TİC Holding Header
  • USD 32.369
  • EUR 34.977
  • Altın 2324.132
  • BIST 100 8880.09
  • Siyaset

'İktidara gelirsek sosyal yardımları kesmemiz söz konusu değil'

CHP lideri Kılıçdaroğlu, 'İktidara gelirsek sosyal yardımların kesilmesi, büyük projelerin iptal edilmesi veya durdurulması söz konusu değil' dedi.
'İktidara gelirsek sosyal yardımları kesmemiz söz konusu değil'
ANKARA (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara gelmeleri halinde sosyal yardımların kesilmesi, büyük projelerin iptal edilmesi veya durdurulmasının söz konusu olamayacağını söyledi.

Kılıçdaroğlu, Kanal D televizyonunda katıldığı programda gençlerin sorularını yanıtladı.

Bir soru üzerine, CHP'nin sosyal yardımları keseceği ve büyük projeleri durduracağı iddialarını kesin bir dille yalanlayan Kılıçdaroğlu, "Sosyal yardımların hiçbirinin durması veya kesilmesi söz konusu değil" dedi. Buna karşılık bütün meselenin istihdam yaratmaktan geçtiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, istihdam yaratılarak işsizliğin önlenmesi halinde zaten bu yardımlara ihtiyaç kalmayacağına işaret etti.

Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz bu yardımlara insani gerekçelerle ve onu da söyleyeyim, kendi inancımıza da uygun, insanlığa da uygun bir hale getirmek istiyoruz. Yani yardımları sosyal yardım dediğimiz, aile sigortası bağlamında yapmak istiyoruz. Yani kişinin yoksulluğunu afişe etmeden. Onun banka hesabına para yatırarak, kendi arzu ettiği ürünü almasını istiyoruz. Yani yardım paketi altında onları sıraya dizip, televizyon kameralarını çağırıp, 'Bakın ben bunlara yardım ediyorum' demek ayıp. Biz bunu doğru bulmuyoruz. Evde kadının banka hesabına her ay bizim hesabımıza göre 720 TL yatırılacak. Kadın gidecek parasını çekecek çoluk çocuğunun rızkını sağlayacak."

Geçmiş hükümet tarafından başlatılan büyük projelerin iptali veya durdurulmasının da söz konusu olmadığını anlatan Kılıçdaroğlu, "Bu yatırımları kestiğiniz andan itibaren oraya yapılan kaynakları öldürmüş olursunuz Türkiye o kadar zengin değil" diye konuştu.

CHP'nin HDP ve diğer siyasi partilere yaklaşımı
Kılıçdaroğlu, HDP'nin Misak-ı Milli sınırlarına ilişkin görüşlerine ilişkin bir soruya da "Misak-ı Milli sınırları sıradan sınırlar değildir. O sınırların oluşmasında kan ve gözyaşı vardır. Alın teri vardır, şehitlerimiz vardır, gazilerimiz vardır. O nedenle hiç kimse Misak-ı Milli sınırlarıyla ilgili farklı bir şey söyleyemez. Söylememelidir, buna herkesin inanmasını isterim" yanıtını verdi.

Seçim sonrası yapılacak koalisyonlara ilişkin de Kılıçdaroğlu, "Biz Siyasi Partiler Yasası'na göre kurulan, meşru olan bütün siyasi partilerle görüşürüz. Zaten bütün siyasi partilerle görüşen tek parti biziz" ifadesini kullandı.

"Hem şikayet edip hem sandığa gitmemek çelişkidir"
Halkın birbiri ardına gelen seçimlerden yorulduğu yönündeki soruyu ise Kılıçdaroğlu, şöyle yanıtladı:
"Herkes sandığa gidip oy kullanmalıdır. Hem şikayet edip hem sandığa gitmemek kendi iç dünyasıyla çelişme demektir. Şikayet ediyorsanız şikayeti gidermenin tek yolu var sandığa gideceksiniz, oyunuzu kullanacaksınız. Eğer demokrasiyi gerçekten içimize sindiriyorsak ve bir şeylerin değişmesini istiyorsak veya düşündüğümüz veya partinin düşündüğüne kendinizi yakın hissediyorsanız sandığa gidin oyunuzu kullanın. Oy kullanmak demokrasiye katkı demektir."

"Hiçbir CHP'li (PKK terör örgütü değildir) dememiştir"
Kılıçdaroğlu, terör ile ilgili soruyu yanıtlarken de bu sorununun tek başına güvenlik politikaları ile çözülemeyeceğini söyledi. Kılıçdaroğlu, sorunun müsebbibinin hep oy kaygısıyla hareket ettikleri için siyasetçiler olduğunu kaydetti. Kılıçdaroğlu, sorunun çözümünün toplumsal uzlaşma ile olabileceğini bildirdi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "PKK terör örgütünün avukatlığını yapan Sezgin Tanrıkulu'nun şu anda CHP'de olmasını nasıl açıklıyorsunuz" sorusunu ise söyle yanıtladı:
"Sezgin Tanrıkulu hiçbir dönem PKK'yı savunmadı tam tersine Diyarbakır Baro Başkanlığı yaptığı dönemde PKK'nın terör eylemlerini bitirmesi için en sert eleştirileri yapanlardan birisidir. Bizde insan haklarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı'dır. Nerede bir insan hakkı ihlali varsa onun yanındadır, hiçbir ayrım yapmadan insan hakları ihlalleri üzerinde durmuştur. Hapishanelerde işkence gören veya haksızlığa uğrayan kim olursa olsun, görüşü ne olursa olsun, siyasi görüşü, tavrı, duruşu ne olursa olsun hepsine gidilmiştir, bakılmıştır. PKK açık ve net söylüyorum bir terör örgütüdür, siyasal partilerin tamamının bu konuda açık ve net tavır takınmaları lazım. Bizden hiçbir CHP'li PKK terör örgütüne, 'Bu terör örgütü değildir' diye bir cümle asla kullanmamıştır."
Yorum Yazın