TİC Holding Header
  • USD 32.345
  • EUR 35.117
  • Altın 2306.02
  • BIST 100 8880.09
  • Siyaset

CHP temel ilke edindi

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, CHP olarak hiç kimsenin yaşam tarzına müdahale etmemeyi hiç kimseyi inancı ve etnik kimliği dolayısıyla sorgulamamayı temel ilke edindik dedi.
CHP temel ilke edindi
İSTANBUL (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul'da azınlıkların ruhani liderleriyle bir araya geldi.

Sait Halim Paşa Yalısı'nda gerçekleşen buluşmaya Fener Rum Patriği Bartholomeos, Ermeni Patrik Genel Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan, Süryani Katolik Patrikvekili Yusuf Sağ, Süryani Ortodoks Kilisesi Mor Filiksinosu Metropolit Yusuf Çetin ve Türkiye Museviler Hahambaşı İsak Haleva katıldı.

Kılıçdaroğlu, basına kapalı gerçekleşen toplantı sonrası yaptığı açıklamada ruhani liderlerle yaptığı görüşmede büyük ölçüde onların sorunlarını dinlediğini aktardı.

Ruhani liderlerin sorunların bir kısmının yasalardan bir kısmının da uygulamalardan kaynaklandığını belirttiklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, CHP olarak hiç kimsenin yaşam tarzına müdahale etmemeyi, hiç kimseyi inancı ve etnik kimliği dolayısıyla sorgulamamayı temel ilke edindiklerini kaydetti.

Kılıçdaroğlu, Türkiye Cumhuriyeti'nde 77 milyon yurttaş olarak huzur ve barış içerisinde yaşamak istediklerini ifade ettiklerini dile getirdi.

Ruhani liderlerin aktardıkları sorunların bazılarının önümüzdeki günlerde milletvekili arkadaşları tarafından parlamentoda gündeme getirileceğine işaret eden Kılıçdaroğlu, "Uygulamadan kaynaklanan bazı sorunlar var onların çözümü için hep beraber uğraşacağız" dedi.

Kılıçdaroğlu bir gazetecinin, "1915 olaylarının 100. yıldönümü ve çarşamba günü Fransa'da bir dava görülecek. Perinçek-İsviçre davası. Nasıl bir değerlendirme yapacaksınız?" sorusu üzerine şu yanıtı verdi:

"Sayın Perinçek'in açıkladığı bir düşünce dolayısıyla yargılanmasını doğru bulmuyoruz. Düşünce özgürlüğü dediğimiz bir kavramın arkasında hep beraber durmak zorundayız. Bütün çağdaş dünyanın durması gerekiyor, bu bağlamda görüşülecek olan davanın da olumlu sonuçlanacağı kanısındayım."

Görüşmede ne gibi sorunların dile getirildiği yönündeki soru üzerine Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
"Pek çok sorun var aslında dile getirilen. Günlük yaşamda karşılaşılan sorunlar var, kullanılan dilde yaşanan sorunlar var, nefret söylemi kapsamında ele aldıkları sorunlar var. Aslında baktığımız zaman hepimiz aydın olan insanların yüreğinde insan sevgisi olan insanların bütün bu sorunlara karşı duyarlı olması gerekiyor. Aynı duyarlılığı biz de göstereceğimizi ifade ettik. Aslında medyanın da bu konuda duyarlılığı var. Aynı duyarlılığı toplumun değişik kesimlerinin de sergilemesi gerekiyor."

- Yunanistan'daki seçimler
Kılıçdaroğlu, Yunanistan'da yapılan seçimlerin sonucuyla ilgili soru üzerine de "Yunanistan'daki seçimler bize göre son derece güzel. Aynı dünya görüşünü paylaşan bir siyasal partinin Yunanistan'da başarı kazanması elbette ki güzel" dedi.

Haziran ayındaki genel seçimlerde cemaatlerden aday gösterip göstermeyeceklerine dair soruya Kılıçdaroğlu, "Bu konuda henüz daha oturup bir karar vermiş değiliz. Kişiler bağlamında bir değerlendirme yapmak henüz erken. Eğer böyle bir talep olursa elbette o talep de değerlendirilir" yanıtını verdi.

Kılıçdaroğlu, MHP'li Saffet Sancaklı'nın Gaziantep'te seçimlerle ilgili yaptığı değerlendirmesinin sorulması üzerine ise şöyle konuştu:
"7 Haziran'dan sonra umuyorum ve diliyorum demokrasimizi güçlendirecek önümüzdeki sorunları aşabilecek, hem içeride hem dışarıda kilitlenen Türkiye sorunları var, bu sorunları aşabilecek yeni bir yönetim gelir. CHP olarak bu konuda kararlılıkla çalışıyoruz. Dün pazardı biz MYK üyeleri olarak  çalışmalarımızı sürdürdük. Güzel projelerimizle halkın önüne çıkacağız.

Tek istediğimiz şu bizi kutuplaştıran, bazı yurttaşlarımızı ötekileştiren, birilerinin yaşam tarzına müdahale eden birilerini inançları dolayısıyla sorgulayan, yargılayan bir siyaset anlayışına yer vermeyelim. 77 milyon yurttaşın asıl üzerinde durması gereken nokta bu. Bizim aklımızla siyasetçiler uğraşmasın. İşsizlik sorunu var ne söyleyeceklerse onu masaya yatırsınlar. Nasıl çözülecek işsizlik sorunu?"

Kılıçdaroğlu, kimsenin inancı ve etnik kimliğinin siyasete malzeme edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Buradan yurttaşlarıma açık ve net seslenmek istiyorum. Sizin inancınızı, sizin kimliğinizi siyasete malzeme eden siyasi parti bilin ki bu ülkeye ihanet eden partidir. Sokakta farklı düşüncelerde olsak bile bir araya geldiğimizde oturup güleryüzle birbirimize fıkralar anlatmalıyız. Sohbet etmeliyiz, birbirimizi dinlemeliyiz ama kutuplaştırıcı siyaset toplumu geriyor. Birbirimizi düşman olarak görmeye başladık. Buna hakkımız yok, bunu yapan siyasetçiye asla güven vermeyin, arkasında durmayın oy da vermeyin cezalandırın oylarınızla. Barışı, dostluğu, beraber yaşamayı istiyorsanız, işsizlik denen bir belayı bu ülkeden def etmek istiyorsanız yeni bir siyaset anlayışına ihtiyacımız var. O siyaset anlayışının adı ve markası bellidir. Sosyal demokrasidir, halkın partisidir bunu da açık yüreklilikle ifade etmek istiyorum."

- "Toplumun her kesimini kucaklamak istiyoruz"
Toplumun her kesimini kucaklamak istediklerini dile getiren Kılıçdaroğlu,  "Hiçbir kesime bizimle farklı dünya görüşünde olsa bile sert bir üslup kullanmamaya özen gösteriyoruz. Siyaset ülkenin sorunlarını çözmeye kilitlenmeli, siyaset kişisel çıkar alanı olmamalı. Ama bugün geldiğimiz noktada siyaset kişisel çıkar aracı haline gelmiş durumda buda bizi rahatsız ediyor" diye konuştu.

Bir gazetecinin, "Kadıköy Belediyesi sosyal medyada tepki alıyor. Almasının en büyük nedeni Charlie Hebdo'yu sansürsüz yayınlamaları, bu konuda neler söyleyeceksiniz?" sorusuna da Kılıçdaroğlu, "Kadıköy Belediyesi'nin uygulamasından herhangi bir bilgim yok. Ben de merak ediyorum hangi gerekçeyle yayınlanmış, ona bakmamız gerekiyor" yanıtını verdi.

Görüşmede CHP Genel Başkan Yardımcıları Murat Özçelik ve Sezgin Tanrıkulu, CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın ve Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç de hazır bulundu.
Yorum Yazın