TİC Holding Header
  • USD 32.331
  • EUR 35.078
  • Altın 2310.775
  • BIST 100 8880.09
  • Siyaset

Çavuşoğlu PYD'yi meşru gören zihniyetlerle siyaset yapıyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Maalesef PYD’yi bile meşru göstermeye çalışan zihniyetlerle siyaset yapıyoruz dedi.
Çavuşoğlu PYD'yi meşru gören zihniyetlerle siyaset yapıyoruz
AYDIN / İHA - AK Parti İl Danışma Meclisi Toplantısı’na katılmak üzere Aydın’a gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Vali Erol Ayyıldız’ı makamında ziyaret etti. Eşi Hülya Çavuşoğlu’yla birlikte ilk kez Aydın’a gelen Bakan Çavuşoğlu’nu; Vali Ayyıldız, Ayyıldız’ın eşi Dr. Didem Ayyıldız, AK Parti Aydın Milletvekilleri Mehmet Erdem, Semiha Öyüş ve Gültekin Kılınç, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Emre Furat ile kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri karşıladı.

Valilik şeref defterini imzalayan Çavuşoğlu, gündemdeki konuları değerlendirdi. Suriye ve bölgesinde yaşanan gelişmelerin 4 yıldır devam ettiğini belirten Çavuşoğlu, 10 milyona yakın insanın evini terk etmek zorunda kaldığını ve 300 bin kişinin de hayatını kaybettiğini söyledi. Çavuşoğlu, “Bunun sorumlusu başta Esad rejimi ve terör örgütleridir. Son zamanlarda hep Kobani gündemde. Türkiye yanı başında yaşanan bir duruma kayıtsız kalamaz. Biz Kobani’nin düşmemesi ve oraya insani yardımların götürülebilmesi için uğraşan ve daha da önemlisi 200 bin insana kapılarını açan bir milletiz. IŞİD, yeni bir terör örgütü mü? Hayır. Türkiye 10 Ekim 2013’üe kimse IŞİD’in ismini duymamışken terör örgütü listesine almıştı” dedi.

“TÜRKİYE TERÖR ÖRGÜTÜNE SİLAH VERMEZ”
Türkiye’nin terör örgütlerine silah yardımı yapılmasına karşı olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, “Terör örgütüne silah verilmez. Bu terör örgütü dünyada belli ülkelerin terör listesinde varmış, yokmuş, biz ona bakmayız. Biz bu terör örgütünün ne olduğunu ve kimin uzantısı olduğunu ve neye hizmet etmeye çalıştığını çok iyi biliyoruz ama meşru olan güçlerin bu bölgeye hakim olmasını ve IŞİD’e karşı mücadele etmelerini de destekleriz çünkü IŞİD de bir terör örgütüdür. Özgür Suriye Ordusu’na destek veririz. Peşmerge’ye destek verebiliriz. Kimisi, ‘Peşmerge ordu değildir’ diyor. Peşmerge, bugün Irak anayasasına göre kurulmuş Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin güvenlik gücüdür. Biz nasıl, Irak anayasasına göre meşru olan Kuzey Kürdistan bölgesinin petrolünü sözleşmeyle alıyorsak pekala anayasaya göre kurulmuş güvenlik güçlerini de muhatap alırız. Bunlar meşrudur ama bir terör örgütlerine destek vermeyiz” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’YE KARŞI ALGI OPERASYONU YAPILIYOR”“Türkiye’ye karşı bir algı operasyonu yapmaya başladılar” diyen Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Önce, ‘Türkiye yabancı savaşçılara göz yumuyor’ dediler. 6 bin 800 kişiye Türkiye giriş yasağı koymuşuz. 20’den fazla kişiyi yakalayıp sınır dışı etmişiz. Siz kendi ülkenizden çıkanların pasaport kontrolünü ne kadar yapıyorsunuz? AB ülkelerinde kimliğini gösteren çıkıyor, kimliğini gösteren giriyor. Burada Türkiye’nin suçlanması haksızlıktır. Biz bu rakamları ortaya koyunca sustular. ‘Türkiye IŞİD’in petrolünü mü satıyor?’ dediler. İşte rakamlar; geçen sadece 78 milyon litre kaçak yakıt ve 65 kilo metre boruyu yakalayıp imha etmişiz. Aynı şekilde bu yılın ilk yarısında geçen yılın tamamından fazla petrolü yakalamış ve imha etmişiz. Varsa bir bilginiz verin bize, varsa istihbaratınız verin. Bir ülkeyi bir kampanya şeklinde karalamanız kabul edilemez.”

“VANDALİZME YOL AÇTILAR”
Son dönemde Türkiye’nin Kobani’ye sahip çıkmadığı, Kürtlere karşı olduğu yönünde eleştirilerin yapıladığına işaret eden Bakan Çavuşoğlu, “Kuzey Irak’takiler Kürt değil mi, bizim ülkemizdekiler Kürt değil mi? Bizim bunlara bakış açımız belli. Bir taraftan terör sorununu çözerken, diğer taraftan Kürtlere, Araplara ve herkese haklarını nasıl verdiğimiz ortada. Türkiye’nin niye kara operasyonu yapmadığı sorgulanıyor. Bir terör örgütünün hava operasyonu ile durdurulmayacağını biz baştan beri söylüyoruz. Önce biz amacınız olmalı. Amacımız belli bir terör örgütünden intikam almak mı yoksa bölgeyi terör örgütlerinden ve buna yol açan rejimlerden kurtararak istikrar, güven ve barışı getirmek mi? Amacı görelim, buna göre hep birlikte hareket edelim. Tezkereye ‘hayır’ diyenler de, yine aynı şekilde, ’Türkiye girmesin’ diye Meclis’te konuşanlar sonra hemen, ‘Türkiye niye girmedi?’ diye tweetler ve yönlendirmelerle halkı sokağa döktüler, vandalizme yol açtılar ve 40’tan fazla vatandaşımız hayatını kaybetti. Burada içeride ve dışarıda iyi niyetli olmayanlar var” ifadelerini kullandı.

CHP VE HDP’YE SERT ELEŞTİRİ
Çavuşoğlu, HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın açıklamalarının çözüm sürecine zarar verip vermediği yönündeki soruya ise şu cevabı verdi:
“Onu zaten biz baştan beri söylüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız ve biz söyledik. Yani buradaki amaç ve içerideki kargaşanın hedefi çözüm sürecidir. Bunu kışkırtan kim? ‘Demirtaş söyledi’ diyorsunuz. Onun partisinden ve kendilerinin tweetleriyle olamadı mı? Onlar kışkırtmadılar mı? CHP’den bazı arkadaşlar kışkırtmadılar mı? Genel Başkan Yardımcıları. Maalesef PYD için bile, ‘Terör örgütü değil’ deyip orayı meşru göstermeye çalışan zihniyetlerle siyaset yapıyoruz”
Yorum Yazın