TİC Holding Header
  • USD 32.355
  • EUR 35.537
  • Altın 2325.737
  • BIST 100 8880.09
  • Siyaset

Cook, 'Türkiye'nin koalisyonla hareket edecek olması önemli adım'

Pentagon Sözcüsü Cook, Türkiye’nin DAEŞ'e karşı koalisyon uçaklarıyla birlikte hareket edecek olmasının ileriye yönelik önemli bir adım olduğunu söyledi.
Cook, 'Türkiye'nin koalisyonla hareket edecek olması önemli adım'
CRA - WASHINGTON/AA - ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook, Pentagon’da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye'nin NATO müttefiki, ABD’nin yakın dostu ve DAEŞ ile uluslararası mücadelede önemli bir ortak olduğunu vurgulayan Cook, Türkiye'nin halihazırda ABD’nin hava saldırıları için üslerini kullanmasına izin vermesinin örgütle mücadelelerini birçok cephede artırdığını söyledi.

Cook, DAEŞ ile mücadelede “önemli bir gelişme” yaşandığını dile getirerek, “ABD ve Türkiye, DAEŞ karşıtı koalisyon operasyonlarına Türkiye’nin tam dahiliyetine yönelik teknik detayları tamamladı. Bu, koalisyonun tamamının hava operasyonlarının takibi ve koordinesi ile çakışmaların önlenmesini sağlayan hava görev emrine Türkiye'nin tam entegrasyonunu da içeriyor” diye konuştu. 

Teknik düzenlemelerin operasyonel seviyeye gelmesinin birkaç gün alabileceğini ifade eden Cook, bir soru üzerine, “Türkiye’nin koalisyon uçaklarıyla birlikte hareket edecek olması ileriye yönelik önemli bir adım, bizim beklediğimiz bir adımdı. Bu lojistik detayları çözmeye çalışıyorduk, bunu yapabildik” ifadesini kullandı.

"Türkiye ile aynı görüşteyiz"
Türkiye ile işbirliğini genişletme çabalarına yönelik sürecin devam ettiğini bildiren Cook, bu anlaşmanın sınır konusunu da içerip içermediği sorusuna, "Anlaşma, spesifik olarak hava görev emri ve uçakların operasyonuyla ilgili. Sınır konusunda Türklerle konuşmaya devam ediyoruz" karşılığını verdi.

Cook, "Türk Dışişleri Bakanı (Mevlüt Çavuşoğlu), bu anlaşmanın DAEŞ’e karşı kapsamlı bir operasyonu kapsadığını ve bunun Türkiye-Suriye sınırında güvenli bölge kurmaya yol açacağını söyledi. Türk bakanla bu konuda aynı görüşte misiniz" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Türkiye ile aynı görüşteyiz. Bu işbirliğini genişletme meselesini, sadece hava operasyonları değil aynı zamanda sınırın en iyi şekilde güven altına alınması da dahil nasıl ileriye taşıyabileceğimiz bağlamında konuştuk." 

Bunun güvenli bölgeyi kapsayıp kapsamadığının tekrar sorulması üzerine Cook, şu ifadeleri kullandı:

"Sorunuzdaki güvenli bölge konusuna değinmedim. Bu (Türkiye ile işbirliğini artırma), DAEŞ ile en iyi şekilde mücadele etmekle alakalı ve buna sınır boyunca olan meseleleri ele almaya çalışmak için Türkiye ve Suriyeli muhaliflerle birlikte çalışmak da dahil. Türklerin işbirliğinden memnuniyet duyuyoruz. Hava operasyonu konusunda ilerleme sağladık. Bu işbirliğini geliştirmeye devam edeceğiz. Bizim odaklandığımız şey DAEŞ’e karşı mücadele."

Eski duruşu tekrarlamadı
Gazetecilerle konuşmasında Pentagon Sözcüsü Cook’un, ısrarlı sorulara rağmen Pentagon’un açıkça "güvenli bölgeye karşı olduğuna" dair eski pozisyonunu tekrarlamaması dikkati çekti. 

Cook, Türkiye ile YPG konusunda aynı fikirde olup olmadıklarına yönelik soruya da "DAEŞ’e karşı savaşan ılımlı Suriyeli güçleri desteklemeyi sürdüreceğiz. Bu kategoride bir çok grup var" yanıtını verdi.

Eğit-donat programında eğitilen ılımlı Suriyeli muhaliflerin kaçırılmasında "Türkiye'nin El Nusra’ya yardım ettiğine" yönelik iddiaların sorulması üzerine Cook, "Haberleri gördük ama Türk hükümetinin bu muhaliflerin yerlerini El Nusra’ya ihbar ettiğine dair hiçbir işaret yok" diye konuştu. 
Yorum Yazın