TİC Holding Header
  • USD 32.331
  • EUR 35.048
  • Altın 2280.745
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

Işık, 'Yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 8'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Merkez Bankası’nın yılsonu enflasyon beklentisi sorulan Bakan Işık, 2014 sonunda ortaya çıkacak rakamı yüzde 8 ya da 8,5 olarak beklediklerini söyledi.
Işık, 'Yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 8'
İSTANBUL / İHA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, NTV canlı yayınında soruları cevapladı. Büyümeye ilişkin tahminlerini de açıklayan Işık, geçen yıl sonunda yaşanan 17 ve 25 Aralık süreçlerinin 30 Mart yerel seçimleriyle ortadan kalktığını belirterek, uluslararası kuruluşların beklenti rakamlarını yukarı yönlü değiştirdiğini vurguladı. Işık, bu yılın ilk çeyreğinde yaşanan ihracat odaklı yüzde 4.3’lük büyümenin yıl sonunda da benzer şekilde beklendiğini söyledi.

Sanayinin milli gelir içindeki payının azaldığı iddialarını da değerlendiren Işık, hizmet sektörünün aşırı büyümesinden kaynaklanan rakamsal bir algı kayması yaşandığını aktardı. Fikri Işık, cari fiyatlarla bakmayıp sabit fiyatlarla izlendiğinde sanayinin milli gelir içindeki payının küçük de olsa arttığının görülebildiğini ifade etti.

İŞSİZLİK RAKAMLARI AŞAĞI YÖNLÜ
Ekonomideki olumlu göstergelerin işsizlik rakamlarına yansımasının daha sonra görüldüğünün altını çizen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, görülen yüzde 4’ler civarındaki büyümenin işsizlik oranını aşağıya doğru çekeceğini belirtti.
Işık, siyasi istikrarın oturduğunu, içerden kaynaklanan risklerin olmadığını kaydederek, işsizlik oranının Ak Parti iktidarının görevi devraldığı 2002’den çok daha iyi durumda yüzde 9 seviyesinde olduğunu aktardı.

FAİZLER ÜRETİMİN ÖNÜNDE ENGEL
Bakan Işık’a yöneltilen sorulardan bir tanesi de Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine ilişkindi.

Son iki aydaki faiz indirimlerini temkinli olarak nitelendiren Işık, üreticilerin daha cesur indirimleri beklediğini hatırlattı.
“Sanayici faizlerin kabul edilemez olduğunu düşünüyor” değerlendirmesini yapan Fikri Işık, yüksek faizi üretimin önündeki engel olarak tanımladı.

GEZİ’NİN BİLANÇOSU98.5 MİLYAR TL
Canlı yayında Gezi olaylarının bilançosunu da açıklayan Işık, 2013’te yaşanan siyasi süreçlerin etkisiyle şirketlerin vergi öncesi karlılığının düştüğünü, imalat sektörüne faturanın 33.5 milyar TL olarak çıktığını anlattı.

Işık, rakamın reel sektöre yansımasınınsa 98,5 milyar TL olduğunu belirtti.

YERLİ AKILLI TELEFON
Ekonominin dışında Bilim ve Teknolojiye dair konuları da gündemine alan Işık, TÜBİTAK’ın çalışmaları yürüttüğünü ve üreticilerin de bu konuda çok istekli olduklarını ifade etti.

Türkiye’deki cep telefonu kullanımının çok yaygın olduğundan hareket eden Işık, yerli akıllı telefon üretimiyle maliyetin düşeceğini ve dövizin yurt dışına gitmemesiyle cari açığında azalacağını savundu.

Şu ana kadar akıllı telefon üretimi için 17 taliplinin bulunduğunu söyleyen Işık, değerlendirme sonunda uygun görülen firmalara 5 milyonile 50 milyon liraya kadar destek vereceklerinin müjdesini verdi.

AKILLI KİMLİK KARTLARI
Röportajın teknoloji başlığında akıllı kimlik kartlarına ilişkin bilgiler veren Işık, TÜBİTAK tarafından hazırlanan çipli kimlik kartlarının İçişleri Bakanlığı’na teslim edildiğini, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün seri üretim ihalesiyle süreci tamamlanacağını duyurdu.

Işık, çipli kimliklerin vize istemeyen ülkelerde pasaport yerine bile kullanılabileceğini söyleyerek, aynı kartın banka kartı olarak da kullanılmasının mümkün olduğunu sözlerine ekledi.
Yorum Yazın