TİC Holding Header
  • USD 32.331
  • EUR 35.048
  • Altın 2280.745
  • BIST 100 8880.09
  • Spor

Futbolun patronu için karar günü

FIFA'nın yarın düzenlenecek 65. kongresinde başkanlık seçimi yapılacak.
Futbolun patronu için karar günü
ANKARA (AA) - Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'nin (FIFA) yarın İsviçre'nin Zürih kentinde yapılacak 65. kongresinde, başkanlığı 17 yıldır yürüten 79 yaşındaki Sepp Blatter 5. kez seçilmek, rakibi FIFA Başkan Yardımcısı ve Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin ise FIFA'nın ilk Müslüman başkanı olmak için mücadele edecek.

FIFA Kongresi'nde daha önce yapılan iki seçimin aksine rekabet yaşanacak. 2007 ve 2011'deki kongrelere tek aday olarak giren mevcut başkan Sepp Blatter'in karşısında bu kez bir rakip olacak.

1998'de katıldığı ilk seçimde eski UEFA Başkanı Lennart Johansson'u, 2002'de de halen Afrika Futbol Konfederasyonu'nun (CAF) başkanlık koltuğunda oturan Issa Hayatou'yu ekarte eden Blatter'in, bu kez FIFA Başkan Yardımcısı ve Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin ile baş etmesi gerekiyor.

Aralarında FIFA başkan yardımcıları Jeffrey Webb ve Eugenio Figueredo'nun da bulunduğu yetkililer hakkında rüşvet ve yolsuzluk iddiasıyla İsviçre ve ABD'de açılan soruşturmalar da Blatter'in işini zorlaştıracak.

Garcia'nın 2018 ve 2022 FIFA Dünya Kupası adaylıklarıyla ilgili hazırladığı raporun kamuoyuyla paylaşılması çağrısında bulunan birkaç FIFA yetkilisinden biri olan el-Hüseyin, kampanyasında başarılı olması durumunda FIFA tarihinin 9. başkanı olacak.

El-Hüseyin ayrıca "ilk Müslüman ve Avrupa veya Amerika kıtası dışından seçilen ilk FIFA Başkanı" unvanlarını da alacak.

FIFA'nın Blatter döneminde birçok skandala karıştığını savunan el-Hüseyin, kurumun gizlilik politikasını eleştirirken, seçilmesi halinde 10 yıllık bir reform programıyla kurumun iç yapısını değiştireceğini ifade ediyor.

Prens Ali, 2018 FIFA Dünya Kupası'ndan itibaren turnuvaya katılan takım sayısını 32'den 36'ya çıkarmayı ve üye federasyonlara her yıl için en az 1 milyon dolar vermeyi vadediyor.

UEFA Başkanı Michel Platini'nin desteğini arkasına alması, 39 yaşındaki prensin şansını arttıran önemli bir faktör.

Son 50 yılda (1974, 1998, 2002'den sonra) 4. kez birden fazla adayın katılacağı FIFA başkanlık seçimi, iki turdan oluşuyor. İlk turda oyların 3'te 2'sini alan aday çıkmazsa ikinci tura geçiliyor. Adayların, ikinci turda başkan seçilebilmesi için 209 üye federasyonun yarısından fazlasının oyunu alması yetiyor. Seçimler, gizli oy sistemiyle yapılıyor.
Yorum Yazın