• Genel

Işık, 'TÜPRAŞ'ı özelleştirerek doğru bir karar aldık'

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 'TÜPRAŞ’ı özelleştirmekle Türkiye’nin geleceğine yönelik ne kadar iyi bir adım attığımızı bir kez daha görmüş olduk' dedi.
Işık, 'TÜPRAŞ'ı özelleştirerek doğru bir karar aldık'
Ozan Koltuk - KOCAELİ / İHA - Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye’nin en önemli kuruluşlarından olan TÜPRAŞ İzmit Rafinerisinde, yapımı tamamlanan Araştırma Geliştirme Merkezi’nin (Ar-Ge) açılışına katıldı. AR-GE merkezi, Bakan Fikri Işık, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili ve TÜPRAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç’un katıldığı törenle açtı. TÜPRAŞ’ta düzenlenen geniş katılımın olduğu programa ayrıca Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, TÜPRAŞ Genel Müdürü Yavuz Erkut, Vali Ercan Topaca, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sezer Komsuoğlu ve çok sayıda davetli katıldı.

32 MİLYON TL’YE MALOLDU
Programda açılış konuşmasını gerçekleştiren TÜPRAŞ Genel Müdürü Yavuz Erkut, TÜPRAŞ’ın Ar-Ge çalışmalarının sürdürülebilir başarısı ve geleceği için önem taşıdığına dikkat çekerek “Açılışını birlikte gerçekleştireceğimiz Ar-Ge, içinde bulunduğumuz tasarım binası, laboratuvar binası, pilot test binası ile birlikte 7 bin 500 metrekarelik alana, 32 Milyon TL maliyetle kurulmuştur” dedi.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç ise şöyle konuştu: “Uzman araştırmacıları, AB standartlarında en üst seviyedeki ölçme ve test yeteneğine sahip laboratuvarları ile Ar-Ge Merkezimiz, Topluluğumuz ve ülkemizin lider sanayi şirketi Tüpraş’ı teknoloji geliştirme çalışmalarında da öncü kılacağına inanıyoruz.”

DÜNYADA EN ÖNEMLİ SEKTÖR ENERJİ
Yönetim kurulu üyelerinin ardından söz alan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da, Türkiye’nin geleceğini teminat altına alacak olan yatırımın açılışında bulunmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi. Dünya ve Türkiye’de en önemli ve en öncelikli sektörün şu an enerji sektörü olduğunu anlatan Işık, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünyadaki pek çok olayın yansımasında veya sebebinde enerji alanındaki rekabeti görmek mümkün. Hatta şu dönemde yaşanan pek çok olayda da enerji ile ilgili pek çok mücadelenin izini görüyoruz. Bu artık çok saklanamaz bir gerçek haline geldi. Bu alanda da Türkiye’nin tartışması en büyük şirketi ama aynı zamanda da sanayide de Türkiye’nin bir numaralı şirketi TÜPRAŞ’tayız”

TÜPRAŞ’I ÖZELLEŞTİRMEKLE DOĞRU BİR KARAR ALDIK
TÜPRAŞ’ın özelleştirilmesinin ne kadar doğru bir karar olduğuna değinen Bakan Işık, sözlerine şöyle devam etti: “TÜPRAŞ daha önce İGSAŞ olarak kurulmuş, Türkiye’de devlet yatırımı olarak kurulmuş ve ülkemize çok önemli hizmetler görmüştür. Ülkemizin çok önemli ihtiyaçlarını karşılamış bir şirketimizdir. Bildiğim kadarıyla özelleştirmesi 2006’ya kadar sarkmıştı. O dönemde inanılmaz tartışmalar vardı. ‘TÜPRAŞ stratejiktir özelleştirilemez’ diye. Ama bugün burada ne kadar doğru bir iş yaptığımızın, TÜPRAŞ’ı özelleştirmekle Türkiye’nin geleceğine yönelik ne kadar iyi bir adım attığımızı bir kez daha görmüş olmanın bir kez daha doğrusu gururunu ve kıvancını yaşadım. Yani 5 milyar dolara yakın yeni yatırım. Şimdi devlet mantığıyla ve devlet bürokrasisi ile 5 milyar dolarlık bir yatırımı yapmanız öyle kolay değil. İşte bu sayede TÜPRAŞ bir dünya markası haline geldi. Bugün ülkemizin geleceğine ve TÜPRAŞ’ın geleceğine yönelik de en önemli, en stratejik adımlardan bir tanesinin hayata geçmesi, bir açılış sebebiyle bir aradayız.”

“KENDİ TEKNOLOJİNİZİ GELİŞTİRMEK ZORUNDASINIZ”
Bugün açıklanan işsizlik rakamlarının sevindirici olduğuna değinen Bakan Işık, şunları söyledi: “Son derece sevindirici ümit verici gelişmeler var. İşsizlikte sistematik bir düşüş var. Bu ayın, geçen yılın Ocak ayına göre yüzde yarım puanlık bir düşüşle, toplam 761 bin yeni istihdamın bir yılda oluştuğu bir yılı yaşadık. Bugün Türkiye’nin de geldiği teknoloji düzeyini de hesaba kattığınız da ve ülkenizin de tam bir orta gelir tuzağı içinde olduğunu düşündüğünüzde yapmanız gereken en önemli çalışma alanı araştırma-geliştirme ve inovasyon alanıdır. Çünkü artık bu teknoloji düzeyinde gelişmiş ülkelerin artık size teknoloji bahşetmesi mümkün değil. Dolayısıyla bu teknoloji düzeyinden sonra artık kendi teknolojinizi kendiniz üretmek ve geliştirmek zorundasınız.”

“TÜRKİYE’DE AR-GE VE İNOVASYON ÇOK ZAYIF”
Gelişen dünyaya bakıldığında Türkiye’de Ar-Ge çalışmalarının yetersiz olduğunun altını çizen Bakan Fikri Işık, sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye’nin Ar-Ge ve inovasyon ekosistemi çok zayıf. Çok geç başladık bu işe. Dünya bizden çok önce başladı ve önemli mesafe aldı. İşte şimdi bu geç kalmışlığın da farkında olarak bu noktada da çok önemli destekler sunuyoruz. Devlet olarak biz şunda varız. Diyoruz ki, ‘Türkiye’de Ar-Ge ve inovasyon noktasında kim harcama yapmak istiyorsa onun yapacağı harcamanın en az yüzde 40’ını devlet olarak biz finanse edeceğiz’. Ar-Ge merkezlerimizin sayısını yetersiz buluyorum. Mutlaka sayılarını artırmak durumundayız. Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşunun içerisinde Ar-Ge merkezi olan kuruluşumuzun sayısı 68. Bu yetersiz bir rakam. Bana göre, 500 kuruluşumuzun tamamına yakınında Ar-Ge Merkezi olmalı.”
Konuşmaların ardından Bakan Işık ve beraberindeki protokol, TÜPRAŞ Ar-Ge Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi. Açılış sonrasında merkezi gezen Bakan Işık ve beraberindeki heyet, yaklaşık 7 bin 500 metrekare alana kurulan merkez içerisinde Ar-Ge çalışması gerçekleştiren uzmanlardan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Kurulan merkezde, geleceğe yönelik petrokimya ve rafineri teknolojileri geliştirmek, sahada uygulamak üzere çalışmalar gerçekleştirilecek.
Yorum Yazın