TİC Holding Header
  • USD 32.407
  • EUR 35.53
  • Altın 2322.291
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

İzmir Dünya Gurme Şehirleri arasında

İzmir, gastronomi konusunda dünyanın önde gelen 23 kentinin oluşturduğu Dünya Gurme Şehirler Ağı’na ’Delice’ üye oldu. Fransa’nın Lyon kentine, İzmir’i Dünya Gurme Şehirler Ağı’na üye yapmak için giden heyet, İzmir’i 23 kent arasına soktu.
İzmir Dünya Gurme Şehirleri arasında
İZMİR / İHA - Lyon Belediye Sarayı’nda düzenlenen Delice toplantısında, üye kentler çalışmaları hakkında bilgi verdi. Lyon’un tüm gıda profesyonellerini ve gurme konusunda uzmanları bir araya getiren bir metropol olduğunu, Sirha Fuarı başta olmak üzere pek çok etkinlik düzenlediklerini söyleyen Lyon Belediye Başkan Yardımcısı Dounia Besson, “Delice şehirlerimiz mutfak ustalığını, tat eğitimini ve vatandaşlar için iyi yemeği geliştiriyor. Ağın başkanı Lyon kenti olarak Türk şehri İzmir’i ağa kabul etmekten gurur duyuyoruz” dedi.

ORTA ASYA’DAN ANADOLU’YA TÜRK MUTFAĞI
İTO Yönetim Kurulu Başkanı ve İEÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Ekrem Demirtaş, Lyon ile ilişkilerin 2012 yılında başladığını belirterek, Lyon’un en ünlü şeflerinden Joseph Viola’nın ilk olarak İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları Bölümü’nde ders vermeye başladığını aktardı.

Demirtaş, ilk olarak iki şef öğrencinin Lyon’a geldiğini belirterek şöyle konuştu: "Geçen yıl 14 öğrencimiz geldi ve bu yıl 24 öğrencimiz gelecek. Bu ilişki güçlenerek İzmir’in Lyon’daki Delice Ağı’na katılmasına dek vardı. Biz Orta Asya’da gelen bir milletiz. Anadolu’ya yerleşene kadar Avrupa’dan, Ortadoğu’dan, Asya’dan da yemek kültürüne ait değerleri, lezzetleri birlikte getirdik. Bunların hepsi birleşerek eşsiz mutfak kültürümüzü oluşturuyor. Sokak lezzetlerimiz de var, eşsiz yemeklerimiz de. İzmir deyince bunlara mutlaka otlarımızı, deniz ürünlerimizi eklemek gerekiyor. Yemek kültürümüzü bundan sonra Delice Ağı içinde geliştirirken hem deneyimlerimizi diğer kentlere aktaracağız hem de onların deneyimlerinden yararlanacağız. Delice Ağı’na üyelik bu açıdan çok önemli.”

Konuşmaların ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İTO Yönetim Kurulu Başkanı ve İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş ile Delice Başkanı Jean Michael Daclin birlikte İzmir’in Delice’ye üyelik belgelerini ve anlaşmayı imzaladı. İzmir heyeti, Lyon’da ayrıca Avrupa’nın en büyük gıda ve gastronomi fuarlarından Sihra’yı ziyaret edip incelemelerde bulundu.

İZMİR, ’YEMEK DEMEK DOSTLARLA BİR ARAYA GELMEK’ DEMEK
İzmir’in hem sağlıklı üretime hem de sağlıklı tüketime değer veren bir kent olduğunu söyleyen İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, “Bu doğrultuda İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, 2006 yılında Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’ne üye olduk. 2009 yılında, sağlıklı beslenme ve obeziteyle mücadele konularını içeren İzmir Şehir Sağlık Rehberi’ni oluşturduk. Belediye hastanesi olan Eşrefpaşa Hastanesi ekibimizle her yıl binlerce kişiye sağlıklı beslenme konusunda eğitim veriyoruz."

Süt Kuzusu Projesi ile İzmir’de yaşayan 0-5 yaş arası 100 bin çocuğun evine ücretsiz olarak sağlıklı, güvenilir, taze süt götürdüklerini anlatan Kocaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Glüten tüketemeyen hastalar için Kent Ekmek Fabrikamızda her gün glütensiz ekmek üretiyoruz. Çiftçilerimizi organik üretim konusunda bilinçlendiriyor, sağlıklı üretim için toprak ve yaprak analiz laboratuvarlarımızda ücretsiz analiz imkanı sağlıyoruz. İzmir’in dört bir yanında organik pazar kuruyoruz. Böylece yerel üreticiyi sağlıklı ürün arayan tüketici ile aracısız buluşturuyoruz. Gıda fuarımızla, Zeytin ve Zeytinyağı fuarımızla, Şarap fuarımızla, Ekoloji fuarımızla her yıl yüz binlerce profesyonel ziyaretçiyi ağırlıyoruz. Biliyoruz ki, deneyimler paylaştıkça değerli, sofralar paylaştıkça lezzetli olur. İzmir’de yemek demek binlerce yıl öncesinin sağlık ve lezzet dolu tatlarını deneyimlemek demek. İzmir’de yemek demek, neşeyle, keyifle, dostlarla bir araya gelmek demek. Bu yüzden bu birliktelik, Delice’ye üye olmak bizler için çok değerlidir.”
Yorum Yazın