TİC Holding Header
  • USD 32.313
  • EUR 35.101
  • Altın 2278.573
  • BIST 100 8880.09
  • Siyaset

Elektrik dağıtım sektörünü seçime alet etmesinler

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, seçimlerde hiçbir sandıkta elektrik kesintisi nedeniyle oy sayılamaması durumu yaşanmadığını belirterek, elektrik dağıtım sektörünü buna alet etmesinler dedi.
Elektrik dağıtım sektörünü seçime alet etmesinler
ANKARA (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ELDER tarafından Ankara Bilkent Otel'de düzenlenen Ar-Ge Çalıştayı'nda konuşan Yıldız, seçimlerde her sandıkta görevlilerin bulunduğu belirtti.

Gerek Cumhurbaşkanlığı gerekse yerel seçimlerde hiçbir sandıkta elektrik kesintisi nedeniyle oy sayılamaması gibi bir durum yaşanmadığını belirten Yıldız, şöyle konuştu:
"Algının gerçeğin önüne geçirilmeye çalıştığı bir durum var. Bunu sektör temsilcileri bilmeli. Ben meselenin aslı nedir, çok iyi biliyorum. 15 bin 600 sandıktan birisi şikayetçi olmaz mı? Bu bizim demokrasimiz, geleceğimiz. Bu sadece enerji sektörüyle sınırlı değil. Bu Türkiye'nin bütün siyasi hayatıyla beraber gerçekleşen bir olay. O yüzden, gerek özel sektör gerekse kamu bu sorumluluğun bilincinde. Ama algının daha ötelere taşınmaya çalışılmasının, özellikle bir kısım partiler tarafından arkasına sığınılacak nesne olarak görülmesinin doğru olmadığı kanaatindeyim."

"Bizim sektörümüzü, özellikle elektrik dağıtım sektörünü buna alet etmesinler" diyen Yıldız,  şunları kaydetti:
"Buradan özellikle bir kısım partilere çağrım olacak. Bizler Türkiye'yi geliştirmeye, büyütmeye çalıştıkça bir kısım komplikasyonların olacağının farkındayız. Değişim dediğiniz, büyüme dediğiniz böyle bir şey. Yaklaşık 8 yıldan bu yana büyüme hızı yüzde yarımlar civarında olan ülkeler var. Eksi yönde, yüzde yarımlar civarında olan ülkeler var. Ne bir tuğla koyması gerekiyor ne de bir taş eksiltmesi. Sistem kendi kendine işleyebiliyor ama Türkiye böyle değil. Önceki yıl 7 bin, geçen yıl 5 bin megavat yeni üretim tesisi kurulmuş. İçinde bulunduğumuz yılın ilk 4 ayında bin megavatı geçmiş, kurulu gücüyle beraber. Özellikle yüzde 95'i yerli kaynaklarıyla beraber olan bir ülkeden bahsediyoruz. 2015 yılını inşallah 4 bin megavatlık yeni bir tesisle, yeni bir kurulu güçle bitirmiş olacağız. Bir yıl içerisinde yaklaşık 15 ülkenin kurulu gücü kadar, Türkiye'ye yeni kurulu güç ekliyorsunuz. Yönetilmesi gereken bu değişim. Gerek TEİAŞ, gerekse ELDER ve EPDK, her yönüyle bu değişimin önemli bir parçası olacağız."

Türkiye'de mart ayı sonunda yaşanan yaklaşık 6 saati geçen kesintinin, kendileri için önemli bir ders olduğunu belirten Yıldız, "Gerek dağıtım hizmetlerinde gerekse iletim hizmetlerinde bunların mutlak doğru kurgulanması lazım" dedi.

"Seçimde elektrik sorunu yaşanmayacak"
Oturumun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yıldız, genel seçim nedeniyle bütün idari izinlerin kaldırıldığını ve elektrik kesintileriyle ilgili sorun yaşanmayacağını söyledi.

Seçim döneminde olası elektrik kesintilerine ilişkin bir soru üzerine, bütün teknik detayların tek tek incelendiğini belirten Yıldız, "Bu arada bazı bakımı yapılması gereken hatlarımız var. Bazı semtlerimizdeki elektrik kesintileri, kontrollü yapılan bakım çalışmalarından dolayı oluşan kesintilerdir" dedi.

"Vaatleri ciddiye almıyorum"
Bakan Yıldız, muhalefetin dar gelirli vatandaşlara bedelsiz elektrik ve doğalgaz dağıtma vaadinin sorulması üzerine, "Bunları ciddiye almadığımı özellikle söylemem lazım. CHP'yi bu hesabı tekrar yapmaya davet ediyorum" yanıtını verdi.

İthal doğalgazın dağıtılmasının birçok açıdan doğru olmadığını söyleyen Yıldız, ithal edilen doğalgazın dağıtılmasını, yerli kömüre darbe olarak niteledi. Bakan Yıldız, "Biz iki milyon aileye fakir fukara kömürü dağıtıyoruz. yerli üretimimiz var, istihdamımız var, nakliyeleri var. Siz şimdi o kamyoncu kardeşlerime diyeceksiniz ki, siz nakliye yapmayın, biz ithal ettiğimiz doğalgazı dağıtacağız. Bu popülizmin ötesinde enerji politikalarına vurulan bir darbe demektir. Gerçekçi olacağız" diye devam etti.

Akaryakıt şirketlerinin kar marjları
Fransız akaryakıt şirketi TOTAL'in Türkiye pazarından çıkacağı yönündeki iddialarla ilgili de Taner Yıldız, herhangi bir yatırımcının ülkeden çıkacağına inanmadığını ve temenni etmediğini dile getirdi.

Akaryakıt şirketlerinin kar marjlarıyla ilgili birtakım düzenlemelerin yapıldığını anımsatan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Son gelinen noktada ben herhangi bir yatırımcımızın ne böyle bir talebi istismar edeceğine, ne de ülkemizden çıkacağına inanıyor ve temenni ediyorum. Türkiye bir istikrar ülkesidir ve istikrarsızlıklarla alakalı tehditlerin çok olduğu bu bölgede daha çok istikrarı inşallah vurgulayacaktır. Herhangi bir tedirginliğe ulaşacak bir durum yoktur. Dağıtım şirketleri de bayilerimizde normal makul karlarını edeceklerdir. Fahiş karları zaten onlar da istemeyeceklerdir. Bununla alakalı her türlü düzenleme ve denetleme de yapılmaktadır."
Yorum Yazın