Hoşgeldiniz; Bugün 23 Mayıs 2012 Çarşamba
22 °C
16 °C
Sağanak Yağışlı
Karakter Boyutu :

Göz tembelliğini erken teşhis edin

10 Şubat 2012 - 10:46
Diyarbakır Özel Bağlar Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Lokman Balyen, göz tembelliğinde erken teşhisin önemli olduğuna dikkat çekti.

(AYDIN YORAT-DİYARBAKIR) Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Lokman Balyen, kreş dönemindeki çocuklarda yapılacak tarama ile göz tembelliğinin teşhisi ve tedavisinin mümkün olacağını söyledi. Gelişmiş ülkelerde çocuklardaki göz taraması kreş döneminde yapılırken, Türkiye'de ilköğretim döneminde gerçekleştirildiğini belirten Dr. Balyen, erken dönemdeki teşhisin tedaviye daha olumlu cevap verdiğini dile getirdi.

Göz tembelliğinin sebeplerinden de bahseden Balyen, "Bu durumun en önemli sebebi gözlük ihtiyacı olmasına rağmen gözlük kullanılmaması. Öte yandan göz kapaklarındaki düşüşün görmeyi engellemesinden dolayı diğer göze daha çok yüklenilmesi. İki göz arasında bir gözün diğerinden daha iyi görmesi sonucunda daha iyi gören gözle idare etme isteği. Bütün bunlar göz tembelliğini daha ileri düzeylere taşır" dedi.

Dr. Balyen, hastalığın tedavisiyle ilgili olarak ise şunları söyledi:

"Öncelikle gözlük ihtiyacı varsa bunu mutlaka karşılamalıdırlar. Bu bir göze yüklenmenin önüne geçer. Göz kapaklarındaki düşüşten kaynaklı görme kaybı nedeniyle diğer göze günde ortalama 3 saat boyunca kapatma uygulanabilir. Tabii bunlar 0-9 yaş arasındaki hastalar için geçerlidir. Bu yaşlarda tedavisi mümkündür.

Daha ileriki yaşlar için bu tedaviler yeterince olumlu cevap vermez. Bir de son dönemde nörovizyon tedavisi geliştirildi. Tedavi, bilgisayar sistemine yüklenen bir program sayesinde doktor kontrolünde yapılmaktadır. Göz yapısı uygun bulunan 9-55 yaş arasındaki kişilere uygulanan bu tedavi, bilgisayar teknolojisi ile beyine görmeyi yeniden öğretiyor ve bu yöntemle görmede artış sağlanması hedefleniyor. Hastanın tedavi için uygun olup olmadığı ayrıntılı muayene sonucu belirleniyor.

9-55 yaş arası, görme düzeyi yüzde 15-20'nin üzerinde olan ve kayma düzeyi 8 prizmanın altında olan hastalar uygun olarak kabul ediliyor. Kişinin tedaviye cevap verebilmesi için retinasının gözün arka kısmının sağlam olması gerekmektedir."

 

 

Kaynak :

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz ?

  • Yorumlar0
  • Onay Bekleyenler0

DİĞER HABERLER

  • Babacan: S&P'yle sözleşmeyi her an bitirebiliriz

    Başbakan Yardımcısı Babacan, 'S&P'yle sözleşmeyi bitirmeyi gerekirse her an yapabiliriz. Bugün için kararımız yok ama ileride her an yapabiliriz' dedi.

  • 'Standard&Poor's'un adını değiştirdim'

    Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin notunu kıran kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un (S&P) yapmış olduğu değerlendirmenin hiçbir mantıklı tarafı olmadığını belirterek,

  • Vodafone gelirlerini artırdı

    Vodafone Türkiye, müşteri memnuniyetine odaklandığı 2009 yılından bu yana uyguladığı uzun dönemli stratejik programının 3. mali yılını güçlü bir büyüme ile tamamladı.

  • 4 kişilik işe 2 bin 686 kişi başvurdu

    Balıkesir’in Edremit Sosyal Yardım Vakfı’nda çalıştırılmak üzere 4 kişinin işe alınacağının duyurulmasıyla birlikte, müracaat süresinin bitmesine 3 gün kala 2 bin 686 kişi başvuru yaptı.

  • 'Kayıt dışı ile mücadele terörle mücadele gibi'

    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ile mücadele en temel önceliklerinden biri olduğunu belirterek,

  • İzmir'de istihdam arttı

    Türk İstatistik Kurumu Ege Bölge Müdürlüğü, İzmir’de kayıt dışı istihdam verilerini açıkladı.

  • Toplu sözleşmeden uzlaşma çıkmadı

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 21 gün süren toplu görüşme sürecinde 74 milyon vatandaşın taleplerini de dikkate aldıklarını belirtti.

  • Sabancı altın yaka ödülleri verildi

    Sabancı Topluluğu’nun şirket ve çalışanların başarılarını ödüllendirmek ve iyi uygulamaların karşılıklı paylaşılmasını teşvik etmek amacıyla 3’üncüsü gerçekleştirdiği

  • Hükümet teklifini yükseltti!

    Devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde Hükümet memurlara yapılacak zam oranı teklifini artırdı

  • Çelik sektörü İstanbul'da buluştu

    SteelOrbis'in düzenlediği Piyasa Sohbetleri Toplantıları’nın beşinci buluşması gerçekleştirildi. Çelik sektörünün dünü, bugünü ve geleceğinin konuşulduğu toplantı çelik sektörü temsilcilerini İstanbul’da buluşturdu.



ANKET

Bir internet haber sitesinde en çok aradığınız özellik nedir?

Ankete Katıl »