TİC Holding Header
  • USD 32.33
  • EUR 35.148
  • Altın 2294.309
  • BIST 100 8880.09
  • Siyaset

CHP'li Nazlıaka'dan Ankara'nın şebeke suyu açıklaması

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Ankara’nın şebeke suyuna yönelik Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e eleştirilerde bulundu.
CHP'li Nazlıaka'dan Ankara'nın şebeke suyu açıklaması
ANKARA / İHA - Nazlıaka, "Ey Gökçek, boş yere sen bu belgeyi ortadan kaldırmaya çalışma. Belgenin her türlü girdisi, çıktısı var. Sen belgenin peşine düşeceğine Ankaralıların sağlığının peşine düş" dedi.

Parlamentoda düzenlediği basın toplantısında Ankara’nın şebeke suyuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Nazlıaka, Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun "Şebeke suyunun insani tüketim için uygun olmadığı" konusunda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e uyarıda bulunduğunu savundu.

Nazlıaka Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Seçil Özkan imzasıyla 19 Eylül’de Ankara Valiliği’ne gönderilen yazıda, Temel Sağlık İstatistikleri Modülü’nden alınan verilere göre, sudan kaynaklanan ishal ve karın ağrısı vakalarında ortalamanın çok üzerinde artış olduğunun belirtildiğini açıkladı.

Toplantıda Türkiye Halk Sağlık Kurumu’nun "İçme Suyu Kullanımı"na ilişkin yazısını okuyan Nazlıaka, "Uyarıda ’2014 yılında alınan numunelerde içme-kullanma sularında demir, nitrat, alüminyum, arsenik, c. perfringens, enterokok, eschcrichia coli ve koliform bakteri parametre­leri yönünden insani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik’te belirtilen sınır değerlere göre uygunsuzluk bulunduğu, klor düzeylerinin ise yetersiz olduğu tespit edilmiştir’ denilmektedir. Yazıda ayrıca Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin defalarca uyarılmasın rağmen herhangi bir iyileştirmenin yapılmadığı belirtilerek ’Gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda başkanlığımızca ilgililer hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyuru­sunda bulunulacak ve tespit edilen uygunsuzlukları kamuoyu ile paylaşılabilecektir. Bahse konu uygunsuzluk ve yetersizliklerin acilen giderilmesini rica ederim’ denilmiştir" ifadelerini kullandı.

Nazlıaka, "Duydum ki Melih Gökçek Ankaralıların su kalitesini yükseltmek, Ankaralıların sağlığını korumak yerine şimdi bu belgenin peşine düşmüş. Ancak Valilik’ten bu belgenin onlara ulaştığını bir kez daha teyit ettik. Ey Gökçek, boş yere sen bu belgeyi ortadan kaldırmaya çalışma. Belgenin her türlü girdisi, çıktısı var. Sen belgenin peşine düşeceğine Ankaralıların sağlığının peşine düş" dedi.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in kendisini ideolojik olmakla suçladığını dile getiren Nazlıaka, "Sağlık Bakanlığı da mı ideolojik? Bugün Ankaralılara ’kim yalan konuşuyor?’ diye sorsanız; koro halinde ’Gökçek’ diye yanıt verirler" dedi.

NAZLIAKA’DAN BAKAN EROĞLU’NA ÇAĞRI
"Bugün çıkın sokağa Ankaralılara sorun, Sağlık Bakanlığı mı yoksa Gökçek mi yalan söylüyor diye herkese cevabını verir, ’Gökçek yalan söylüyor’ der" diye konuşan Nazıaka, şöyle devam etti: "Bu Gökçek’in ağzını musluğa dayayarak şebeke suyu içmesiyle kanıtlanacak bir şey değildir. Ortada veriler var, analiz sonuçları var. Kızılırmak suyuyla ilgili olarak DSİ Genel Müdürü’yken yazdığı rapor nedeniyle Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na da seslenmek istiyorum. Sayın Veysel Eroğlu o zaman hazırladığınız raporda Kızılırmak suyunun ikinci derece, içilmeyecek bir su olduğunu belirtmiştiniz. Hatta size yine yapılmış olan bir başvuru sonrasında verdiğiniz yanıtta tarımsal alanların sulamasında dahi kullanılamayacak nitelikte bir su olduğunu söylemiştiniz. Şimdi Gökçek, halka bu suyu içirmeye çalışıyor. Bu konuda artık sesinizi çıkarmayacak mısınız, bir şey söylemeyecek misiniz? Sizi sorumlu bir bakan olmaya çağırıyoruz."

"MELİH GÖKÇEK KULAKLARINDAN YAKALANMIŞTIR"
Bir Roma atasözünde "Kurt kulaklarından yakalanır" denildiğini söyleyen Nazlıaka, "Melih Gökçek kulaklarından yakalanmıştır" dedi. Gökçek’in Ankaralıların sağlığını korumak yerine bu belgenin peşine düştüğünü iddia eden Nazlıaka, belgenin gerçek olduğunu, teyit ettiklerini açıkladı.

İzmir’de bulantı, kusma, ishal olaylarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 arttığını ancak bu artışın Ankara’da yüzde 250 olduğunu dile getiren Nazlıaka, "Kendi çamurunu başkalarının üzerine sıçratmaya çalıştı. Hedefine beni ve İzmir belediyesini koymuştur. İzmir’i bıraksın, dönsün kendi çöplüğünü temizlesin" diye konuştu.

"GÖKÇEK’İN ÜSLUP SORUNU VAR"
Gökçek’in kendisine bir televizyon programında bir araya gelme teklifinde bulunduğunun hatırlatılmasına yönelik Nazlıaka, "Gökçek’in bir üslup sorunu var. Televizyon programlarına çıkıyor ve ’Aylinciğim’ diyor. Ben onu tanımam, akranım, arkadaşım değil, benim dostum olabilecek birisi asla değil. Önce üslup sorununu çözsün, bana ’sayın milletvekilim’ demesini öğrensin, sonra programa çıkarım. Ancak bundan sonra televizyona çıkmaya yüzü olacak mı ona bakacağız" cevabını verdi.

Gökçek’in ’Bana dokunan yanar’ anlayışıyla "iftira ederek hareket ettiğini" belirten Nazlıaka, "Ama yemezler. Bu mücadeleyi sonuna kadar devam ettireceğim" ifadesini kullandı. Nazlıaka, İçişleri Bakanı Sayın Efkan Ala’yı "Ankaralılara arsenikli su içiren, insana saygısı olmayan, hukuk tanımaz Melih Gökçek hakkında soruşturma açmaya" davet etti.
Yorum Yazın