TİC Holding Header
  • USD 32.331
  • EUR 35.078
  • Altın 2310.775
  • BIST 100 8880.09
  • Magazin

Kahpe Bizans 2’ye mahkemeden tedbirli dur kararı

Gani Müjde’nin ikincisini çekmeye başladığı ‘Kahpe Bizans’ filminde mahkeme ‘Kahpe Bizans’ isminin kullanılmasına tedbirli olarak ’dur’ dedi. Mahkeme, nihai kararını yapılan yargılama sonucunda verecek.
Kahpe Bizans 2’ye mahkemeden tedbirli dur kararı
İSTANBUL / İHA - Senarist ve yönetmen Gani Müjde, 2000 yılında çekilen ve senaristliğini Kenen Ergen’le birlikte yaptığı ‘Kahpe Bizans’ filminin ikincisini çekmeye başladığını duyurmuştu. İlki Arzu Film ile Özen Film ortaklığıyla çekilen filmin ikincisi için Müjde, Avşar Film’le anlaşmıştı. Filmin isim haklarının kendilerinde olduğunu belirten Arzu Film’in sahibi Ferdi Eğilmez ile Özen Film’in sahibi Mehmet Soyarslan, Müjde ve Avşar film hakkında dava açmıştı. Açılan davaya ilk filmin senaristlerinden Kenan Ergen de müdahil olmuştu. Filme ‘Kahpe Bizans 2’ isminin verilmesinin engellenmesini talep edilen dava dilekçesinde filmin yurt dışında çekilmesi halinde ise yayın durdurulması istenilmişti.

Açılan davanın görülmesine İstanbul 4. Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesinde başlandı. Davada taraf avukatları ve senarist Gani Müjde hazır bulundu.

“FİLMİN SENARYOSU TEK BAŞINA GANİ MÜJDE’YE AİT DEĞİL”
Duruşmada söz alan davacı Avukat Mehmet Turhan, dava dilekçelerini tekrar ettiklerini belirtti. Kahpe Bizans filminin senaryosunun tek başına Gani Müjde’ye ait olmadığını belirten avukat Turhan, “İlk filmin jeneriğinde müvekkilim Kenan Ergen’in adı senarist olarak birinci sırada yazılmıştır. Ayrıca müvekkilim Ergen ile Gani Müjde’nin beraber çıkardığı kitapta da eserin senaristlerinin Gani Müjde ve Kenan Ergen olduğu yazılıdır” dedi.

“ONURE ETMEK İÇİN ADINI KİTABA KOYDUM”
Davada daha sonra söz alan Gani Müjde ise filmin senaristinin kendisi olduğunu ve isim hakkının da kendisinde bulunduğunu belirtti.

Senaryonun gruplar halinde yazılan bir şey olduğunu ve bunun içerisinde editörler ve danışmanların da olduğunu ifade eden Müjde, “Bunların senaryoda yer alması onları hak sahibi yapmaz. Filmin çekiminden önce senaryoyu ve filmi tescil ettirdim. Söz gelimi Hababam Sınıfı üç buçuk filminde davacı Kenan Ergen’in senarist olarak ismi geçmektedir. Ancak eser sahibi Rıfat Ilgaz’dır. Bu celse ibraz edilen kitabı ben bastım. Kenan Ergen benim yazı grubumdan birisi isi. Kendisini onure etmek için adını kitaba koydum” dedi.

“KÜÇÜK BİR BEDEL TALEP ETTİ”
Filmin devamını çekmeye karar verdiğinde nezaket gereği Arzu Film ve Özen Film’e gittiğini aktaran Müjde söyle konuştu: “Arzu Film bana çekebileceğimi söyledi. Özen Filmin sahibi Mehmet Soyaslan ise bundan dolayı küçük bir bedel talep etti. Ben vermeyince bu dava açıldı.”

Duruşmada dinlenen davalı Avşar Film’in avukatı ise, “2000 yılında çekilen filmin sözleşmesinde isim hakkının devri ile ilgili hiçbir ifade bulunmamakta. Senaryonun isim hakkı, devam filmi çekilmesi gibi hususlar bilerek yer almamıştır. Tedbir talebinin reddine karar verilsin” şeklinde konuştu.

“’KAHPE BİZANS’ İSMİNİN ÖNLENİLMESİNE...”
Davacı tarafın 250 bin lira teminat yatırılmasına karar veren mahkeme, ‘Kahpe Bizans 2’ filminin reklam ve tanıtımlarında ‘Kahpe Bizans’ isminin kullanılmasının tedbirli olarak önlenmesine karar verdi.

Davacı tarafın bir hafta içerisinde 250 bin liralık teminatı yatırmasının ardından esas yargılamaya geçilecek. Mahkeme, isim hakkı için nihai kararını yapılacak yargılama sonucunda verecek.
Yorum Yazın