TİC Holding Header
  • USD 32.381
  • EUR 35.044
  • Altın 2282.879
  • BIST 100 8880.09
  • Sağlık

Her 8 kadından birinde meme kanseri gelişiyor

Medical Park Trabzon Hastanesi Onkoloji uzmanı Doç Dr. Lütfiye Demir, her 8 kadından birinde meme kanseri geliştiğine dikkat çekerek erken teşhisin çok önemli olduğunu söyledi.
Her 8 kadından birinde meme kanseri gelişiyor
TRABZON / İHA - Son yıllarda tanı, tarama ve görüntüleme yöntemlerindeki gelişmelerin meme kanserini erken dönemde tespit etme şansını arttırdığını kaydeden Dr. Demir, “Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser çeşidi olup, tüm dünya genelinde her 8 kadından birinde meme kanseri gelişmektedir.

Son yıllarda tanı, tarama ve görüntüleme yöntemlerindeki gelişmelerle meme kanserinin erken dönemde tespit etme şansını artırmıştır. Meme kanserinde tedavi yaklaşımları her hasta için aynı değildir. Öncelikle tümör çapı, tümörün koltuk altındaki lenf bezlerine ve uzak organlara yayılıp yayılmama durumuna göre evreleme yapılmalıdır. Genellikle muayenede ele gelen koltuk altı lenf bezi tutulumunda mutlaka hastanın bilgisayarlı tomografi ve kemik sintigrafisi gibi (ya da bunların yerine sadece PET-CT) ile değerlendirme yapılıp organ yayılımı olup olmadığı netleşmelidir. Hastanın koltuk altı lenf düğümlerinde tutulum yoksa ve tümör çapı küçükse yine ameliyat öncesinde mutlaka en azından ultrasonografi ve akciğer grafisi ile değerlendirme yapılmalıdır.

Koltuk altında ilk değerlendirmede (muayene ve görüntüleme yöntemleriyle) tutulum varsa ancak görüntüleme yöntemleriyle herhangi bir organda dağılım saptanmamışsa, ya da tümör çapı büyükse (ilk haliyle tüm memenin alınmasını gerektirecek kadar), hem tümörün erken dönemde mikrometastaz ile diğer organlara hücre düzeyinde yayılımını engellemek hem de tümörün küçültülüp meme koruyucu cerrahi yapılabilmesini kolaylaştırmak amaçlı ’Neoadjuvan kemoterapi ’ adını verdiğimiz ‘ameliyat öncesi kemoterapi tedavisi’ verilmesi daha uygundur” diye konuştu.

Dr. Demir, günümüzde erken evre meme kanserinde farklı tedavi yaklaşımları uygulanarak tekrarlama riskinin en aza indirildiğini ifade ederek "Ancak tedavi her hastalar için standart değildir. Hastaların yaşı, menopoz durumu, hastalığın evresi, tümörün özellikleri dikkate alınarak bireyselleştirilmiş (kişiye özel) tedavi planlanması en önemli noktadır” dedi.
Yorum Yazın