TİC Holding Header
  • USD 32.331
  • EUR 35.078
  • Altın 2310.775
  • BIST 100 8880.09
  • Eğitim

Eğitim uzmanından TEOG da başarı önerileri

Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, TEOG Sınavı’na girecek olan öğrencilerin dikkat etmesi gereken unsurları ve başarı tüyolarını anlattı.
İSTANBUL / İHA - 26-27 Kasım 2014’te yapılacak Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş ( TEOG) Sınavı’nda öğrencilerin dikkat etmesi gereken tüm ayrıntıları Oğuzkaan Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz değerlendirdi.

TEOG’da öğrenciler yaklaşık 3 aydır gördükleri konulardan sınava tabi olacaklarını ifade eden Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, konuların az olduğuna dikkat çekerek, duygularını kontrol altına alanların avantaj sağlayacağını belirtti. Hatice Yılmaz; “Hazırlık sürecini sağlıklı geçiren ve akademik olarak tüm derslerden gerekli konuları tamamlamış olan bir öğrenci mutlaka başarır’’ dedi. Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz’dan TEOG Sınavı’na girecek öğrencilere öneriler;

TEOG SINAVI İÇİN ALTIN ÖNERİLER
Sınavın bir ölüm kalım savaşı olmadığını belirten Hatice Yılmaz, “Sınavı abartmamak gerekiyor. TEOG sınavlarına okuldaki herhangi bir yazılıya giriyormuş gibi girin. Sınav geleceğiniz için önemli olsa da bunu abartıp stres nedeni haline getirmemelisiniz.

Asla uyku ve beslenme düzeninizi bozmayın: Normal hayatınız nasılsa o şekilde devam edin. Motivasyonunuzu ve dikkatinizi dingin tutmak amacıyla açık havada yorucu olmayan etkinlikler yapmak faydalı olabiliyor” şeklinde konuştu.

SINAVDA BAŞARI TÜYOLARI
Sınavda başarı için ipuçları veren Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, “Sınava başlamadan optik cevap kâğıdındaki bilgileri, soru kitapçığında eksik sayfa ya da baskı hatası olup olmadığını kontrol edin. Bir hata varsa salon görevlilerine durumu bildirin. Sınav cevap kâğıdındaki ilgili alanı imzalamayı, soru kitapçık türünüzü cevap kağıdına kodlamayı ve soru kitapçığınızın ön yüzündeki ilgili yere ad, soyad ve TC kimlik numaranızı yazmayı unutmayın. Önce soruyu dikkatlice okuyun ve anlayın, sonra cevap şıklarına geçin. Soru kökündeki olumsuz ifadelere (yapamaz, değildir, olmamalıdır vb.) dikkat edin. Altı çizili, kalın yazı karakterli ifadeleri dikkatli okuyun. Çözemediğiniz soruları işaretleyip bir sonraki soruya geçin. Böylece bildiğiniz soruyu hızlı çözer, işaretlediklerinizi ikinci turda şık eleyerek, en doğru gelen şıkkı işaretleyerek geçersiniz” diye konuştu.

“BOŞ SORU BIRAKMAYIN”
TEOG’da yanlışın doğruyu götürmediğini dile getiren Yılmaz, “Cevapları boş geçmeyin. Sınav anında dikkatiniz dağılırsa soruyu tekrar okumadan kalemi bırakıp, başınızı kaldırıp, bir kaç saniye dinlenin. Cevabı optik kağıda hemen kodlayın. Kodlama sırasında zihniniz sonraki soru için rahatlama imkanı bulur, hazır hale gelir. Cevabı hemen kodlamak, toplu kodlamadaki hataların da önüne geçer. Kendinize güvenin. Sınav kaygısı soruları doğru anlamanızı ve çözmenizi zorlaştırır. İnanmak başarmanın yarısıdır” dedi.

Öğrencilere uyarıda bulunan Yılmaz, “Her gün saat kaçta uyuyorsanız, o saatte yatın.

Sınavda yanlarında götüreceğiniz belgeleri ve kalem, silgi gibi kırtasiye malzemelerini de yedekleriyle hazırlayın. Akşam yemeğinde ağır ve yağlı yiyeceklerden uzak durun. Sınavla ilgili konularda çok fazla konuşmamaya özen göstermeliler. Yorgunluk yaratacak faaliyetlerden ve morallerini bozacak haberlerden kaçınmalılar. Sorular zor veya kolay olabilir. Kendinize güvenin. Sorular zorsa herkese zor, kolay ise herkes için zordur. Asla ümitsizliğe kapılmayın” şeklinde konuştu.

“Sabah, sınava yetişebileceğiniz bir saatte uyanın” diyen Hatice Yılmaz, şunları söyledi; “Mutlaka süt, yumurta, bal, peynir, zeytinden oluşan tam bir kahvaltı yapın. Sağlıksız ve bilimsel temelden uzak diyet önerilerinden kaçının. Heyecanınızı kontrol altına almak ve rahatlamak için birkaç defa yavaş ve derin nefes alıp verin. Soruları sakin okuyun. Kesinlikle acele etmeyin. Zamanınız yeterli. Gözetmeni dikkatli dinleyin. Önce bildiğiniz soruları cevaplayın. Soru köklerine dikkat edin, cevap şıklarının tamamını mutlaka okuyun.”

Oturma düzenini MEB’in belirleyeceğini ifade eden Yılmaz, “Herkes kendi okulunda sınava girecek. Sınav günlerinde ders yapılmayacak. Her sınıfta en az 20 öğrenci sınava girecek. Oturma şekli MEB’in belirlediği gibi olacak. Süre sona ermeden sınıftan çıkmak yasak” dedi.
Yorum Yazın