TİC Holding Header
  • USD 32.329
  • EUR 35.157
  • Altın 2302.146
  • BIST 100 8880.09
  • Dünya

Eroğlu çözüm için tarih verdi

New York’ta BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile görüşen KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bu yıl Kıbrıs sorununun çözüme kavuşabileceğini söyledi.
Eroğlu çözüm için tarih verdi
NEWYORK / İHA - BM Genel Merkezi’nde gerçekleşen görüşmede, KKTC’nin Kıbrıs Müzakerecisi Kudret Özersay, Cumhurbaşkanlığı Siyasi İşler Müdürü ve Müzakere Heyeti Üyesi Güneş Onar, KKTC New York Temsilcisi Mehmet Dana ile Üçüncü Sekreter Sertaç Güven de hazır bulundu.

Yarım saat süren görüşme sonrasında Cumhurbaşkanı Eroğlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Süreçte bundan sonra atılacak adımlar konusunda görüş ve önerilerimizi Genel Sekreter’le paylaştık. Sürecin sonuç alıcı olabilmesi için müzakerelerin adım adım yapılandırılması düşüncesine Genel Sekreter’in de olumlu baktığını görmek bizi memnun etmiştir” dedi.

Genel Sekreter’le olumlu bir ortamda çok verimli bir görüşme yaptıklarını belirten Eroğlu, süreçle ilgili Kıbrıs Türk tarafının görüş ve beklentilerini paylaştıklarını söyledi. Eroğlu ayrıca, “Genel Sekreter sürece kişisel olarak kararlı bir taahhüt ortaya koyuyor” dedi.

Genel Sekreter’in Kıbrıs dosyasını gündeminin üst sıralarında tuttuğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, Ban’ın süreci çok yakından takip ettiğini vurguladı ve “ Her iki tarafı da teşvik edici düşünceleri olduğu ortaya çıkmıştır” dedi. Eroğlu, “Biz de zaten kısa zaman içinde, çok uzatmadan, müzakereleri devam ettirip olumlu bir sonuçla noktalamak istediğimizi kendisi ile paylaştık. Temenniniz artık kronikleşmiş bu sorunun tarafların iyi niyeti ve pozitif düşünceleriyle bir sonuca varması, gayretlerin olumlu sonuçlanması ve bu yıl içinde bir anlaşmaya varılmasıdır. Bizim bütün düşüncemiz ve aklımızda olan budur” şeklinde konuştu.

Müzakerelerin geç de olsa başladığını belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Tarafların pozisyonlarını, karşı tarafın da pozisyonunu dikkate alarak değerlendirmesi, karşı tarafın da ‘haklılığı vardır’ anlayışı içinde hareket ederek Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması gerekir. Karşı tarafın da bu düşünce içinde olduğu takdirde anlaşmama için neden yok” ifadelerini kullandı.

"ÇÖZÜM UMUDU VAR"
Bu yıl içinde Kıbrıs sorununun çözüme kavuşabileceğini de kaydeden Eroğlu, “Tarafların anlaşma arzusu masaya yansıtılmış olsa da, bu yıl müzakereler ilerledikçe, bizim masaya koyduğumuz programlama da dikkate alınırsa bu yıl içinde çözüme varmak mümkün. Mühim olan iyi niyetle müzakereleri sürdürerek iki halkın kabul edebileceği anlaşmayı halkların önüne koymaktır. Bizim düşüncemiz bu yönde” dedi. Eroğlu, bir soru üzerine görüşmede doğalgaz konusunun gündeme gelmediğini de ifade etti.

Vatandaşlıkla ilgili soru üzerine de Eroğlu, “Vatandaşlar arasında ayırım yapma geleneği dünyanın hiçbir yerinde yoktur. KKTC vatandaşı olan herkes KKTC Anayasası’nın koruması altındadır. Ayırım yapmayız. Nasıl Amerika kendi vatandaşları arasında ayırım yapmıyor. Biz de tartıştırmasını yapmayız” dedi. “Taraflar arasında çok fark olduğunu söylediniz” sözünün anımsatılması ile ilgili de Eroğlu, “Müzakereler taraflar arasındaki farklılıkları ortadan kaldırmak için yapılır. Biz Sayın Anastasiadis’le bu farklıkları müzakerelerle kaldırma gayreti içinde olacağız. Bunu tabi ki zaman gösterecek. Ama biz 50 yıldır devam eden müzakerelerin en kısa zamanda bir anlaşma ile sonuçlanması ve iki halkın referandumuna sunulması beklentisi içindeyiz” şeklinde konuştu.

“Gazimağusa’daki ayin müzakerelerin sonucu mu gündeme geldi?” şeklindeki soruya da Eroğlu, “Müzakerelerde gündeme gelmedi. Bu bizim iyi niyetimizin bir göstergesidir. Rumlar kilisede ayin yapma talebinde bulundu. Dışişleri Bakanlığımız da bu izni verdi. Bu bizim iyi niyetimizin ortaya konulması bakımından önemlidir. Biz her dine saygılıyız. İyi niyetimiz istismar edilmediği sürece bunu devam ettirme kararlılığındayız ama karşı taraftan da aynı iyi niyeti bekliyoruz” yanıtını verdi.
Yorum Yazın