TİC Holding Header
  • USD 32.39
  • EUR 35.108
  • Altın 2324.983
  • BIST 100 9129.19
  • Asayiş

Çernobil davasında tüm sanıklar beraat etti

İzmir’in Gaziemir ilçesinde, kurşun üreten fabrikanın faaliyette olduğu dönemde radyasyonlu atıklarının toprağa gömüldüğü iddiasıyla aralarında fabrika sahipleri ile yöneticilerinin de bulunduğu 6 kişi hakkında açılan dava beraatle sonuçlandı.
Çernobil davasında tüm sanıklar beraat etti
İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan karar duruşmasına fabrika sahibi ve yöneticileri H.Y., A.Y.B., A.E., Ö.K., Y.M.I. ve Ş.Y. katılmadı. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi avukatları karar duruşmasında hazır bulundu. Şikayetçi avukatlar karar duruşmasında sanıkların cezalandırılmasını istedi. Sanık avukatları müvekkillerinin suçsuz olduğunu söyleyerek beraat talebinde bulundu. Karşılıklı taleplerden sonra mahkeme heyeti duruşmaya 45 dakika ara verdi.

TÜM SANIKLAR BERAAT ETTİ
Mahkeme heyeti, ’çevreyi kasten kirletmek’ suçundan 5’er yıl hapis istemiyle tutuksuz yargılanan tüm sanıklar hakkında beraat kararı verdi. 1940 yılında kurulan şirketin hurda akü ve diğer malzemelerden kurşun elde ettiğini, 2010 yılında şirketin kapatıldığını, 2003 yılında İzmir Valiliğinden alınan izinle fabrika arazisi içine atık depolama alanı kurulduğunu, bu tarihten sonra araziye atık atıldığına dair kesin delil elde edilemediğini gerekçe gösteren mahkeme heyeti, beraat kararı verdi.

ÇEVRECİ AVUKATTAN KARARA TEPKİ
Mahkemenin sanıklarla ilgili verdiği beraat kararına tepki gösteren Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi adına Avukat Arif Ali Cangı açıklama yaptı. Nükleer santralların gündemde olduğu günümüzde, santral olmadan santral atıklarının yargılamasının yapıldığı bu davanın son derece önemli olduğunu anlatan Cangı, "Verilen karar sadece davanın taraflarını değil herkesi yakından ilgilendiriyordu. Davanın sonucu çevre sağlığı ve canlı yaşamının korunması açısından son derece önemliydi. Fabrikanın 2010 yılına kadar faaliyetini sürdürdüğünü ve atık ürettiğini, 2007 yılında tehlikeli atıkların yanı sıra alanda nükleer atıkların ortaya çıktığını görmezden gelmiştir. Beraat kararını mutlaka temyiz edeceğiz" dedi.
(İHA)
Yorum Yazın