TİC Holding Header
  • USD 32.428
  • EUR 35.064
  • Altın 2326.442
  • BIST 100 8880.09
  • Siyaset

CHP lideri Kılıçdaroğlu soruları yanıtladı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Merkez Türkiye projesinde Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Stratejik Derinlik kitabından faydalanıp faydalanmadığı konusunda, Hayır, emin olun sayın Davutoğlu’nun kitabını okumadım.
CHP lideri Kılıçdaroğlu soruları yanıtladı
İHA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Habertürk TV’de Gazete gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Partisinin yüzde 35 oy hedefine değinen Kılıçdaroğlu, "Türkiye’deki gergin siyasal atmosferin ve aşırı kutuplaşmasının getirdiği bir sorun var. Bu sorun yeni yeni çözülmeye başladı. Ben olabildiğince sağlıklı ve tutarlı bir hedef koydum; yüzde 35. Bu hedefi koyarken de iktidar yüzde 34 ile iktidar oldu. Biz onun üzerinde bir rakam telaffuz ediyoruz. Daha da yüksek olabilir. Gün geçtikçe bizim oy oranımızın arttığını ben biliyorum" dedi.

CHP’NİN VAATLERİ
CHP’nin vaatleriyle ilgili soruya yanıt veren Kemal Kılıçdaroğlu, "Vatandaşımızın derdi başından aşkın. Sonuçta biz siyasetçiyiz, bizim vatandaşların sorunlarına çözüm üretmemiz lazım. Ben yirmi yedi buçuk yılımı devlete verdim. Bütün bu sorunları görünce, biz de siyasal bir partiyiz, bunların nasıl çözülmesi gerektiği konusunda oturduk. Bir uzman ekip uzun uzun çalıştı, projelerimizi ürettik. Çalışırken şuna dikkat ettik; afaki
vaatlerden kaçınalım, ayakları yere basan projeler üretelim" diye konuştu.

Türkiye’de kaynak olduğunu ve kaynak için dışarıdan borç almayı doğru bulmadığını anlatan Kemal Kılıçdaroğlu, "Asgari ücret bin 500 lira. Asgari ücretten vergiyi kaldıracağız. İş veren üzerine ağırlıklı bir yükün gelmemesi lazım onu da biliyoruz. Vergi borcu olmayan, sigorta prim borcu olmayan işadamına bir yıl süreyle sıfır faizli kredi vereceğiz.Bununla üç ayrı avantajı sağlıyoruz. Kişi gelecek vergisini ödeyecek çünkü sıfır faizli kredi alacak. İş veren kredi alınca yatırım yapacak işini büyütecek. Daha adil bir vergi düzeni getireceğiz. Devlette israf var, onu önleyeceğiz" dedi.

"MERKEZ TÜRKİYE" PROJESİ
Partisinin vizyon projesi hakkında değerlendirmeler yapan CHP lideri, "Bildirgemizde kısa dönem sorunlarına çözümlere yer verdik. Türkiye küresel ticarete entegre olmak zorunda. Türkiye’nin coğrafi üstünlükten kaynaklanan bir avantajı olması gerekiyor. Pırlanta yüzüğü gibi bir yerdeyiz. Bu üstünlük doğal gaz hatları ve petrol hatları dışında hiç kullanılmadı. Biz bunu üretim hattı üssü için kullanabiliriz. Şu hedefi koyduk; denizle bağlantısı olmayan ülkelerin küresel limanı haline getireceğiz Türkiye’yi, büyük bir avantaj sağlayacağız" dedi.

DAVUTOĞLU’NUN KİTABINDAN YARARLANDI MI?
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kitabından yararlanıp yararlanmadığı sorulan Kılıçdaroğlu, "Hayır, emin olun sayın Davutoğlu’nun kitabını okumadım. Orada var mıdır, yok mudur bu ayrıntılar bilmiyorum. Varsa da aklın yolu bir. Eğer bizim ayrıntılar o kitapta varsa çok da mutlu olurum. Ama şu eleştiriyi yapmaktan da kendimi alamam. Kendi kitabında varsa neden kendi siyasi partinin projesi haline dönüştürmedin de CHP’yi bekledin. Demek ki bizim projemiz doğru bir proje" diye konuştu.

"ORTADOĞU’DA BARIŞI SAĞLAYACAĞIZ"
Parti politikaları hakkında konuşan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
"Biz Ortadoğu’da barışı sağlayacağız. İran Ortadoğu’da en etkin ülke olarak çıktı. Bu proje bölgenin barışını da garanti altına alıyor. 2 milyon Suriyelimiz var. Türkiye’de yaşayan 3 tür Suriyeli var. Bir kampta yaşayan Suriyeli var, iki sokaklarda dilenen Suriyeliler, üç durumu iyi olan ev kiralayan, iş yeri açan Suriyeliler. Bu toplumun değişik kesimlerinde tepkiler doğuruyor. Biz Suriye’de barışı sağlayacağız. İki milyon Suriyeliyi de kendi ülkelerine göndereceğiz. Hükümet bunun bir kısmını alıyor, ’Kılıçdaroğlu Suriyelileri gönderecek’ diyor. Biz elbette savaşın ortasına insan göndermeyiz. Ben "neden Suriyelilere 5,5 milyar dolar harcadınız, bu para gereksizdir" diye bir cümle de kullanmadım. Elbette Türkiye kendi ülkesine gelen savaştan kaçan insanlara kucak açacaktır."

İMAM HATİPLER VE DİYANET
İmam Hatip Liselerini asla kapatmayacaklarını savunan CHP Genel başkanı Kılıçdaroğlu, "Tam tersine iyi eğitimi garanti edeceğiz. Türkiye başörtüsü yüzünden 25 yıl enerjisini kaybetti" dedi.

"Diyanet İşleri Başkanlığının siyasetten uzak olması lazım" diye devam eden Kılıçdaroğlu, "Gazetelerde, televizyonlarda haberler var. Bazı siyasetçiler camide insanları toplayıp siyasi propaganda yapıyorlar. Ben bunu inanca saygısızlık olarak görüyorum. Hiç kimsenin inancına siyaset müdahale etmemeli" ifadelerini kullandı.
 
Yorum Yazın