TİC Holding Header
  • USD 32.354
  • EUR 35.154
  • Altın 2307.984
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Büyükçekmece'deki atıl tv kulesinin tek umudu çamlıca'ya yapılacak yeni tv kulesi

Büyükçekmece sınırları içerisinde yer alan Endem TV kulesi 6 yıldır frekans verilmediği için kullanılmıyor. Boş bir şekilde bekleyen bu kulenin tek umudu, Çamlıca tepesinde yapılacak olan yeni televizyon kulesi.
Büyükçekmece'deki atıl tv kulesinin tek umudu çamlıca'ya yapılacak yeni tv kulesi
Büyükçekmece sınırları içerisinde yer alan Endem TV kulesi 6 yıldır frekans verilmediği için kullanılmıyor. Boş bir şekilde bekleyen bu kulenin tek umudu, Çamlıca tepesinde yapılacak olan yeni televizyon kulesi.
Türkiye’nin ilk Televizyon kulesi olan Büyükçekmece’deki Endem televizyon kulesi 6 yıldır analog yayın frekansı alamadı. Gelişen teknoloji sayesinde analog yayın yerini dijital yayıncılığa (Sayısal karasal yayıncılık) bıraktı. Birleşmiş Milletler Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin, 2006’da Cenevre’de imzalanan sözleşmeyle 2015 yılının Haziran ayına kadar, bölgedeki ülkelerin sayısal yayıncılığa geçmesini zorunlu kıldı. Dünyada birçok ülke tarafından kullanılan dijital yayıncılık Türkiye’de kademeli olarak kullanmaya başlandı. 2015 yılı mart ayından itibaren de analog yayınların tamamen son bulması planlandı. Bu hedef doğrultusunda ve görüntü kirliliğini kaldırmak için Çamlıca’da bulunan birçok televizyon ve radyo yayını yapan anten ve kule yıkılacak. Yerine Toplam 365 metre uzunluğunda dijital yayıncılık için daha uygun bir televizyon kulesi yapılacak.
Analog frekans tahsis edilmemesi nedeniyle kullanılmayan Endem TV kulesinin tek umudu da Çamlıca’da yapılacak olan yeni televizyon kulesi. Çamlıca tepesinde yapılacak olan televizyon kulesi Büyükçekmece’de hazır bekleyen televizyon kulesi ile beraber çalışması bekleniyor. Çamlıca’daki kulenin Avrupa yakasının batı kesimlerine doğru sinyalindeki verimlilik azalması, bu boşluğu da Büyükçekmece’deki kulenin doldurması planlanıyor.
12 YILDIR HEYKEL GİBİ DURAN TV KULESİ
Televizyon kulesinin Büyükçekmece’nin simgesi haline geldiğini söyleyen Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün "Bu kuleye frekans tahsisi yapacaklardı. Kulede eski sistem yani analog yayın yapılacaktı. Maalesef bunu bir yasal statüye kavuşturulma noktasında Ankara çok gecikti. Sonradan karasal dijital yayın ortaya çıkınca, bize gelen bilgiler doğrultusunda bu yayın sistemine geçildikten sonra frekans verileceğini yönünde. Resmi bir bilgi olarak bugüne kadar bize somut bir cevap verilmedi. Çamlıca tepesine televizyon kulesi yapıldığı zaman ikisi beraber çalışması gerekiyor. Çünkü her iyi yakayı da sinyal verimliliği açısından iyi beslemek gerekiyor. Çamlıca kulesi bu sene başlarsa bunun inşaatı uzun sürmeyeceğini düşünüyorum. Bu iki kulenin de en geç 1,5 yıl içerisinde devreye gireceğini düşünüyorum. Kulemizin bugüne kadar kullanılmadığı için isyanda değilim ama sitemkarım. Türk medyamızın ve telekomünikasyon genel müdürlüğümüzün elinde çok daha iyi değerlendirilmiş olması lazımdı. Televizyon kulemizin hikayesi bugüne kadar böyle geldi. Bundan sonra umudumuz Çamlıca tepesine yapılacak olan televizyon kulesidir. 12 yıldan beridir heykel gibi duran Endem televizyon kulesi Çamlıca tepesine yapılacak olan televizyon kulesi sayesinde kurtulmuş olacak. Ve buradaki bu ıstırapta bitmiş olacak. Şimdi umudumuz Çamlıca tepesine yapımı planlanmış olan televizyon kulesi, inşaatının bitmesi ve her iki kulenin de aynı anda devreye girmesi’’ dedi.
55 MİLYON DOLARLIK BOŞ KULE
Büyükçekmece’de bulunan televizyon kulesinin yapımına 1998 yılında başlandı ve 2008 yılında kaba inşaatı biterek kullanıma hazır hale geldi. Kulenin yapımında 8 bin metreküp beton, 900 ton demir, 650 ton çelik kullanıldı. Büyükçekmece Belediyesi ile Endem İnşaat A.Ş. tarafında yapımı gerçekleştirilen televizyon kulesi, 55 milyon dolara mal oldu. Türkiye’nin ilk televizyon kulesi olan kule, 230 metre yüksekliği ile Avrupa’nın 4. Dünyanın 17. büyük TV kulesi olma özelliğini taşıyor. Kulede 25 kişi kapasiteli 2 adet asansör bulunuyor. Bu asansörler zeminden seyir terasının bulunduğu alan 60 saniyede çıkıyor. Kulede, 450 kişilik döner restoran, seyir ve resepsiyon katları bulunuyor.
Yorum Yazın