TİC Holding Header
  • USD 32.428
  • EUR 35.064
  • Altın 2326.442
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Dünya Kırım Tatar Kongresi'ne uluslararasi destek

Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği (TKÜUGD) Genel Başkanı Güngör Yavuzaslan, 2’ncisi düzenlenecek olan Dünya Kırım Tatar Kongresi’ni desteklediklerini açıkladı.
Dünya Kırım Tatar Kongresi'ne uluslararasi destek
Sultan Gedik - BARTIN / İHA - Kırımlı gazetecilerin yaşadığı hak ihlalleri ve Rusya’nın uyguladığı basın özgürlüğü ihlallerinin kongrede gündeme geleceği kaydeden Yavuzaslan, “Dünya Kırım Tatar Kongresi’nin birincisi 13 ülkeden 420 delegenin katılımıyla 2009 yılında 18 Mayıs 1944 sürgünün 65. yıldönümü ana törenlerinin akabinde Kırım’da toplanmıştı. Bugün Kırım Rusya tarafından işgal edilmiş bir ülkedir. Bu işgal öncesi ve sonrası birçok insan hakları ihlalleri yaşanmıştır. Kırım Haber Ajansı Genel Koordinatörü ve Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Danışmanı İsmet Yüksel’e Kırım’a girişinin yasaklanmasının ardından başlayan süreç ile Kırım Haber Ajansı ve ATR kanalının Kırım’da faaliyetleri durdurulmuştur” dedi.

"BÜYÜK ZORLUKLAR YAŞANIYOR"
Rusya’nın basın özgürlüğünü halen tanımadığını kaydeden Yavuzaslan, "Rusya’nın Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'ni işgalinin üzerinden geçen zamanda özellikle Kırım Tatar Türkleri büyük zorluklar yaşamaktadır. Bu sürede Kırım Tatar Milli Meclisi kapatılmıştır. Kırım Tatarlarının bayrak ismi Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Meclis Başkanı Rıfat Çubarov’un isimleri Kırım’a yasaklandı. Kırım Tatar Türklerinin yayın organı ATR televizyonu ve Kırım Haber Ajansı’nın faaliyetleri durduruldu. Kırım Tatarlarının yayın organı olarak bilinen ATR televizyonuna da baskın düzenlendi ve tüm cihazlara el koyuldu” diye konuştu.

“BASKILAR DEVAM EDİYOR”
Rusya’nın Tatar Türklerine yönelik baskısının sürdüğünü de ifade eden Yavuzaslan, “Kırım Haber Ajansı’nın faaliyetleri de baskılar sonucunda durduruldu. Ajansın Rusya yasalarına göre faaliyet göstermesi istendi ancak faaliyet için gereken belge verilmedi. Tüm bunlar yaşanırken uluslararası basın meslek örgütleri Kırımlı meslektaşlarına sahip çıkmamasına rağmen Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği (TKÜUGD) Kırımlı meslektaşlarını yalnız bırakmamıştır” şeklinde konuştu.

Kongreye 12 farklı ülkeden 180 Kırım Tatar sivil toplum kuruluşu ile 1000’e yakın delege katılacak.
Yorum Yazın