TİC Holding Header
  • USD 32.383
  • EUR 35.088
  • Altın 2324.096
  • BIST 100 9129.19
  • Siyaset

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç valilere hitap etti

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Türkiye’nin seçim atmosferine girdiğini belirterek, valilerden seçim süreci ile çözüm sürecinin provoke edilmemesi konusunda dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç valilere hitap etti
ANKARA / İHA - Bakan Çağatay Kılıç Vilayetler Evi’nde düzenlenen Valiler buluşmasında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Konuşmasına Afganistan’da şehit olan Piyade Uzman Çavuş Adem Şengül’e rahmet ve ailesine başsağlığı dileyerek başlayan Bakan Çağatay Kılıç,“Rabbim böyle acıları göstermesin, şehidimizin mekanını cennet eylesin” dedi.

Valilerin kamu düzeninin en üst noktadaki temsilcileri olduğunu belirten Bakan Çağatay Kılıç,“ Vatandaşlarımızla ve özellikle gençlerle ilgili çalışmalarınızı takip ediyorum. Gençler geleceğimiz ama bugünden görecekleriyle geleceğimizi oluşturacaklar. Öğrenimine devam eden gençlerimiz sorumlulukları alma noktasına geldiklerinde aralarından kamu görevlileri, valiler, bakanlar, başbakanlar, cumhurbaşkanları çıkacak ama bunların hepsi bugünden aldıkları o değerle, o eğitimle gerçekleşebilir” diye konuştu.

Toplantıda Samsun’da görev yapan iki valinin bulunduğuna dikkat çeken Bakan Çağatay Kılıç, “Diyarbakır Valisi Hüseyin Bey’e Samsun’daki çalışmaları için teşekkür ediyor ve Diyarbakır’daki çalışmaları için başarılar diliyorum. Samsun Valisi İbrahim Bey de kısa sürede Samsun’a adapte oldu ve pozitif bir algıyla görevine devam ediyor.Bundan dolayı kendisine teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

"VATANDAŞLA İÇ İÇE OLMAK BÜYÜK BAŞARILAR GETİRİR"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun halkla iç içe olma konusunda gösterdiği önemi vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, şunları söyledi:
"Her zaman vatandaşımızla, halkımızla iç içe olmak gerekiyor. Fakat bazen illerimizdeki kurumlarda temsilcilerimiz arasında vatandaşa uzak duranlar olabiliyor. Sizlerin devreye girip onları vatandaşla bir araya getirmeniz gerekiyor. Makamında oturup telefonla şehirdeki konuları idare etmeye çalışan yöneticiler hiçbir zaman başarı elde edemiyorlar. En önemlisi de bizim millet olarak özelliğimiz, ev sahipliğimiz ve kardeşliğimiz. Ona önem gösterdiğinizde milletimiz sizi bağrına basıyor ama uzak durduğunuzda bunun da hissiyatını hemen aktarıyor."

Bakan Çağatay Kılıç,bazı valilerin daha önce görev yaptığı şehirlerde çok güzel işler yaptığını ve halkla iç içe olduğunu aktarırken, vatandaşların da bu valilerin gitmesine gönlünün razı olmadığını belirterek, "İşte bu tip yaklaşımların büyük başarılar getireceğini düşünüyorum " dedi.

"SORUMLULUĞUMUZ BÜYÜK"
77 milyonluk nüfusumuzun 30 milyona yakınının 14-29 yaş arasında olduğunun altını çizen Bakan Çağatay Kılıç, " Bu yaş tablosu bize hem büyük bir sorumluluk hem de büyük bir ümit veriyor. Avrupa, ‘Nasıl beyin göçü alırız, ülkemizin geleceğini nasıl garanti altına alırız?’ düşüncesinde. Çok şükür bizim buna ihtiyacımız yok, ama dikkatli olmalıyız" açıklamasında bulundu.

"YURTLARIN KAPASİTESİ BİR YIL İÇERİSİNDE 110 BİN ARTTI"
Bakan Çağatay Kılıç 2014 yılı başından itibaren yurtların kapasitesinin 110 binden fazla arttığını ifade ederek ,ilerleyen günlerde meclise gelecek torba yasada yurt yönetim sistemini değiştireceklerini açıkladı.
Bazı illerde bölge müdürü, bazı illerde ise sadece yurt müdürleri olduğuna dikkat çeken Bakan Çağatay Kılıç,” Bölge müdürleri her yere yetişemiyor. En az 3-4 binlik kapasiteyi uzaktan yönetmek mümkün değil. Yeni yasayla birlikte her ilde bir KYK il müdürü bulunacak. Böylece koordinasyon daha hızlı ve daha sağlıklı şekilde yürüyecek ”dedi.

"GENÇLİK MERKEZLERİMİZİN HİÇ BİR MADDİ SIKINTISI YOK"
Bakanlığa bağlı Gençlik merkezlerinin çok büyük görevleri olduğunu söyleyen Bakan Çağatay Kılıç, " Gençlerin gelişimi ve eğitimi adına hiçbir maddi sıkıntımız yok. Şehirlerinizde buna dikkat edin, ödenek sıkıntımız yok. Bizden talep edin biz yerine getirelim. Şu anda Türkiye genelinde 193 gençlik merkezimiz var, üye sayısı 1 milyonu aştı. Buralarda çok güzel bir sinerji var. Örneğin Eskişehir’de maket uçak yapan kardeşlerimiz uluslar arası yarışmalara katılıyor. Yıl sonuna kadar 54 gençlik merkezimizi daha faaliyete geçireceğiz." diye konuştu.

"GENÇLERİ İSTİSMAR ETTİRMEYECEĞİZ"
Bakan Çağatay Kılıç, özellikle 6-7 Ekim olaylarında gençlerin istismar edilip sokaklara çekildiğini hatırlatarak valilerden bu istismarlardan korunma adına gençliğe yönelik çalışmalarını çok ciddiye almalarını istedi.

"İL SPOR MÜDÜRLERİYLE BERABER ÇALIŞIN"
Spor tesislerinin varlığının önemini vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç,”Ancak eskiyen tesisler de önemini kaybediyor. Bu noktada eksiklikleri gidermek adına sizlerden ricam spor il müdürleriyle birlikte çalışın. Şu anda öğrencilerimiz yurtlarda huzur içerisinde barınabiliyor. Bazı eski yurtlarımızda eksiklikler olabiliyor. Bu eksikliklerin giderilmesi adına sizlerin yardımına ihtiyacımız var." diye konuştu.

"GENÇLİK KAMPLARI ÜLKE GENÇLERİNİ KAYNAŞTIRIYOR"
2014 yılında 33bin genci kamplarda ağırladıklarını belirten Bakan Çağatay Kılıç, bu yıl itibariyle 14 yeni kampın daha devreye girmesiyle bu sayının artacağını belirtti. Ülkenin farklı illerinden gelen gençlerin kamplarda birbirini tanıdığını ve kaynaştığını anlatan Bakan Çağatay Kılıç, "Çok erken yaşta birbirinizi tanıyınca ilerde o algıyla devam ediyorsunuz. 12-15 yaşlarında tanıdığınız arkadaşınız ile 40 yaşında tanıdığınız arkadaşınızın algısı çok farklı oluyor" şeklinde konuştu.

"1 MİLYON 260 BİN ÖĞRENCİYE KREDİ VE BURS VERİYORUZ"
Bakan Çağatay Kılıç, KYK’da kalan öğrencilere toplam 240 TL beslenme yardımında bulunulduğunu kaydederek, “Öğrencilerimize sabah kahvaltısı yardımımız 2.5 TL’ye, akşam yemeği yardımımız da 5.5 TL’ye çıktı. İllerimizdeki öğrencilerimize sadece beslenme ile ilgili olarak bile verdiğimiz desteğin iyi bilinmesi lazım” ifadesini kullandı.

Öğrenim kredisi ve burs alan öğrenci sayısının artışına dikkat çeken Bakan Çağatay Kılıç, 2002 yılında öğrenim kredisi ve burs alan öğrenci sayısının 451 bin iken 2015 yılında 1 milyon 260 bine çıktığını söyledi.

Yurt başvurularıyla ilgili bu yıl ilk kez hayata geçirilen uygulama hakkında da bilgiler veren Bakan Çağatay Kılıç, şöyle konuştu:
“Eskiden yurt başvurularında öğrenciler beyan esaslı olarak yurtlara yerleştiriliyordu. Yani sizin verdiğiniz beyan sıralamanızı belirliyordu. Biz bunun doğru olmadığını düşündük. Sıralamayı, 11 kamu kurumumuzda doğrulatarak oluşturduk. Şu an ülkemizde 23 ilimizde yedek öğrencimiz yok. Tamamen artık açıktan yurda kayıt yaptırma yöntemi ile öğrenci alıyoruz. Onlar da söz konusu sistem tarafından taranıp ona göre yurda yerleştiriliyor. Bu sistemi, İhtiyacı daha fazla olanlara öncelik verebilmek ve verilen beyanların da doğruluğunu tespit edebilmek için uygulamaya koyduk.”

“2015 YILINDA YAPIMI DEVAM EDEN TOPLAM 459 TESİS YATIRIMIMIZ BULUNUYOR”
Türkiye’de gerçekleştirilen tesisleşme hamlesiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, “2002 ile 2014 yılı arasında spor alanında yapılan toplam tesis sayımız 1330. 2015 yılında inşası devam eden toplam tesis yatırımımız ise 459. Önümüzdeki günlerde yeni bir projemizi paylaşacağız. Dolayısıyla bu sayı farklı bir noktada artacak. İllerimize çok farklı bir soluk getireceğiz” dedi.

"2014’TE 1 MİLYON 200 BİN ÇOCUK, İLK KEZ SPORLA TANIŞTI"
Sporun gençler üzerinde pozitif bir etkisi bulunduğunu vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, şöyle devam etti: "2014’te 1 milyon 200 bin çocuk, ilk kez tesislerimizde sporla tanıştı. 2015 yılının sonunda hedef 1,5 milyonun üzerine çıkmak. Sağlık Bakanımızın da ricası var. Ne kadar çok aktivite yaparsak sağlık anlamında o kadar iyi oluruz.2014 yılında 13 bin amatör spor kulübüne malzeme desteğinde bulunduk. 17 ilimizde olimpiyat hazırlık merkezimiz var. 2016 ve 2020 olimpiyatlarına hazırlıkta bu merkezler çok önem taşıyor. Sizden ricamız bu merkezlerdeki eksiklikleri bize iletirseniz, kısa zamanda gideririz. Ne kadar hızlı müdahil olursak o kadar hızlı çözüme ulaşırız."

"SEÇİM SÜRECİNİ PROVAKE ETMEK İSTEYECEKLERDİR"
Valilerden, gençlerle yakın olmalarını isteyen Bakan Çağatay Kılıç, "Onların düşünce yapısını, ruh halini anlayarak öngörmemiz gerek. Onlara yakın olursanız kendilerini daha güvende hissederler. Siz de onların neler hayal ettiğini, gelecekten neler beklediğini, günlük sorunlarının neler olduğunu daha iyi anlarsınız. Seçim sürecine giriyoruz. Sizlere büyük görev düşüyor. Bu süreci yanlış düşüncelerle farklı noktalara çekmek isteyenler olacak. Çözüm sürecini farklı şekilde kaşıyanlar olacak. Düzeni bozmak isteyenler gençlerimize yöneliyorlar" diye konuştu.

"ÇANAKKALE RUHUNU TÜM YURDA YAYACAĞIZ"
Bakan Çağatay Kılıç, konuşmasının ardından valilerin sorularını cevapladı.
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in yaz aylarında yurtlarda illerine gelen sporcuların ve misafirlerin ağırlanması konusunda, ücretlerde indirime gidilmesi talebiyle ilgili sorusunu, Bakan Çağatay Kılıç, "Nöbetçi yurtların dışındaki yurtlarımızı, seyyah projeleri ve yurt dışından gelen öğrencilerimizin barınması konusunda daha aktif kullanacağız. Zaten bu yönde bir çalışmamız var" diye yanıtladı.

Muş Valisi Vedat Büyükersoy ise üniversitelerin kontenjan artırımı yaptığında 3- 4 ay önceden haber verdiğini, ancak bu kadar kısa bir sürede barınma ve ulaşım problemlerinin çözülemediğini söyledi. Dolayısıyla asayiş problemlerinin ortay çıktığını belirten Vali Büyükersoy,"Bu konunun herhalde ya YÖK, ya ÖSYM, veyahut da kurumunuz tarafından çözülmesi gerektiği kanaatindeyim. Bu konudaki yardımlarınızı bekliyorum" dedi.

Bakan Çağatay Kılıç bu açıklama üzerine YÖK başkanı ile iki hafta önce bir araya geldiklerini ve bu konuda konuştuklarını aktardı.

Bakan Çağatay Kılıç, açıklamasına şöyle devam etti:
"Üniversitelerimiz tabi ki kontenjan artırmak için başvuruda bulunuyor, ama bunun yoğun bir şekilde yapıldığında ve bize haber verilmediğinde sorun oluyor. Şu anda YÖK ile bir çalışma içerisine girdik. Onlarında bir projeksiyonu var, gelecek ile alakalı olarak sayıları ne kadar çıkarmayı düşündükleri ve hangi ilde kaç öğrenci onu bizimle paylaşacaklar. Daha yakın çalışacağız ve bu sorunu halledebileceğiz."

Çanakkale gezilerinin tüm yurda yayılması yönündeki soruya da Bakan Çağatay Kılıç,"Bu sayıyı bu sene arttıracağız. Herkesi Çanakkale’ye götürmemiz mümkün olmayacağı için, Çanakkale ruhunu şehirlere taşıyoruz " şeklinde yanıtladı.
Yorum Yazın