• Ekonomi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci İngiltere'ye gidiyor

Zeybekci, Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Livingston ve İngiltere Başbakanı Cameron’ın Türkiye Ticaret Temsilcisi Lord Janvrin ile görüşecek.
ANKARA / İHA - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Nihat Zeybekci, 22-23 Ekim 2014 tarihlerinde Birleşik Krallık’a resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Ziyaret kapsamında Bakan, Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Livingston ve İngiltere Başbakanı Cameron’ın Türkiye Ticaret Temsilcisi Lord Janvrin ile Londra’da görüşecek.

Bakan Zeybekci, görüşmelerin ardından, Londra’da Türk-İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası (TBCCI) organizasyonunda, Birleşik Krallık’ın önde gelen firmalarının CEO’larının katılacağı çalışma yemeğine iştirak edecek.

Bakan Zeybekci, ülkemizin Birleşik Krallık’ta artan yatırımlarının ve Türk sanayisinin yükselen gücünün en güzel örneklerinden biri olan Vestel UK’in yeni hizmet binasının açılışını gerçekleştirecek.

Ekonomi Bakanlığı, Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler son dönemde önemli bir ivme kazandığını vurgulanan yazılı açıklamada Türkiye ve İngiltere arasındaki ekonomik ilişkilerle ilgili şu bilgileri verdi: "2002 yılında Birleşik Krallık ile yaklaşık 5,5 milyar dolar olan ikili ticaretimiz, 2013 yılında yaklaşık 3 kat artarak 15,1 milyar dolar seviyesine yükselmiştir.

2013 yılında Türkiye’nin Birleşik Krallık’a ihracatı 8,7 milyar dolar, Birleşik Krallık’tan ithalatı ise 6,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Öte yandan, 2014 yılının ilk sekiz ayı itibariyle Birleşik Krallık ile olan ticaret hacmimiz 10,5 milyar dolar civarındadır.

Birleşik Krallık ile ikili ekonomik ilişkilerimizde karşılıklı yatırımların artırılması da önemli bir hususu teşkil etmektedir. Halen, ülkemizde 2.736 adet Birleşik Krallık sermayeli firma faaliyette bulunmaktadır. Birleşik Krallık’ın Türkiye’deki doğrudan yabancı yatırım stoku 2014 yılı Ağustos ayı itibarıyla 7,7 milyar dolardır. Diğer taraftan, aynı dönem itibarıyla, Türkiye’den Birleşik Krallık’a yapılan doğrudan yatırım stok tutarı ise 408 milyon dolardır.

Öte yandan, iki ülke arasında 2009 yılında tesis edilen Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi (JETCO) mekanizmasının 4. Dönem Toplantısı 22 Nisan 2013 tarihinde Londra’da gerçekleştirilmiştir. Söz konusu mekanizmanın 5. Dönem Toplantısı, 23 Şubat 2015 tarihinde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Livingston’un eşbaşkanlıklarında Türkiye’de gerçekleştirilecektir."
Yorum Yazın