıllarına hizmet etmiş oluyorlar. Rahatsızlık duyduğum husus, son dönemde mekan adımın birebir ve suç teşkil edecek boyutta taklit ediliyor olmasıdır. Türk Patent Enstitüsü (TPE) onaylı tescil belgemizde, 43. madde ile telif hakları tarafımda saklı bulunan ’Big Boss Consept’ cafe-restaurant adına birkaç yerde daha rastlamak mümkün. Hatta işi abartıp, ismi logolu haliyle kullanma cüreti gösteren mekanlar bile var. Her ne kadar bu tarz taklitçi işletmelere karşı yasal mücadelemizi sürdürüyor olsak da, böylesi bir uğraş can sıkıcı. Ticari ahlak çerçevesinde dileğim; her tür marka tacizine bir son verilmesidir. Kendimiz olur ve kendimizle yarışırsak, başarı beraberinde gelecektir" ifadelerini kullandı
Yorum Yazın