TİC Holding Header
  • USD 32.326
  • EUR 35.092
  • Altın 2281.987
  • BIST 100 8880.09
  • Siyaset

HDP li vekilin soykırım iddiasına Meclis Başkanvekili nden uyarı

Ağrı isyanı ile birlikte Zilan Vadisi’ne sığınan Kürtlere dönemin Kolordu Komutanı Salih Paşa tarafından yürütülen askeri harekatla soykırım uygulandığını söyleyen HDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy’u, kullandığı soykırım kelimesi nedeniyle Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı uyardı.
HDP li vekilin soykırım iddiasına Meclis Başkanvekili nden uyarı
ANKARA / İHA - TBMM’de gündem dışı konuşmalar esnasında söz alan HDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, geçmişte yaşanan bazı acı olayların zaman zaman siyasetin gündemine de geldiğini belirterek, 20 binden fazla Kürt’ün hayatını kaybettiği Zilan katliamının unutturulmak istendiğini söyledi.

Aksoy’un dönemin Kolordu Komutanı Salih Paşa’nın yürüttüğü askeri harekatla soykırım yapıldığını söylemesi üzerine Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, “soykırım” kelimesinin kullanılmamasının daha gerçekçi olacağını belirterek Aksoy’u uyardı.

Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte Kürtler’in ret ve inkara tabi tutulduklarını iddia eden Aksoy, Kürtler’in de isyanlar başlattıklarını söyledi.

Aksoy, “1921 Koçgiri’yle başlayan, 1924 Nasturi, 1925 Şeyh Said, Nehri, Sason ve 1926 birinci Ağrı, 1927 ikinci Ağrı, 1930 Zilan, Oramar, üçüncü Ağrı ve 1938 Dersim isyanına kadar 17 yılda 24 Kürt isyanı gerçekleşmiştir. Bu isyanların birçoğu büyük katliamlarla, insanlık suçlarıyla başlamıştır ve bitmiştir. Ağrı isyanıyla birlikte Zilan Vadisi’ne sığınan Kürtler’e dönemin Kolordu Komutanı Salih Paşa tarafından yürütülen askeri harekatla tam bir soykırım uygulanmıştır. Türk uçakları tarafından Geliye Zilan bölgesi bombalanmış, dağlar ve dereler ateş altına alınmıştır. Bölgenin giriş ve çıkışları tutularak, bölge 10 binlerce asker tarafından kuşatılmış ve büyük bir katliam gerçekleştirilmiştir. Yeni doğmuş bebekten 90’lık ihtiyara kadar her yaş ve cinsiyetten insan makineli tüfeklerle katledilmiştir” dedi.

“TARİHLE YÜZLEŞMEK İSTENİYORSA ARAŞTIRILMALI”
Aksoy’un konuşmasında “soykırım” kelimesini kullanmasının ardından söz alan MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, isyanın devlete başkaldırı olduğunu, başkaldırıldığı taktirde devletin de devletliğini yaparak isyanı bastıracağını kaydetti. Tarihle yüzleşilmek isteniyorsa önce isyancıların hangi sebeple isyan ettiklerini ve devlete niçin başkaldırdıklarını, silaha sarıldıklarını ve birçok insanı öldürdüklerini de düşünmeleri gerektiğini ifade eden Halaçoğlu, “Eğer Dersim konusu ciddi şekilde araştırılacaksa ve ne olduğu ortaya çıkarılmak isteniyorsa, o tarihte meydana gelen bütün olayların detaylı olarak dış devletlerle ilişkiler de dahil olmak üzere araştırılması ve başlangıçta İtalya, Fransa, İngiltere ve Rusya arşivlerinin de incelenmek suretiyle Türk arşivleriyle birlikte bir sonuca ulaşılması, eğer gerçekten devletin yaptığı bir hata varsa o hata karşısında da gerekeni yapması gerekir” diye konuştu.

MECLİS BAŞKANVEKİLİ BAHÇEKAPILI’DAN “SOYKIRIM” UYARISI
Soykırım kelimesinin kullanılmamasının daha gerçekçi olacağını belirten Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, “Sayın Aksoy konuşması esnasında geçmişte yaşanan bazı acı olaylarla ilgili olarak ‘soykırım’ kelimesini kullandı. Bu tür kelimelerin kullanılmamasının daha gerçekçi olacağını düşünüyorum. Evet, geçmişte bazı acı olaylar yaşandı, sizin de konuşmanızın başlığı budur. O acı olayları paylaşmak, sorumluluğunu taşımak hepimizin boynunun borcudur ama bu konuları daha dilimize ve üslubumuza hepimizin paylaşabileceği bir içerik kazanarak gündeme getirirsek daha sağlıklı olur diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Yorum Yazın