TİC Holding Header
  • USD 32.563
  • EUR 35.138
  • Altın 2320.624
  • BIST 100 8880.09
  • Teknoloji

İzmirli mühendisin Akıllı Kilit Sistemleri projesi

Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisi Mert Can Kılıç’ın cep telefonlarıyla kontrol edilebilen Akıllı Kilit Sistemleri projesi, Mastercard ile dünyaya açılıyor.
İzmirli mühendisin Akıllı Kilit Sistemleri projesi
İZMİR / İHA - Mert Can Kılıç, dünyanın en büyük markalarından Mastercard’ın bu yıl başında satın aldığı Türkiye’nin ödeme sistemleri konusunda bankalar başta olmak üzere birçok sektörden kuruma hizmet veren Provus’ta yarı zamanlı çalışırken hazırladığı “Akıllı Kilit” projesinin, Mastercard tarafından geliştirilerek hayata geçirildiğini kaydetti.

Ege Bölgesi’nden 9 üniversitenin katılımıyla geçen Mayıs ayında düzenlenen III. Genç Beyinler Yeni Fikirler Yarışması’nda 275 öğrenci ve 112 projeyi geride bırakarak birinciliği kazanan Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisi Mert Can Kılıç’ın “Akıllı Kilit Sistemleri” projesi Mastercard’ın kısa süre önce satın aldığı Türk firması Provus aracılığıyla hayata geçirildi. Geçen yıl İstanbul’daki Provus firmasının Ar-ge bölümünde önce staj yaptığını, ardından da yarı zamanlı olarak çalışmaya başladığını belirten Mert Can Kılıç, firmanın ve okulunun desteğiyle hazırladığı sistemin dünyaya yayılmasının mutluluğunu yaşadığını söyledi.

AKILLI KİLİT SİSTEMİ FİKRİ NASIL DOĞDU?
Kılıç, anahtarın temel anlamda bin yıllık bir güvenlik sistemi olduğunu belirterek şunları söyledi: "Bir anahtarın aynısını yapabilmek için fotoğrafını çekmek yeterli. Makineyle ya da 3 boyutlu yazıcı aracılığıyla aynısını üretebilirsiniz. Bu sistemin günümüzde güvenlik için artık yeterli olmadığı fikriyle bu projeye başladım. Otel, ev ve otomobil kapılarının anahtar paylaşımı problemini ortadan kaldırmak için mobil cihazlar aracılığıyla paylaşılabilen NFC, Bluetooth, WIFI, SMS aracılığıyla kullanılabilen bir kilit sistemi geliştirdim. Bu sistem sayesinde, yalnızca cep telefonunuzu kapıdaki kilit sistemine okutarak kilidi açabiliyorsunuz. Örneğin, şehir dışındasınız ve bir arkadaşınızın evinize girmesini istiyorsunuz, onun telefonuna göndereceğiniz kod veya mesajla kilidi açmasını sağlayabilirsiniz. Provus firmasının desteğiyle, mevcut kapılara entegre edilebilen bir kilit mekanizması geliştirip sistemin çalıştığı prototipini de hazırladım."

MASTERCARD’LA DÜNYAYA YAYILACAK
Danışmanlığını Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ahmet Koltuksuz’un yaptığı, projesini Mastercard’ın bu yıl başında satın aldığı Provus’la geliştirdiklerini belirten Mert Can Kılıç, şunları söyledi: “Provus, kredi kartı ve kart operasyonları, ATM operasyonları, HGS, GSM firmalarının cep cüzdan projeleri gibi birçok alanda hizmet veriyor. Mastercard’ın da kablosuz haberleşme ve kablosuz çözümler trendleri arasında. Paypass ve cep telefonlarıyla ödeme alanlarında ciddi yatırımları var. Benim projem de Provus ile Mastercard tarafından geliştirilerek hayata geçirildi ve kısa süre önce dünyaca ünlü bir otel zincirinde uygulamaya başlandı.”

ABD VE İNGİLTERE’Yİ DEĞİL TÜRKİYE’Yİ SEÇTİ
Projesinin dünya çapında bir marka tarafından hayata geçirilmesinin mutluluğunu yaşadığını kaydeden Kılıç, 4 yıl önce de dünyanın önde gelen network şirketlerinden CISCO’nun Ağ Akademisi eğitimine katılmış ve 160 bin kişinin yarıştığı CISCO Net Riders Bilgisayar Ağı Yarışması’nda 4. olmuştu. Kılıç, bu başarısının ardından ABD’deki birçok üniversite ve kuruluştan teklif almış, ancak Yaşar Üniversitesi’ni tercih edip Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’ne kayıt yaptırmıştı.

Mastercard’dan da İngiltere’deki Masterlabs Ar-ge biriminde çalışması için teklif alan Mert Can Kılıç, “Beni İngiltere’deki Ar-ge laboratuvarında çalışmam için davet ettiler. Ancak, bu projenin tamamlandığını düşünüyorum ve başka projeleri hayata geçirmek için Yaşar Üniversitesi’nde kalmak istedim. Şu an okulumun bana sağladığı laboratuvarda yeni projelerimi geliştirmek için çalışıyorum" dedi.
Yorum Yazın