TİC Holding Header
  • USD 32.382
  • EUR 34.98
  • Altın 2323.637
  • BIST 100 8880.09
  • Yaşam

Güllüce KKTC Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek ile bir araya geldi

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, KKTC’nin güvenlik ve istikrarını kendi güvenlik ve istikrarımız olarak görürüz. KKTC ile ilişkilerimizi hem stratejik hem de istişare açısından bakarız dedi.
ANKARA / İHA - Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek ile bir araya geldi.

Bakan Güllüce, KKTC ile ilişkilerinin her alanda geliştirilmesini arzuladıklarını belirterek, ‘’KKTC’nin güvenlik ve istikrarını kendi güvenlik ve istikrarımız olarak görürüz. KKTC ile ilişkilerimizi hem stratejik hem de istişare açısından bakarız” diye konuştu.

Görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Dinçyürek, “Doğu Akdeniz de olduğu iddia edilen bazı kaynaklar olduğuna bu anlamda bazı arama çalışmalarının olduğu ve son dönemde de Türkiye’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde yapılan arama çalışmalarında tacizde bulunduğu iddiaları sorulması üzerine, “Kesinlikle taciz söz konusu değildir. Yıllardır o bölgede KKTC adına Türkiye Cumhuriyeti’nden yapılan ikili anlaşmalar uyarınca sismik araştırmalar yapılıyor. Bu araştırmalar esnasında söz konusu gemiler keşif çalışmaları yapmaktaydılar. Ama bugüne kadar bunlar görüşme masasını Rumların terk etmesine gerekçe oluşturmamıştır. Bence Kıbrıs konusunda çözüm yönünde gerek KKTC’nin gerekse Türkiye’nin uluslararası alanda attığı ciddi tutarlı yapıcı adımların meyve verme aşamasına geldiği noktada yıllardır uzlaşmaz olan ama uzlaşmaz tarafın Türk tarafı olduğunu dillendiren Rum yönetiminin masadan kaçması için bir bahane teşkil ettiği bir bahane olarak masaya sürdü bizler bunun bilinci içerisindeyiz. Her masadan kalktığında geri dönmesi için ayrı bir taviz alma verme anlayışına sıcak bakmıyoruz. Kıbrıs çevresindeki doğal kaynaklardan KKTC’nin hakları vardır. Bunlarda birçok uluslararası zeminde atıfta bulunulmuş ve kayıt altına alınmıştır. Biz haklarımız korumaya ve takip etmeye kararlıyız” cevabını verdi.

Dinçyürek konuşmasına şöyle devam etti:
“Doğal kaynaklar uluslararası bütün anlaşmalarda da referans kurulduğu gibi Kıbrıs’ta yaşayan tüm insanların ortak kaynağıdır. Herhangi bir kişinin veya devletin tekelinde değildir. Bugün Güney Kıbrıs’taki devletin sahip olduğu en az onlar kadar sahip olduğu haklar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti(KKTC)’nin orada yaşayan insanlarında bu doğal kaynaklar üzerinde hakları vardır. Nasıl Güney Kıbrıs Rum Yönetimi kendi haklarını uluslararası anlaşmalar ile devrederek arama çalışmaları yapabiliyorsa KKTC’ de kendi bölgedeki doğal kaynaklardan mevcut var olan haklarının korunması araştırılıp kullanım ortamına taşınabilmesi adına hakları vardır. Bu haklarımız konusunda son derece katı ve tutarlı bir yapı içerisindeyiz. Mevcut haklarımızdan vazgeçme gibi bunu sulandırma gibi herhangi bir düşüncemiz yoktur. Bizim bölgedeki tutumumuz ve yaptığımız eylemeler ve çalışmalar bunun bir göstergesidir. Kıbrıs’ın etrafında olan doğal kaynaklardan her KKTC vatandaşı hak sahibidir. Bu bizim vazgeçilmez kırmızı çizgimizdir.”
Yorum Yazın