TİC Holding Header
  • USD 32.563
  • EUR 35.138
  • Altın 2320.624
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Cizre'de Barışa Dua ve Kadir Gecesi iftar programı düzenlendi

Sosyal Gelişim Enstitüsü, Ortadoğu Ticaret Borsası ve Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı iş birliğinde yürütülen Barış programları çerçevesinde Şırnak’ın Cizre ilçesinde Barışa Dua ve Kadir Gecesi İftar programı düzenlendi.
Cizre'de Barışa Dua ve Kadir Gecesi iftar programı düzenlendi
ŞIRNAK / İHA - Şırnak’ın Cizre İlçesinde Ortadoğu Ticaret Borsası Başkanlığı tarafından Dicle Nehri Kenarında “Barışa Dua ve Kadir gecesi” adı altında 600 kişilik bir iftar yemeği verildi.

Cizre’de Dicle Nehri Kenarında düzenlenen “Barışa Dua ve Kadir gecesi” iftar programında İsrail ve Işıd’e lanet yağarken, Orta Doğu Ticaret Borsası tarafından barışa ve barış sürecine katkısı olanlara ödülleri törenle verildi.

Orta doğu Ticaret Borsası Başkanlığının organize ettiği İftar Programı Kuran’ı Kerim’den tilavet ve duaların okunması ile başladı. Akabinde yenilen iftar yemeğinden sonra program semazen gösterimi ile devam etti.

-IŞİD VE İSRAL’İN SALDIRILARINI NEFRETLE KINIYORUZ
“Barışa Dua ve Kadir gecesi” İftar programının açılış konuşmasını yapan Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Çağlı,geceye katılan herkesin Kadir Gecesini kutlayarak açıklamasına başladı.

Dünyanın pek çok coğrafyasında yaşanan acıların,gözyaşların,şiddetin ve ölümlerin son bulmasının tek temennileri olduğuna vurgu yapan Cizre TSO Başkanı Süleyman Çağlı,”yanı başımızda Irak ve Suriye’yi kana bulayan Işid ve İsrail mazlum Müslüman halkının yaşadığı Gazze’deki kıyımı karşısında tepki vermemesi.Müslümanlara karşı aslan kesilen Işid (Irak İslami Cihat Örgütü) İsrail gibi Müslümanların kanına girmeye devam ediyor.Işid aynı zamanda Rojova’da Müslüman Kürt halkının geleceğine, kültürüne, özgürlüğüne, kanına, canına kast ederek devam eden saldırıları var.Hem de bu saldırılar Din ve Müslümanlık adına yapılıyor bizlerde bunu kabul edilemez buluyoruz.İsrail devletinin Filistin halkına yaptığı saldırıları ve Işid’in yaptığı vahşice katliamları nefret ve esefle kınıyoruz dedi.

Çağlı, Son 30 yıldan bu yana başta bölgemiz olmak üzere ülkemizin tümünü kapsayarak büyük can ve mal kaybına sebebiyet veren bu sorunun çözümüne ilişkin barışçıl ve objektif tüm yaklaşımlara iş adamları olarak her zaman destek vereceğimizi beyan ediyoruz. Sorun silahla değil müzakere ile çözüm bulsun ve artık analar ağlamasın. Kendi aramızda sağlayacağımız kardeşlik ve huzur gelecek nesillerimize bırakacağımız en değerli miras olacaktır dedi.

-CİZRE BARIŞ NABZININ ATTIĞI YERLERDEN BİRİ
Cizre’de bir tarih yazmanın ilk harfleri için buluştuklarını ifade eden Orta doğu Ticaret Borsası Başkanı Murat Çuhadar,”bizler burada bugün yüreklerin biraraya gelip sadece bedenlerin değil ruhların bir kez daha abdest alması için bir araya geldik.Şırnak ve Cizre TSO Başkanlarımızla bu programı konuşurken bu programda hiç kimsenin markasal anlamda,reklam anlamında yada herhangi bir menfaat anlamında değil.Yüreği ile ortaya çıkıp Cizre TSO Başkanı Süleyman Çağlı’nın dediği gibi Lanet olsun İsrail’e,lanet olsun Işid’e,lanet olsun kan dökenlere demeye geldik.Halkların ve hakların kardeşliği sloganına son nefesimizi verene kadar gerek biz iş dünyası temsilcileri gerek sivil toplum kuruluşları,gerek üniversitelerimiz bir şeyi bütün Türkiye’ye değil sadece tüm dünyaya vereceğimiz bir mesaj olarak idrak ediyoruz.Oda şudur Cizre bir örnektir dedi.

Cizre barışın nabzının attığı yerlerden biridir.Cizre bugüne kadar kendisinin yaratmış olduğu değil makus kaderine yenik düşürülmüş olan tüm menfi perdeleri üzerinden çekmemiz için bir fırsattır bu barışa dua programı.Bu mübarek kadir gecesinde hepimizin bugün ellerini havaya kaldırıp,semaya kaldırıp rabbimize barış için,yüreksel ahlak için,birlik ve beraberliğimizi pekiştirmek için,Müslüman olarak son nefesimizi verdiğimiz de rabbimizin karşısına çıktığımızda onurlu ve başarı kazanmış insanlar olarak çıkmak için dua edeceğiz bu gece.Ortadoğu Ticaret Borsası adına bir kez daha ev sahibi olmamıza rağmen ana ev sahipliğini yapan Şırnak ve Cizre TSO Başkanlarına,alana girdiği andan itibaren sinerjisi ile barış fidanını girdiği saniyede buraya diken Sayın Şırnak Valimize,Sevgili Belediye Başkanlarımıza,Kaymakamlarımıza ve Cizre’nin yürekli halkına minnet ve şükranlarımı arz ediyorum dedi.

-HUZURUN OLMADIĞI YERDE TİCARET, TİCARETİN OLMADIĞI YERDE ZENGİNLİK OLMAZ
Bölgemiz uzun süre olumsuzluklarla anılıp yaşadığını belirten Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş ise,son iki yıldır bu çözüm süreci ile beraber bölgemizde çok güzel bir hava esiyor.Artık yeşilin daha yeşil ve gözlerimiz doğayı daha net görebiliyor.Bunda da emeği olan herkese canı gönülden teşekkür ediyorum dedi..

Geliş, Huzurun olmadığı yerde Ticaret, Ticaretin olmadığı bir yerde de zenginliğin olması mümkün değil. Buda tesbih taşları gibi birbirine bağlı faktörlerdir. Bizlerde bunların bir aktörleriyiz. Bunların her tarafında huzurun yaratılmasında, ticaretin yapılmasında, zenginliğin oluşmasında toplumun bütün bireylerine bazı görevler düşüyor. Bu konuda hepimiz vicdani görevlerimizi yapıp çalıştığımız yerdeki işverene sahip çıkıp. İşçisinden en üst yöneticisine kadar hepimiz ticaretle dolu bir gemi içindeyiz. Buradaki bölge ekonomisini canlandırmak için hepimize büyük bir görev düşüyor. Bizim Habur gibi yılda 12 milyon dolar ihracat yapan Adana, Mersin, Antep, Maraş Konya gibi illerinden gelen malzemelerle biz Irak Bölgesel Kürdistan’ına mal temin ediyoruz. Ancak son dönemde yaşanan olaylar hepimizi üzmüştür. Bölgede akan kanın ve bu kana sebep olanları şiddetle ve nefretle kınıyoruz. Yüce rabbim en kısa zamanda hem Rojova’da, Musul’da ve diğer sıkıntılı bölgelere huzur nasip etsin şeklinde konuştu.

-YÜZYILLAR ÖNCE ÇİZİLEN SINIRLARI KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL
Şırnak Belediye Başkanı Serhat Kadırhan ise ,”bin aydan daha mübarek bu gecede maalesef Rojova’da eli kanlı Işid çeteleri,Gazze’de de zalim İsrail devleti tarafından katliamlar gerçekleşmekte.Orta doğuya bu ateşi düşüren ve bundan yüz yıl önce suni şekilde cetvellerle çizilmiş sınırlar var.Bizim Rojova’daki kardeşlerimizle kan bağımız var ve akrabayız.İşte bundan yüz yıl önce bir masa başında oturulup çizilmiş bu sınırları kabul etmemiz mümkün değil.Yine Gazze ve Filistin halkı bizim kardeşimizdir.Tüm halklar ve tüm dinler,kültürler orta doğuda bir zenginlik vesilesidir.Zaten bu kadar saldırıya,bu kadar şiddete maruz kalmamızın ve bu ateşin içinde olmamızın sebebi de budur.Bu mübarek gecede herkesin barış için bu ateşin ve katliamların durması için dua etmesi istiyor ve zalimler için yaşasın cehennem diyorum diyerek konuşmasını sonlandırdı.

- TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN EN ÖNEMLİ VE HAYATİ PROBLEMİ BARIŞ VE KARDEŞLİK PROJESİDİR.
Ortadoğu Ticaret Borsasının düzenlediği İftar Programında konuşan Şırnak Valisi Hasan İpek ,Şırnak valiliği olarak bölgemizde huzurun gelişmesi için bölgemizde huzurun gelişmesi için sağlığın gelişmesi için bazı gayretlerimiz vardır.

Şırnak’ın en büyük üç tane problemi olduğunun altını çizen Vali İpek,bunlardan bir tanesi anarşi ve terörle ilgili bölgemizin anılmasıydı yani Şırnak’ın anılmasıydı bunlardan bir tanesi sınırlarımızda ticaretle ilgili yaşadığımız ciddi problemlerdi. Ve bunlardan bir tanesi de Şırnak merkezde olmak üzere kömür ocaklarımızda yaşanan çok büyük problemlerdi.

Hükümetimizin, Şırnaklı esnaflarımızın ve Şırnaklı ticaret sahipleri, siyasi partilerimizin ve ilgili kuruluşların gayretleri ile terörle ilgili konuda gerçekten son bir buçuk yılda her gün daha ileri giderek bu gün Cizre de bile gerçekten son 20 günden beri ciddi olayların olmadığı bir bölgede yaşıyoruz. Buda Şırnak’ta elde edilmiş en önemli başarıların başında gelir çünkü huzur güvenlik ve emniyetin olmadığı bir yerde insanların ne aile saadeti olur nede iş saadeti olur nede hayatlarında bir başarı elde edebilirler. Bu anlamda Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli ve hayati problemi Barış ve Kardeşlik Projesidir.

Bunu hemen yanı başımızda IŞİD’in yaptığı katliamlardan görüyoruz. Bunu hemen yanımızda Suriye’de yapılan katliamlarda görüyoruz. Bunun ne kadar önemli olduğunu İsrail’in Gazze’ye yaptığı katliamlarda görüyoruz. İşte Türkiye cumhuriyeti vatandaşlarının barış ve kardeşliğinin sağlanmasının ne kadar önemli olduğu bu gün bir kere daha ön plana çıkıyor.

Artık çatışmaların silahları kavgaları, Molotofları, taşları, gaz bombalarını bir tarafa bırakıp birbirimize sarılmanın ve birbirimizle kardeşçe yaşamanın zamanı gelmiştir. Bu mübarek ramazan ayında bu mübarek kadir gecesinde Allahtan bunun başarıya ulaştırması için dua ve niyazda bulunuyorum.

-ŞIRNAK’A ÜÇ SINIR KAPISI DAHA AÇILACAK
İkinci konumuz sınırlarla ilgili konularımızdır sınırlarla ilgili konularımızı sizlerle bir kez daha paylaşmak istiyorum. Şırnak belediye başkanımızın dediği gibi bizlerin iradesi dışında Cizrelilerin Şırnaklıların iradesi ve Türklerin iradesi dışında cetvelle çizilmiş bu sınırlarda birbirlerimizle bazen kavga etmek mecburiyetinde kalıyoruz işte bizler bunu da kaldırmak istiyoruz. Ve bu amaçla Van’da yaptığımız bir toplantıda sayın Neçirvan Barzan’nin söylediği bir söz hiç aklımdan çıkmaz ve zaman zaman söylüyorum.

Habur’a üçüncü köprünün yine ova köyde,Aktepe’de,Gülyazıda,Roboski’de yapılması gereken sınır kapılarının yapılması ile ilgili yaptığımız görüşmede ben kendilerine Şırnak Valisi olarak şu teklifte bulundum ‘Şırnak’ta bir Vali var.Duhok’ta da bir vali var bunlara her iki hükümette yetki versin bizde bu problemi Duhok valisiyle aşarız’dedim.Bunun üzerine sayın Neçirvan Barzani Söz aldı ve şöyle konuştu ‘Bu sözü ben eğer rüyamda görseydim inanmazdım’ bu anlamda Şırnak valisini Tebrik ediyorum ve ben Duhok valisine bu yetkiyi yetkili olarak vermeye söz veriyorum’ dedi.Daha sonra sayın dışişleri bakanımız Ahmet Davutoğlu söz aldı ve dedi ki arkadaşlar biz bu sınırları kendimiz çizmedik başkalarının çizdiği sınırlar için bizleri kavga ettiriyorlar.Bizde Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak Şırnak Valisine bu yetkileri veriyoruz’ dedi ve bu anlaşma sağlandı.Hemen akabinde on gün içerisinde Şırnak’ta hem Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi İç işleri Bakanı Duhok Valisi ve Hakkari Valisi Erbil Valisi Bir araya geldik ve Protokolleri İmzaladık ve Hakkari’de iki tane Şırnak’ta da üç tane olmak üzere sınır kapısının açılması ve Habur’a üçüncü
köprünün yapılmasıyla ilgili protokolleri imzaladık.

ŞIRNAK ÖNÜMÜZDEKİ 5 YIL İÇİNDE TÜRKİYE’NİN EN KALKINMIŞ 20 İLİ ARASINA GİRECEK
Üçüncü olarak dediğim Şırnak’ın kömürle ilgili problemi inşallah oda çok ciddi bir aşamaya geldi bende umuyorum ki Şırnak’ın yıllardan beri bu çözülemeyen 20 yıldan beri kangren olmuş ve gerçekten ölüm kuyuları haline gelmiş o kömür ocaklarından kurtulacak bunu ümidim yüzde yüzdür bununla ilgili çalışmalarımız sürüyor. İnşallah Şırnak’ta insanlar bundan sonra terör nedeniyle ölmeyecek kömür sebebiyle bundan sonra ölmeyecek Ticaret kapılarını açamadıkları için kaçakçılık yaparak insanlarımız ölmeyecektir dedi.

Huzur ortamı barış ortamı ve kardeşlik ortamı olduğu sürece şunu açık ve net söylüyorum önümüzdeki beş yıl içerisinde Şırnak ilimiz Türkiye’nin en Kalkınmış yirmi ili arasına on yıl içerisinde de en kalkınmış ilk on il arasında girecektir bunu iddia ediyorum.

Bu barış ve kardeşlik ortamını ne kadar güçlendirirsek Şırnak olarak Cizre olarak biz o kadar güçlü oluruz ve bölgemizde yaşanan haksızlıklara IŞİD’in yaptığı Haksızlıklara Esad’ın yaptığı haksızlıklara ve İsrail’in yaptığı haksızlıklara daha dik ve daha kuvvetli olarak müdahale etme şansımız olur. Yapacağınız gayretler için şimdiden teşekkür ediyorum şeklinde konuştu.

Yapılan Konuşmaların ardından İki yıl önce Kürdistan Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani tarafından yatırım teşvik programları çerçevesinde Kürdistan’a davet edilen ve Bolu TSO Meclis Üyesi ve İş Kadını Elif Özdemir’e Barış plaketi Cizre Belediye Eş Başkanı Leyla İmret tarafından verildi. Akabinde ise Kadir gecesinin anısına ve Barış Sürecine yapmış oldukları katkıdan dolayı Şırnak Valisi Başta olmak üzere,İş adamlarına, Rektörlere, Belediye Başkanlarına, Kaymakamlara teşekkür ve barış plaketleri takdim edildi. İftar Programı toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.
Yorum Yazın