• Siyaset

Davutoğlu'ndan net mesaj, 'Önce silahlar bırakılacak'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, mevcut şartlarda HDP heyetinin İmralı turunun faydasız olduğunu söyledi.
Davutoğlu'ndan net mesaj, 'Önce silahlar bırakılacak'
YeniŞafak'ın haberine göre; PKK operasyonları sonrasında HDP'nin 'konuşalım' talebine ilişkin Başbakan, "Önce silahlar bırakılacak. Öcalan normal bir mahkum olarak Türkiye'de yakınlarıyla görüşür ama siyasi heyetle görüşmesi için önce açık ve net bir şekilde o siyasi heyetin teröre karşı tutum almasını bekleriz" diye konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, PKK operasyonları sonrasında HDP tarafından gelen 'konuşalım' talebini değerlendirdi. İmralı'da Öcalan ile görüşmeye gidecek heyetin teröre tutum almasını bekleyeceklerini belirten Davutoğlu, silahların bırakılacağı konusunda beyan olması ve atım atılması gerektiğini söyledi. Davutoğlu, "Bunu görmeden sadece süreç devam ediyormuş gibi bir görüntü vermek için yapılacak ziyaretlerde bir fayda mülahaza etmiyoruz" dedi.

Davutoğlu konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
Önce silahlar bırakılacak. Öcalan normal bir mahkum olarak Türkiye'de avukatıyla, yakınlarıyla görüşür, ama bir siyasi heyetle görüşmesi için önce açık ve net bir şekilde o siyasi heyetin teröre karşı tutum almasını bekleriz, açık ve net bir şekilde bütün silahların bırakılacağı ve silahlı grupların Türkiye'yi terk edeceği hususunda hem beyan hem de adımın atılması gerekir. Bunu görmeden sadece süreç devam ediyormuş gibi bir görüntü vermek için yapılacak ziyaretlerde bir fayda mülahaza etmiyoruz.

'Hile var' deyip isyan edeceklerdi
Biz 12 yıllık demokratikleşme tecrübemizle devletin şefkat yüzünü, 12 Eylül'de unutturulan şefkat yüzünü Kürt, Alevi, Sünni, Türk, bütün vatandaşlarımıza göstermeye çalıştık. Çözüm sürecinden de anladığımız bu. Devletin kimliklerine şefkatle yaklaşması, devletin farklılığa şefkatle yaklaşması. Birileri bizim şefkat yüzümüzü görüp kudreti test etmeye kalktılar. Bir zamandır bu böyle. 2013 Mayıs'ında Türkiye'yi terk etmesi gereken silahlı gruplar gittikçe sayılarını artırdı, biz bunu izliyoruz ama çözüm süreci bağlamında, hani bütün bu geçmişi kuşatma bağlamında sabırla yaklaştık. Aslında seçime giderken de bunun çok baskıları vardı, ama sırf düşünün nerelerde nasıl baskılar uygulandığını biliyoruz, köylerde, mezralarda, her yerde. Ama eğer onun o zaman üstüne gitmemişsek şundandı: Diyeceklerdi ki, herkes hazırdı, siz de biliyorsunuz, HDP 9.9'la kalsaydı AK Parti'nin nasıl baskı uyguladığı, otoriter olduğu, nasıl seçim hileleri yaptığıyla ilgili bu sefer bir kalkışma başlatacaklardı. Bir seçim yapıldı ve neticesini biz kabullendik, tartışmadık. Ama Doğu ve Güneydoğu'da onların nasıl bir baskı uyguladığını yakından biliyoruz.

HDP 'Operasyonlar dursun, konuşalım' demişti
HDP, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin PKK kamplarını bombalamasının ardından 'konuşalım' açıklaması yapmıştı. Askeri saldırıların durdurulmasını talep eden HDP, "Konuşarak ve müzakere ile çözülemeyecek hiçbir sorunumuz yoktur" demişti. PKK'nın saldırılarına tepki gösteremeyen HDP, tehdide devam ederek "Önümüzdeki günlerde Türkiye sıkıntılı geçirecek" ifadesini kullanmıştı.
Yorum Yazın