TİC Holding Header
  • USD 32.331
  • EUR 35.048
  • Altın 2280.745
  • BIST 100 8880.09
  • Siyaset

Çavuşoğlu-Diby ortak basın toplantısı yaptı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fildişi Sahilleri ile ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek istediklerini açıkladı.
ANKARA / İHA - Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Fildişi Sahilleri Dışişleri Bakanı Charles Koffi Diby ile ikili ve heyetler arası görüşmelerden sonra ortak basın toplantısı gerçekleştirdiler.

Bakan Çavuşoğlu, Fildişi Sahilleri’nden ilk defa bir dışişleri bakanının Türkiye’yi ziyaret ettiğini söyleyerek, görüşmelerinde karşılıklı olarak ilişkilerin geliştirilmesi için iradeyi beyan ettiklerini ifade etti.

Çavuşoğlu, Afrika kıtası, bölgesel ve uluslar arası gelişmeleri ele aldıklarını kaydederek, “Ekonomik ve ticari ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Türkiye, ekonomik ve teknik işbirliği anlaşmasını onayladı. Fildişi Sahili’nin de onaylamasını bekliyoruz. Türk firmaları da yatırım için teşvik edeceğiz” dedi.

Fildişi Sahilleri Dışişleri Bakanı Diby, Fildişi sahilleri-Türkiye arasında birçok konuda fikir birliğinin bulunduğunu aktararak, iki ülke arasındaki ilişkileri derinleştirmek istediklerini belirtti. Diby, ticari ilişkilerin var olduğunu kaydederek, “Ticari ilişkilerin potansiyeli daha fazla. 210 milyon dolarlık ticaret hacmimiz var. Fildişinin potansiyeli, Türkiye’nin sunabileceği potansiyeli düşündüğümüz zaman, bunları daha da derinleştirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle bir denizcilik Anlaşması imzalamıştık. Türkiye-Fildişi Sahilleri arasında ivme yaratarak doğrudan Türkiye’de üretilen ürünleri aktarabilmek için. Bir milyon 300 bin ton kakao üretiyoruz. Doğrudan kakao ihtiyacını Fildişi Sahilleri’nden karşılarsa, çok iyi olur” ifadelerini kullandı.

10 senelik krizden sonra güvenilir ortaklarının olması gerektiğinin atını çizen Diby, Afrika kıtasını geleceğin kıtası olarak nitelendirerek, “Fildişi Sahilleri istikrarlı ve barış içinde yaşıyor, ekonomik büyümemiz yüzde 9,8 oranında. 18 Türk şirketi varlığını göstermektedirler. Bin 500 olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Her iki bakan ‘Siyasi İstişare Mekanizması Kurulması Hakkında Mutabakat Muhtırası’ ve ‘Diplomasi Eğitiminde Bilgi ve Belgelerin Değişimine İlişkin İşbirliği Mutabakat Zaptı’nı imzaladılar.
Yorum Yazın