TİC Holding Header
  • USD 32.383
  • EUR 35.146
  • Altın 2323.394
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Fransız Anıtı'nda 100. yıl töreni

Çanakkale Kara Savaşlarının 100’üncü yıl dönümü anma etkinlikleri kapsamında Fransız Anıtı’nda tören düzenlendi.
Fransız Anıtı'nda 100. yıl töreni
İHA - Tören, Pierre Loti Fransız Okulu öğrencileri tarafında asker mektuplarının okunması ile başladı.

Burada bir konuşma yapan Fransa Savunma Bakanı Jean- Yves Le Drion, “Bundan tam 100 yıl önce, Fransa ve 1. Dünya Savaşına dahil olmuş diğer tüm ulusların kaderi aynı zamanda, yine burada, marn hendeklerinin binlerce kilo metre uzağında, Doğu Cephesinin ilk yıkımlarında çiziliyordu. O zamanlarda bazıları ‘Çanakkale cehennemi’ olarak adlandırıldığı bu muharebeler, 1. Dünya Savaşının en kanlı sahnelerinden biri olarak yerini koruyor. 18 Mart 1915 günü itilaf devletleri donanması tehlikeli bir manevra neticesinde Çanakkale açıklarından geri çekiliyordu. Boğaza döşenen mayınlar ve Osmanlı topçularının sürekli ateşi altında birçok gemi hasar gördü. Fransız zırhlısı Le Bouvet, birkaç dakika içerisinde sulara gömüldü. Askeri hisarların kıskanırcasına hakim olduğu Çanakkale boğazını hiçbir şey zorlayamaz gibi duruyordu. Takvimler 25 Nisan 1915’i gösteriyordu. Kendilerine meydan okuyan topçu bataryalarının üstesinden gelmek için itilaf devletleri birlikleri Galipoli yani Türkçe ismiyle Gelibolu’ya çıkarma yaptı. Seddülbahir, Anafartalar ve Bolayır’a İngilizler çıkartma yaparken Anzak askerleri Kabatepe’ye çıktı. Fransız birlikleri ise bir şaşırtma manevrası icra etmek üzere Asya kıyısına doğru yöneldi. Cesur ve kahramanca Seddülbahir, Kirte ve hatta Conk bayırına taarruzda bulundular ve oğullarının anılarında Çanakkale cehennemi olarak yankılanan bu yerler bugün onların kahramanlıklarının izlerini taşıyor. Konstantinopol uzaktaydı ve Çanakkale geçilmez. 8 Ocak 1916 sabahında itilaf kuvvetleri Gelibolu’yu terk etti. Bu Çanakkale seferinin sonuydu” dedi.

Fransa Savunma Bakanı Jean Yves Le Drıon’ın konuşmasının ardından çelenk sunma törenine geçildi. İlk olarak Türkiye adına AB Bakanı ve Baş Müzakereci Volkan Bozkır’ın Fransız anıtına çelenk bıraktı. Ardından Birleşik Krallık adına Galler Prensi Charles, Fransa Savunma Bakanı Jean Yves Le Drion, ile diğer ülkelerin Devlet Başkanları ve Başbakanları ve temsilcileri çelenk sundu. Bu esnada, anıta yaklaşan Prens Charles’in elindeki çelenk, parçalanarak yere düştü. Prens Charles elindeki parçalanan çelenk ile yerdeki parçaları programı sunan asker ile topladıktan sonra Fransız anıtına bıraktı.

Çelenk sunma töreninin ardından program saygı duruşu ve Türkiye ile Fransa Ulusal Marşlarının okunmasıyla devam etti. Tören, Prens Charles ve Fransa Savunma Bakanı Jean Yves Le Drion tören sonunda Fransa anıt mezarlığında karanfil bıraktı. Törene Birleşik Krallık Galler Prensi Charles, oğlu Prens Hanry, Fransa Savunma Bakanı Jean Yves Le Drion, Avustralya Başbakanı Tony Abbott, Yeni Zelanda Başbakanı John Key, Senegal Devlet Başkanı Macky Sall, Mali Devlet Başkanı İbrahim Bocabacar Keita, İrlanda Devlet Başkanı Michael D. Higgins, AB Başkanı Volkan Bozkır ve Bakanlar katıldı.
Yorum Yazın