TİC Holding Header
  • USD 32.377
  • EUR 35.032
  • Altın 2323.877
  • BIST 100 9129.19
  • Ekonomi

Elektrikte Avrupa bağlantısı vatandaşa kazandıracak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Avrupa elektrik şebekesine kalıcı bağlantı anlaşmasına ilişkin,
Elektrikte Avrupa bağlantısı vatandaşa kazandıracak
"Elektrik ticaretindeki rekabetten en çok faydalanacak olan kuşkusuz ki vatandaşlarımız olacak" dedi.

ANKARA (AA) - Yıldız, Brüksel'de dün imzalanan ve Türkiye elektrik sistemini kalıcı olarak Avrupa'ya bağlayan anlaşmayı AA muhabirine değerlendirdi.

Türkiye'nin 1,2 milyon kilometrelik uzunluğuyla Avrupa’nın ikinci, dünyanın beşinci en büyük elektrik şebekesi konumunda olduğunu hatırlatan Yıldız, daha önce başlatılan geçici nitelikteki senkron (eş zamanlı) bağlantının, bu anlaşmayla sürekli hale geldiğini söyledi.

Bakan Yıldız, elektrik şebekesinin senkron çalışabilmesinin, Türkiye'nin, Avrupalı komşuları ile elektrik alışverişini daha sağlıklı ve sürekli hale getireceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Bu sayede, mevcut Yunanistan ve Bulgaristan bağlantıları ile ileride yapılabilecek yeni iletim bağlantıları üzerinden elektrik ticareti imkanları artmış olacak. 4 yıl önce Türkiye'nin elektrik sistemi ile Kıta Avrupası elektrik sisteminin kalıcı bağlantısı için deneme süreci başlatılmıştı. Bu süreç oldukça başarılı bir şekilde geçirildi. Bu sistemin kurumsal yapısı olan ENTSO-E de deneme bağlantı dönemindeki olumlu sonuçları oldukça memnuniyetle karşıladı. Bu bağlantıyla fiili olarak Avrupa sistemine 400 megavat elektrik ihracı, 550 megavat elektrik ithali yapabiliyoruz. Bu rakam bu anlaşmayla önümüzdeki dönemde çok daha fazla olacak."
Yorum Yazın