TİC Holding Header
  • USD 32.377
  • EUR 34.98
  • Altın 2324.358
  • BIST 100 9129.19
  • Yaşam

Dağ mantarını kültüre aldı

Tuncelili emekli tarım uzmanı Ergüder Öner, başta Munzur Dağları olmak üzere yüksek kesimlerde yetişen çarçur mantarının sporlarını laboratuvar ortamında üretmeyi başardı.
Dağ mantarını kültüre aldı
TUNCELİ /İHA - Tuncelili emekli tarım uzmanı Ergüder Öner, geçtiğimiz yıllarda yüksek kesimlerde yetişen Munzur Dağı sarımsağını Pertek ilçesinde yetiştirmesinin ardından yine yüksek kesimlerde yetişen çarçur mantarını da laboratuvar ortamında yetiştirmeyi başardı. Denizli’de kültür mantarı üreten bir firmanın laboratuvarında çarçur mantarının sporunu yetiştirdiğini belirten Öner, "Bu mantar dağlardan toplanarak satılıyor. Gıda değeri son derece yüksek. Geçen yıl bu mantardan alarak kültürel olarak yetiştirebilir miyiz diye laboratuvar ortamında denemeye tabi tuttuk ve sporlarını elde etmeyi başardık. Yüksek kesimlerde yetişen bu mantarın kültürel olarak da yetiştirilebileceğini ispatladık. Önümüzdeki süreçte belediyeler ve sivil toplum örgütleri vasıtasıyla bunun üretiminin yapılmasını sağlayarak insanlara iş imkanı açılması için girişimlerde bulunacağız" dedi.

Projenin ikinci ayağında çarçur bitkisini yetiştirmeyi amaçladıklarını dile getiren Ergüder Öner, "Bu mantarın hem gıda değeri hem de fiyatı kültür mantarından çok daha yüksek. Bunu yetiştirebilmek için kapalı bir ortam, iyi bir havalandırma tertibatı ve 16-22 derecelik ısı gerekiyor. 60 metrekarelik kapalı bir alanda bunu yetiştirmenin maliyeti 10-12 bin lira civarında. İki ay gibi bir sürede yetişiyor. Bu şartları sağlamanız halinde sadece bahar ve yaz aylarının bir bölümünde görebileceğiniz bu mantarı yılın tüm zamanlarında yetiştirmek, pazarlamak ve tüketmek mümkün olacak" diye konuştu.
Yorum Yazın