TİC Holding Header
  • USD 32.382
  • EUR 35.06
  • Altın 2325.486
  • BIST 100 9129.19
  • Kültür-Sanat

Cumhuriyetin ilk ressamlarının eserleri bu sergide

İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat Galerisi'nde (İKÜSAG) açılan ve üniversitesi koleksiyonunda bulunan eserlerden oluşan Cumhuriyet Dönemi Ressamları Sergisi 7-28 Ekim tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.
Cumhuriyetin ilk ressamlarının eserleri bu sergide
İSTANBUL / İHA - Resim, heykel, seramik ve fotoğraf alanlarında pek çok eseri bünyesinde barındıran İstanbul Kültür Üniversitesi, koleksiyonunda yer alan cumhuriyetin ilk kuşak sanatçılarına ait resimlerden oluşan özel bir seçkiyi sanatseverlerin beğenisine sundu.

İKÜSAG’da “Cumhuriyet Dönemi Ressamları Sergisi” ismiyle açılan sergi 7-28 Ekim tarihleri arasında ziyaret edilebilecek. Türk resmine katkı sağlamış önemli isimlerin eserlerinden oluşan ve Türk resminin bir dönemini temsil eden serginin açılışına İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Mütevelli Heyet Onursal Başkanı Fahamettin Akıngüç, İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat Yönetimi Programı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Üstünipek, İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat Tasarımı Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rengin Küçükerdoğan, İKÜSAG Müdürü Dr. Reyhan Uludağ, İKÜ ve Kültür Koleji öğrencileri ile çok sayıda davetli katıldı.

ÜNİVERSİTENİN KENDİ KOLEKSİYONUNDAN ESERLER
Serginin ortaya çıkış süreci ile bilgi veren İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Üstünipek, ‘’İKÜSAG 3 yıldır farklı sanatçıların eserlerinden veya tematik eserlerden oluşan sergiler düzenliyor. Heykel, resim, seramik, fotoğraf, tasarım sergileri üniversitemizin galerisinde düzenli olarak yer alıyor. Bu seneki sergi sezonumuzu üniversitemizin kendi koleksiyonundan seçtiğimiz Cumhuriyetin ilk kuşak sanatçıları üzerine tasarladık. Yaklaşık olarak 20. Yüzyılın başlarında doğmuş cumhuriyetin ilanı sırasında ya sanat eğitimine devam eden ya da yeni mezun olmuş ve sanat üretmeye başlamış ressamların çalışmaları üzerinden gittik’’ dedi.

ABİDİN DİNO’DAN FİKRET MUALLA’YA PEK ÇOK ÖNEMLİ İSİMİN ESERİ BU SERGİDE
Sergide çok önemli ressamların eserlerinin olduğuna dikkat çeken Üstünipek, ‘’Bunların arasında Bedri Rahmi Eyüboğlu, Fikret Mualla, Abidin Dino, Eren Eyüboğlu, Hakkı Anlı, Cemal Tollu ve koleksiyonda özel bir yeri olan yine Cumhuriyetin ilk kuşak sanatçılarından sayabileceğimiz Naci Kalmukoğlu, Ayetullah Sümer gibi isimler yer alıyor’’ ifadelerinde bulundu. Bu isimlerin her birinin kendi kuşağının heyecanını taşıdığını ve Türk sanatına yeni anlayışlar getirdiğini dile getiren Üstünipek, ‘’Yurtdışındaki eğitimlerini tamamlayarak orada kübizm ve ekspresyonizm akımlarının bir tür yorumunu, modern bir sanat anlayışını Türk sanatına tanıtmış bir kuşaktan söz ediyoruz. Bu isimler sergiler açmış, üretmiş, eğitimci kimlikleri de olan ve Cumhuriyetin ilk yıllarındaki kısıtlı sanat ortamında faal bir şekilde Türk sanatına katkı sağlayan sanatçılar’’ diye konuştu.

‘’İSTEYEN HERKES SERGİYİ ZİYARET EDEBLİR’’
Sergide yaklaşık 28 tane eser bulunduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Üstünipek, bu eserlerin her bir sanatçının bireysel tarzını ortaya koyan ve büyük ölçüde onları tanıtan işler olduğunu söyledi. Üniversitelerin misyonunun bulundukları çevreye bilimi ve sanatı yaymak olduğunu vurgulayan Üstünipek, ‘’Şuanda önceliğimiz üniversitemizin içinde yer alan öğrencilerimizin, akademisyenlerimizin, idari personelimizin sanatla iç içe olması. Bunun dışında tüm sanat etkinlikleri için bütün çevreye, İstanbul’a, gelen herkese üniversitemizin kapıları açık’’ dedi.
Yorum Yazın