1990 başında 100 TL'sini gecelik repoda değerlendirmeyi tercih edenlerin 2011 sonunda enflasyondan arındırılarak eline geçen tutar 2.246 TL'ye ulaştı.Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği'nin (TSPAKB) yayın organı Sermaye Piyasasında Gündem'in Şubat sayısında yatırım araçlarının son 22 yıldaki getirileri analiz edildi. Hesaplamada kullanılan verilerde, çeşitli vergi ve kesintiler düşülmeden, brüt getiriler baz alındı.
1990 başından itibaren tahvil ya da bonolarda değerlendirilen 100 TL ise 2011 sonunda enflasyondan arındırıldığında 1.409 TL'ye yükseldi. Araştırmaya göre, kamu tahvillerinin yüksek reel getirileri, sermaye piyasası araçları arasında kamu kesiminin ağırlığını da açıklıyor.
Yıllık ortalama yüzde 8-9 arasında reel getiri sağlayan TL mevduatta 100 TL'sini değerlendirmeyi tercih eden yatırımcılardan en kazançlısı parasını 3 aylık mevduata yatıranlar oldu. 100 TL, 1 aylık mevduatta 544 TL'ye ulaşırken, 3 aylıkta 684 TL, 6 aylıkta 479, 1 yıllıkta ise 597 TL'ye yükseldi.
Döviz cinsinden mevduatın TL bazında yıllık ortalama reel getirisi ise yüzde 1 civarında kaldı. 1990 başında yapılan 100 TL'lik yatırım, 1 yıllık döviz mevduatında değerlendirildiğinde 2011 sonunda enflasyondan arındırılmış olarak 133 TL oldu. Amerikan dolarını herhangi bir yatırım aracında değerlendirmeyip yastık altında saklayan yatırımcının 100 TL'si ise, 22 yılın sonunda enflasyondan arındırıldığında 37 TL'ye indi.
ALTINI SON 2 YILDAKİ ARTIŞ KURTARDI
Altın 1990-2009 arasındaki 20 yılda, yatırımcısına reel olarak kaybettirirken, son iki yıldaki fiyat artışıyla 2011 sonunda yıllık ortalama getirisini yüzde 1,7'ye yükseltti.TSPAKB'den yapılan açıklamada, pek çok krizin yaşandığı ve yıllarca kamu borçlanma araçlarının çok yüksek reel faiz sunduğu bu ortamda, İMKB-100 endeksine yatırım yapanların düşük de olsa reel getiri elde ettikleri vurgulandı. Analize göre, aynı dönem içinde 100 TL'sini İMKB-100 endeksinde değerlendiren bir yatırımcının 2011 sonundaki yatırımı 103 TL oldu.
Araştırmanın ikinci bölümünde her ay düzenli olarak yapılan yatırımların sonuçları ele alındı. Bu dönemde, enflasyonun etkisini azaltmak için, hesaplama yapılırken her ay 100 Amerikan doları değerinde Türk lirası cinsinden yatırım yapıldığı varsayıldı.
22 yıl boyunca her ay düzenli olarak yatırım yapıldığı varsayılan çalışmaya göre, yatırımını 1 yıllık mevduatta değerlendirenlerin, 22 yılın sonunda 1 milyon TL'yi aşan bir miktara sahip olduğu, 1 aylık mevduatı seçenlerin ise 350 bin TL elde ettiği belirlendi. Her ay düzenli olarak yapılan yatırım gecelik repoda 660 bin TL'ye ulaşırken, İMKB-100 endeksine yapılan yatırım dönem sonunda 114 bin TL oldu. Son dönemdeki fiyat artışı sayesinde, külçe altına yapılan yatırımın değeri ise 200 bin TL'ye yaklaştı.

Başbakan Yardımcısı Babacan, 'S&P'yle sözleşmeyi bitirmeyi gerekirse her an yapabiliriz. Bugün için kararımız yok ama ileride her an yapabiliriz' dedi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin notunu kıran kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un (S&P) yapmış olduğu değerlendirmenin hiçbir mantıklı tarafı olmadığını belirterek,
Vodafone Türkiye, müşteri memnuniyetine odaklandığı 2009 yılından bu yana uyguladığı uzun dönemli stratejik programının 3. mali yılını güçlü bir büyüme ile tamamladı.
Balıkesir’in Edremit Sosyal Yardım Vakfı’nda çalıştırılmak üzere 4 kişinin işe alınacağının duyurulmasıyla birlikte, müracaat süresinin bitmesine 3 gün kala 2 bin 686 kişi başvuru yaptı.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ile mücadele en temel önceliklerinden biri olduğunu belirterek,
Türk İstatistik Kurumu Ege Bölge Müdürlüğü, İzmir’de kayıt dışı istihdam verilerini açıkladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 21 gün süren toplu görüşme sürecinde 74 milyon vatandaşın taleplerini de dikkate aldıklarını belirtti.
Sabancı Topluluğu’nun şirket ve çalışanların başarılarını ödüllendirmek ve iyi uygulamaların karşılıklı paylaşılmasını teşvik etmek amacıyla 3’üncüsü gerçekleştirdiği
Devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde Hükümet memurlara yapılacak zam oranı teklifini artırdı
SteelOrbis'in düzenlediği Piyasa Sohbetleri Toplantıları’nın beşinci buluşması gerçekleştirildi. Çelik sektörünün dünü, bugünü ve geleceğinin konuşulduğu toplantı çelik sektörü temsilcilerini İstanbul’da buluşturdu.

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz ?