TİC Holding Header
  • USD 32.548
  • EUR 34.837
  • Altın 2429.635
  • BIST 100 9716.56
  • Yerel

İzmir Aliağa da köylüler yaşam savaşı veriyor

Petkim, Socar, Star ve birçok rafineri ile demir çelik fabrikalarının bulunduğu İzmir Aliağa’da köylüler yaşam savaşı veriyor.
İzmir Aliağa da köylüler yaşam savaşı veriyor
CRA - OGÜN/ ÖZEL - Rafinerilerin topraklarını taşıyan firmaların ruhsatlı döküm sahları yerine belediyeden gayri resmi izinle gelişi güzel alanlara döküm yapması köylülerin mağdur olmasına neden oluyor. Özellikle rafinerilerin yakıt tankları koymak için boşaltmaya çalıştıkları dağlık alanlardan çıkan toprakların hafriyat şirketlerinin iştahını kabartmakla beraber ciddi rantları da ortaya çıkardığı iddia ediliyor.

BAHANELER ÜRETİLEREK, TOPRAKLAR DÖKÜM YAPILARAK TÜKETİLİYOR
Madeni alınmış yerlerin geri doldurulması kanunu bahane edilerek hafriyat döküm işi yapılmasının İstanbul, İzmir, Ankara ve Kocaeli gibi illerde kaldırıldığı halde burada devam edilmesine bir anlam verilemediği de belirtiliyor.

İZMİR VALİLİĞİNİN PARA CEZASI KESMESİ CAYDIRICI OLMUYOR
Devlet kurumlarının kaçak dökümlere engel olabilmek adına bilgi sahibi olduğu yerlere müdahale ederek ceza kestiğini belirten vatandaşlar, rantın büyük olmasından dolayı DSİ ve İzmir Valiliğinin kestikleri milyonlarca lira cezaların çalışmaları durduramadığının da altını çiziyorlar. Petkim ve Socar gibi kurumsal firmaların kendilerine ait olan toprakların kaçak döküm sahalarına döküm yapıldığından haberleri olmadığını söyleyen vatandaşlar, bu durumdan haberdar olmaları durumunda bu rant çalışmalarına bu firmaların da dur diyeceğini belirtiyorlar.

YAŞAM HAKKIMIZ İÇİN ÇALMADIK KAPI BIRAKMAYACAĞIZ
İsmini vermek istemeyen bir köy sakini kadın aynen şu ifadeleri haykırdı; “Bizler bugün bu talana ve kanunsuzluğa göz yumanlara dur diyeceğiz, yaşam hakkımız için çalmadık kapı, görüşmedik yetkili bırakmayacağız. Tüm bu talanı kamuoyunun gözü önüne serecek, yasalardan doğan tüm haklarımızı da hukuki süreçleri başlatarak sonuna kadar kullanacağız” dedi. Hafriyat kamyonlarının döküm yapmaları nedeniyle doğası yağmalanan, hayvanlarını otlattıkları meraları Aliağa Belediyesinin döküm yaptırmasıyla çalınan ve yaşanmaz bir köy haline gelen Güzelhisar köyü sakinleri meralarını geri istiyorlar. Aliağa ilçesi Güzelhisar Köyü 633 parsel 198 dönüm mera olarak köylülerin kullandığı araziye izin belgesi ve ruhsatı olmadığı halde Aliağa belediyesi tarafından döküm yaptırıldığı söyleniyor.

Döküm yapılan alan hayvancılık yapan Güzelpınar ve çevre köylüleri tarafından mera olarak kullanılırken, araziye toprak dökümü yapılması nedeniyle hayvancılık yapan köy sakinleri maddi sıkıntı içine düşmeye başlamışlar. Doğma büyüme Güzelpınarlı olan bir köy sakininin sözleri her şeyi özetliyordu; “Eski günlerimizi özledik, huzurumuz kalmadı, çaresiziz ve ne yapacağımızı bilemiyoruz. Hayvanlarımızın yaşam hakkı ellerinden alınmıştır.”

MERANIN TALAN EDİLMESİNE İZİN VERENLER BÜYÜK VEBAL ATINDA
Belediyenin verdiği gayri resmi izin ile 3 aydır 3000 kamyon hafriyat dökümü yapılan köy merasının bölge hayvancılığının can damarı olduğunu belirten Güzelhisar Köyü eski Muhtarı Eşref Özkaya, “1933 yılında Süleyman yılmaz muhtarlığı döneminde köylüden toplanan parayla Karahayık mevkinde yani döküm yapılan alanda 400 küsür dönüm olarak köy adına alınmış daha sonra meranın bazı kısımları bazı kişilere göçmen hakkı olarak verilmişti. Şu anda 633 parsel 198 dönüm 649 ve 650 dönüm parsellerde toplam 225 dönüm bir yer köy adına kayıtlıdır. Biz burayı tarla olarak vasıflı olduğu için ekip biçemiyoruz. Fakat burayı hayvancılık yapan köylülerimize mera olarak veriyoruz. Ben 2002 yılında Orman Müdürlüğü temasa geçerek 2000 tane ceviz,  1600 tane çam ağacı dikilmesini sağladım. Döküm yapılan meranın üst tarafında gözüken çamların bulunduğu alan 2002 yılında 49 yıllığına kiralandı. Bu bölge ile muhtar ilgilenmiyor, belediye ilgilenmiyor. Belediye başkanımızla görüşerek, ‘elçiye zeval olmaz başkanım köye toprak ve molozlar dökülüyor, meramız yok oldu, köye geldiğin zaman köylüye ne diyeceksin’ dediğimde; başkan, ‘yapma ya’ diye tepki verdi. Şaşırarak tepki verince o zaman herhalde başkanımızın haberi yok olanlardan diye düşündüm. Lakin daha sonradan başkanın bu döküm ile direkt bağlantılı olduğunda bir daha şaşırdım. Benim görüşmemin ardından vatandaşlarımız belediye ve kaymakamlığa dilekçeler vererek çalışmanın durdurulmasını talep ettiler. Çok uzun zaman geçmesine rağmen ruhsat olmayan yere aylarca belediyeden alınan gayri resmi izinle döküm yapıldı. Karahayıt mevkii köyümüz ve çevre köylüler için çok önemlidir. Bölgemizde her yer tapulu arazidir, geri kalan yerlerde dağlıktır” diyerek hayvanların otlanabileceği tek alan olan meranın talan edilmesine izin verenlerin büyük vebal altında olduklarını söyledi.   

GÜZELPINAR KÖYLÜLERİ MERALARININ TALAN EDİLMESİNE TEPKİLİ
Aliağa Güzelpınar Köyü KARAHAYIT mevki 633 parsel 198 dönüm arazinin Aliağa belediyesi tarafından döküm alanı olarak kullanıldığı köylüler tarafından söyleniyor. Köylülerin mera alanı olan bu yere 3 aydır izinsiz toprak dökümü hatta toprak değil kaya dökümü yapılıyor. Köylülerin hayvanları otlatacakları tek alan ellerinden alındığı için hayvanlar kaderine terk edilmiş ve kredi ile hayvan alan köylüler haciz ile karşı karşıya kalmış.

“BELEDİYE BAŞKANI TARAFINDAN DÖKÜM YAPTIRILIYOR İDDİASI”
Belediye tarafından döküm yapıldığı mera alanı ile alakalı görüştüğümüz Güzel Hisar köyü sakinlerinden hayvancılıkla uğraşan Şahin Bulut, bahse konu olan alana 3 aydır belediye tarafından döküm yapıldığını belirterek, “Ruhsat ve izin olmadığı halde mera alanımıza döküm yapılıyor. Mera alanını kullananlar olarak her yıl kazandığımız paraların belirli bir bölümü ile keşkek şenliği düzenliyorduk. Önümüzdeki keşkek şenliği de tehlikeye girmiş oluyor böylece. Hayvancılıkla geçimini sağlayan köylüler olarak mağdur olduk. Kış ayında hayvanlarımızı dağa vurmak zorunda kaldık. Dağda da kırağı var ve hayvan onu yediği zaman zehirlenir, gebe hayvana düşük yaptırır. Çok sayıda hayvanımız telef oldu. Bu yasadışı döküm ile alakalı belediyeye ve kaymakamlığa verilmiş dilekçelerimiz var. 2 haftadan fazla bir süre geçmesine rağmen bize dönüş yapılmadı. Fakat sorumluları bulamadılar mı bilmiyoruz. Ne yaptılar, yasa dışı olarak hiç bilgimiz yok.

Döküm yapan şirket ile belediye başkanımızın bir yakınlığı olduğu da söyleniyor. Şu an muhtar olan kişi daha önceden belediye başkanımızın başkan olmadan önce şirketinde şoförü olarak çalışıyormuş. Samimiyetten mi başka bir durum mu var bilemiyoruz bizim aklımız bu durumlara çalışmaz. Bence aralarında bir şekilde halledip buraya toprak dolduruyorlar.  Muhtara soruyoruz, diyor ki bizle alakası yok. Biz kendimiz İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na bizzat sorduk. Yanında belediye başkanımız Serkan Acar’da vardı, yani dedik sayın başkanım bizi bu konuyla ilgili bilgilendirin. Toprağı görüyorsun zaten kaya gibi bari toprak olsa da ot çıkar, hayvanlarımız yer, bir işe yarar dedik. Bunlar yol çalışmalarından çalışmalardan gelen topraklar toprakları getiren firmada benim arkadaşım çalışıyor desem ki ona gel şahitlik yap, yapmaz. Bazı yerlerde ağaçların yarısını kapatıyor, toprak görüyorsun. Yağmurda ağaçların hepsi su içinde kalıyor. Ben kafamda canlandırıyorum burada tabiat yaşam vardı, yabani hayvanlar vardı. Evet, evet vardı tabi kii. Şurada hayvancılıkla uğraşan 20 aile var, buda 50-60 insan eder. Bu kadar kişi buradan ekmek yiyor” diyerek konuştu.

YAPILAN DÖKÜMLER İLE HATİPÇAYIRI KUŞ CENNETİ YOK OLMUŞ
Mezarlık arkası diye bilinen Hatip Çayırı bölgesinde ise yapılan döküm sonrası çevre katliamı gerçekleşmiş. Ördek, Angıt, Flamingo gibi kuşların yaşam alanı olan bu bölgeye döküm yapılmasının ardından doğal yaşam yok olmuş. Yaşam alanından kuşlar başka yerlere göç etmişler. Ruhsatı olmadığı halde tapu sahibi vatandaşların izni ile döküm yapılmasına ise bir anlam verilemiyor.

HOROZGEDİĞİ KÖYÜ SAKİNLERİ CÜRUF İLE SAĞLIKLARINDAN OLMUŞ
Aliağa’ya bağlı Horozgediği Köyü sakinleri ile görüştüğümüzde gazetecilere güvenmediklerini köye gelerek kendileriyle görüştükleri halde hiçbir haberlerinin yayına konulmadığını söylediler. Zeytin ağaçlarının telef olduğunu sağlıklarının ise bozulduğu belirten köylüler cürüf döküm sahalarının köylerine yakın olduğunu ve yapılan kamulaştırmaların usulsüz olduğunu söylediler.

RUHSATLI OLAN DÖKÜM ALANLARI İSTİYORUZ; “DEVLETİMİZ BİZİM MAĞDUR OLACAĞIMIZ ALANLARA DÖKÜM RUHSATI VERMEZ”
Aliağa genelinde ruhsatı olmayan alanlara yapılan dökümler vatandaşın tepkisine neden oluyor. Vatandaşlar bir döküm alanı oluşturulacaksa bu alanların devlet tarafından verilen ruhsat ile çalışmasının gerekli olduğunu söylüyorlar. Sebebini bir köylü aynen şu sözlerle ifade ediyor; “devletimiz köylüyü mağdur edecek hiçbir alana döküm ruhsatı vermezler”

İŞADAMLARI ALİAĞA’DA DEĞİŞİK BİR OYUNUN OYNANDIĞINI İDDİA EDİYORLAR
Hafriyat toprağı döküm izni İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkisinde olmasına rağmen Aliağa Belediye Başkanı’nın bu yetkinin yetkisinde olduğunu zannederek gayri resmi dökümler yaptırdığını da iddia eden vatandaşlar, şimdiki belediye başkanının daha önceki dönem CHP’den belediye başkanı olan Ömer Turgut Oğuz’un oğlu Cem Oğuz’un sahibi olduğu Özdenizcilik AŞ’de belediye başkanı olmadan önce genel koordinatör olarak çalıştığını söylediler. Aliağa’da iş yapan, işletmesi olan, belediye ile işi olan işadamlarından ilçeye palmiye ağacı dikileceğini söyleyerek bağış yapmalarının istendiğini söyleyen işadamları, palmiye adı altındaki bağışların 500.000 ile 5.000.000 arasında değiştiğini belirtiyorlar. Palmiye ağaçlarının dikim işini ise daha önceden Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ın Genel Koordinatör olduğu şirket tarafından yapılmasının düşündürücü olduğunu söyleyen işadamları Aliağa’da değişik bir oyunun oynandığı iddia ediyorlar. Aliağa ve çevre köylerde köylüler bizimle görüşmek için birbirleriyle yarışırken, ilçe yöneticileri ile görüşme imkanımız olmadı.

Aliağa Kaymakamı Bayram Yılmaz Çin’de bulunduğundan kendisine ulaşamaz iken Aliağa Belediyesi Basın Danışmanlığı Başkan Serkan Acar ile görüşmemiz için 1 ay sonrasına randevu verebileceğini söyledi.
Gizli ortaklıkların çıkar ve rant çalışmalarının olduğu iddiasında bahse geçen konuları kamu yararı adına yaptığımız araştırmalarımız tamamlanınca okurlarımızla paylaşacağız.
Yorum Yazın
deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler bahis siteleri