TİC Holding Header
  • USD 32.343
  • EUR 35.103
  • Altın 2307.974
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

Erdem, G20 çalışma ve istihdam bakanları toplantısını değerlendirdi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem, G20 Çalışma Bakanları olarak çok önemli bir karar aldıklarını ve bunu liderlere tavsiye niteliğinde sunacaklarını belirterek, “Önümüzdeki 10 yıl içerisinde, yani 2025 yılına kadar eğitimde veya istihdamda yer almayan gençlerin oranını yüzde 15 azaltmayı hedefliyoruz” dedi.
Erdem, G20 çalışma ve istihdam bakanları toplantısını değerlendirdi
Fatma Güler - ANKARA / İHA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem, "G20 Çalışma ve İstihdam Bakanları Toplantısı" ile ilgili JW Mariott Otel'de düzenlediği basın toplantısında dün ve bugün gerçekleştirildiğini ve oldukça verimli geçen bir dizi oturumun ardından toplantının tamamlandığını ifade etti. G20 platformunun küresel ekonomik istikrarın sağlanması ve teşvik edilmesi için ülkeler arasında gayri resmi bir görüş alışverişi ortamının sağlanması amacıyla kurulan gönüllü bir oluşum olduğunu belirten Erdem, “Dönem başkanlığını üstlenmiş olduğumuz tarihten itibaren önceliklerimiz olarak belirlenen ve hepinizin de yakından bildiği üzere İngilizce üç ‘İ’ olarak formüle edilen kapsayıcılık, yatırımlar ve uygulama önceliklerimiz çerçevesinde vakit kaybetmeden çalışmalarımıza başladık. Bu öncelikler ışığında bakanlık olarak başkanlık ettiğimiz G20 istihdam çalışma grubunda çalışma hayatı ve istihdam alanlarına ilişkin birçok önemli konu gündeme alındı ve toplantımız için olağanüstü zengin bir alt yapı hazırlandı” diye konuştu.

“BİLDİRGEDE TEMEL OLARAK BÜYÜMENİN İSTİHDAM YARATMA KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ, GENÇLERİN İSTİHDAMININ ARTTIRILMASI GİBİ KONULARDA ÖNERİLERE YER VERİLMİŞTİR”
G20 Çalışma ve İstihdam Bakanları Toplantısı'nda 1,5 gün boyunca G20 üyesi ülkelerin ve diğer davetli ve misafir ülkelerin bakanlarıyla uluslararası kuruluşların yönetici ve temsilcilerinin paylaşmış olduğu bilgi ve değerlendirmelerini dinlediklerini kaydeden Erdem, “Bu çalışmaların sonuçlarını Ankara bildirgesinde topladık. Bunu 15-16 Kasım’da Antalya’da düzenlenecek olan G20 Zirvesi’nde liderlerimize sunacağız. Bildirgede temel olarak büyümenin istihdam yaratma kapasitesinin güçlendirilmesi, gençlerin istihdamının arttırılması, kadın istihdamı ve iş sağlığı ve güvenliği konularında daha önce alınan kararların etkin uygulanması için izleme mekanizmaları oluşturulması, iş gücü göçünün herkesin yararına olacak şekilde yönetilmesi, istihdam kurullarının kapasitelerinin arttırılması, yaşlanan nüfusun ihtiyaçlarıyla genç nüfusun istihdam talebi arasında bağ kurulması, giderek artan eşitsizliklerin azaltılması için alınması gereken tedbirler, eğitim ve istihdam arasındaki bağın güçlendirilmesi, G20 beceriler stratejisi oluşturulması gibi konularda önerilere yer verilmiştir. G20 üyeleri haricinde bu yıl dönem başkanlığımız davetlisi olarak Azerbaycan, İspanya, Singapur, Senegal ve Polonya’dan da toplantımıza üst düzeyde katılım olmuştur. Toplam 15 bakan ve 5 bakan yardımcısı olmak üzere toplantımıza katılım oranı oldukça yüksektir” ifadelerini kullandı.

“ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ HEDEFİMİZ 2023 YILINDA KADINLARIN İŞ GÜCÜNE KATILIM ORANINI YÜZDE 41 SEVİYESİNE ÇIKARMAKTIR”
Türkiye’nin dönem başkanlığı boyunca küresel düzeyde önem arz eden üç önemli konu üzerinde durduklarını ifade eden Erdem, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu konuların tümünün vatandaşlarımızın yaşamlarıyla doğrudan ilişkili olduğunu söylemem gerekiyor. Örneğin G20 dönem başkanı olarak Türkiye’nin hedefleri arasında 2023 yılında işsizlik oranını yüzde 5 seviyesine indirmek ve işsizliği kalıcı şekilde azaltmak için yapısal politikalara ağırlık vererek başta genç, kadın ve niteliksiz iş gücümüz olmak üzere işsizlerimizin kalıcı istihdamını sağlamaktır. Ayrıca ulusal istihdam stratejisi hedefimiz 2023 yılında kadınların iş gücüne katılım oranını yüzde 41 seviyesine çıkarmaktır. Tüm bunları başardığımızda vatandaşlarımızın refahını arttırmış ve daha güçlü bir toplumla sürdürülebilir büyümeyi yakalamış olacağımıza inanıyorum. Ulusal düzeyde belirlediğimiz hedeflerimiz kadar G20 üyeleri olarak ortak hedeflerde belirliyoruz. Bu anlamda G20 Çalışma Bakanları olarak bugün çok önemli bir karar aldık ve bu kararlarımızı liderlerimize tavsiye niteliğinde sunacağız. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde yani 2025 yılına kadar eğitimde veya istihdamda yer almayan gençlerin oranını yüzde 15 azaltmayı hedefliyoruz. Bu hedefi başardığımız takdirde iş gücü piyasasından sürekli dışlanma riskiyle karşı karşıya olan milyonlarca gencin iyi bir eğitim ve işe sahip olmasını sağlayacağız.”

Bu zirveden sonra G20 dönem başkanlığının Çin Halk Cumhuriyeti’ne devredileceğini hatırlatan Bakan Erdem, “Türkiye dönem başkanlığında başlatılan çalışmalarımızın Çin’in 2006, 2016 yılındaki dönem başkanlığında da devam etmesini ümit ettiğimizi ifade etmek isterim” dedi.
Yorum Yazın