TİC Holding Header
  • USD 32.368
  • EUR 35.088
  • Altın 2324.082
  • BIST 100 9129.19
  • Genel

Efsane Greenpeace gemisi İzmir'e yanaştı

Greenpeace’in efsane gemisi Rainbow Warrior, İzmir Alsancak Limanı’na yanaştı. Kömürlü termik santrallerin sağlık etkilerine dikkat çekmek için 13 gündür Türkiye’de olan gemi ekibinden bir grup İzmir’den Soma’ya gidecek.
Efsane Greenpeace gemisi İzmir'e yanaştı
İZMİR / İHA - Greenpeace’in efsane gemisi Rainbow Warrior, bu sabah 09.00’da İzmir Alsancak Limanı’na yanaştı. 13 gündür Türkiye’de olan gemi, Zonguldak, Mudanya ve Karabiga’nın ardından İzmir’de kalacağı dört gün boyunca, bölgedeki kömürlü termik santrallerin etkilerine dikkat çekecek. Rainbow Warrior’ın İzmir’e yanaşmasının ardından, gemiden sekiz kişilik ekip de Soma’da kömürlü termik santral için zeytinlik talanına karşı verilen mücadeleyi desteklemek için bugün Soma’ya hareket ediyor.

İzmir ve Manisa’da planlanan sekiz yeni kömürlü santral kurulursa sadece bu bölgenin değil, tüm Türkiye’nin etkileneceğini vurgulayan Greenpeace İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan, şunları söyledi: “Aliağa’da yıllardır kömüre karşı ciddi bir mücadele yürütülüyor. 1990’da toplumsal dayanışma ile engellenen kömürlü termik santral projesi, Aliağa’da verilen mücadelenin en büyük göstergesi. Aliağa’daki İzdemir Termik Santrali ve Manisa’daki Soma Termik Santrali, 2010 yılında sebep oldukları hava kirliliğine maruz kalan kişilerin hayatlarından toplam 13.900 yaşam yılı çaldı. Daha fazla proje ile insanların yaşamları tehdit edilmemeli. Halk sağlığını böylesine tehdit eden bir konuda, Sağlık Bakanlığı muhakkak söz sahibi olmalı. Hava kirliliğine yol açarak hayatı tehdit eden projelerin planlama, izin ve denetim süreçlerinde Sağlık Bakanlığı’nın karar verici kurumlardan biri olmasını istiyoruz.”

BİR GREENPEACE EKİBİ DE SOMA’DA
Gökkuşağı savaşçısının dünyanın dört bir yanından gelen aktivistlerinin bir kısmı da, bugün Soma’nın Yırca köyünde bulunan Greenpeace ekibine katılıyor. 17 Eylül Çarşamba gecesi Kolin Şirketler Grubu, acele kamulaştırma süreci tamamlanmamış olmasına rağmen, kömürlü termik santral için bölgedeki zeytin ağaçlarını sökmeye başlamıştı. Yerel halk kepçelerin önünde durarak daha fazla kıyımı önledi ve o günden beri zeytinlikleri korumak için nöbette. Greenpeace ekibi de oradaki mücadeleye destek oluyor. Greenpeace dün şirket hakkında suç duyurusunda bulundu.

Konuyla ilgili olarak Aksoğan, Manisa’da hâla faaliyette olan Soma Termik Santralinin Avrupa’nın en kirli ikinci kömür santrali olduğunu belirterek "Şimdi iki yeni santral daha kurulması planlanıyor. Geçen gün Soma’da zeytinliklerini ve temiz hava soluma haklarını korumak için kepçelerin önüne yatan Yırcalılar kömürün geleceğimizi kirletemeyeceğine dair inancımızı artırıyor. Orada hukuksuz bir biçimde köylülerin zeytinliklerine girildi. Bu nedenle şirket hakkında suç duyurusunda bulunduk. Kömürün madenciliğinden havaya karışarak sağlığımızı etkilemesine kadar yaşamı her aşamasında tehdit ettiğini Soma’da görüyoruz” dedi.
Yorum Yazın