TİC Holding Header
  • USD 32.381
  • EUR 35.044
  • Altın 2282.879
  • BIST 100 8880.09
  • Sağlık

Dr. tayfun apuhan 'sessizlik her zaman iyi değildir'

Tayfun Apuhan, insanların çevresini gereğinden fazla sessiz algılamaya başlaması, denge problemlerinin yanı sıra mide bulantısı da yaşaması hekime başvurmaları gerektiğini söyledi.
Dr. tayfun apuhan 'sessizlik her zaman iyi değildir'
Aleyna Özsoy - İSTANBUL / İHA - Bir anda çevrenizdeki her şey, gereğinden fazla sessiz gelmeye başladıysa, denge problemlerinin yanı sıra mide bulantısı da yaşanıyorsa en kısa zamanda hekime başvurulması gerektiğini söyleyen Hisar Intercontinental Hospital Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Apuhan, ani bir işitme kaybı yaşıyor olabileceği belirtti.

Ani işitme kaybının, 3 günden daha kısa bir sürede ortaya çıkan ve işitme testine göre ardışık en az üç frekansta tespit edilen 30 desibelden (dB) fazla sinirsel karakterde işitme kaybı olduğunu dile getiren Doç. Dr. Apuhan; “İşitme kaybı tek ya da iki taraflı olabilir." 

Apuhan, "Hastaların çoğunda birkaç dakika ya da saat içinde oluşur. İşitme kaybı yanında, yüz felci, baş dönmesi, bulantı- kusma, dengesizlik ve kulakta uğultu olabilir. Bu hastalar acil müdahale edilmesi gereken hastalar olup, hemen tedaviye başlanmalıdır. Nedenlere yönelik ayrıntılı muayene ve tetkikler en geç bir gün içinde tamamlanmalı ve tedavi süreci başlamalıdır” diye konuştu.

ANİ İŞİTME KAYBI NEDENLERİ
Kabakulak, kızamık, kızamıkçık gibi viral enfeksiyonlar, ani işitme kayıplarının en çok rastlanan nedenleri olduğunu belirten Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Apuhan, sözlerine şöyle devam etti: “Hastaların yüzde 25-30’u işitme kaybının başlangıcından önceki bir ay içerisinde bir üst solunum yolu enfeksiyonu hikayesinden söz eder. "

Apuhan, "Tetkiklerde hastaların viral ajanlara karşı önemli derecede artmış antikor seviyeleri görülür. Ani işitme kaybının viral enfeksiyonlardan sonra en çok üzerinde durulan nedeni damar tıkanıklıklarıdır."

Apuhan, "Şeker hastalığında, kan naklinde, by-pass ameliyatlarından sonra, akut lösemide, anemiler gibi kan hastalıklarında ani işitme kayıplarına rastlanır. Menenjit, kronik kulak enfeksiyonları, multiple skleroz ve migren gibi nörolojik nedenler, iç kulağa zarar veren birtakım ilaçların kullanılması, metabolik hastalıklar, doğuştan olan bazı hastalıklar, sık rastlanmasa da tümörler, akustik nörinom gibi hayatı tehdit eden hastalıklar önemli ani işitme kaybı nedenleri arasındadır”.

ERKEN BAŞVURU KAYBI GERİYE DÖNDÜREBİLİR
Doç. DR. Apuhan, hastanın erken başvurması ve tedaviye hemen başlanması, işitme testine göre iki hafta içinde iyileşme belirtileri olması, uğultu ve baş dönmesi gibi ek bulguların olmaması, işitme kaybının çok ileri olmaması, hastanın genç olması durumlarında iyi sonuç alınabileceği söyledi.

Doç. Dr. Apuhan, "Buna karşılık; hasta ne kadar geç başvurmuş ve tedaviye geç başlanmışsa, birlikte yüz felci, baş dönmesi gibi belirtiler varsa, işitme kaybı çift taraflı ve çok ileri düzeyde ise, hasta yaşlı ise sonuçlar beklendiği kadar yüz güldürücü olmaz. Ani işitme kaybı tedavisi nedene yöneliktir."

Apuhan, "İlaç tedavisinin yanında cerrahi tedavi de gerekebilir. Hastaların büyük çoğunluğunda sebep virüsler olduğu için ancak yardımcı tedavi seçenekleri uygulanabilir. Mutlak yatak istirahatı gerekir. Buna karşılık olayın büyük ölçüde damarsal kaynaklı olduğu durumlarda bozulmuş iç kulak kan akımının düzeltilmesiyle iyi sonuçlar alınabilir" ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Apuhan, "Hiperbarik oksijen tedavisi, ani işitme kaybı tedavisinde önemli yer tutar. Amaç iç kulağın metabolizması için gerekli olan yeterli oksijeni sağlamaktır. HBO tedavisi sırasında solunan oksijen parsiyel basıncında meydana gelen artış, plazmada çözünen oksijen miktarını artırır, iç kulağın artmış oksijen ihtiyacını karşılayarak hastalığı tedavi eder" dedi ve tedaviye ilk 24-48 saat içinde başlanması önerildiğini vurguladı.
Yorum Yazın