• Sağlık

Kan tükürmek neden olur?

Kan tükürmek, kanlı balgam tükürmek çoğu zaman önemli bir hastalığa işaret eder. Sebebi ne olursa olsun araştırılması, incelenmesi ve tetkik edilmesi gereken bir problemdir.
Kan tükürmek neden olur?
Göğüs hastalıkları hekimlerinin en çok tedirgin oldukları şikayetlerden birisi kan tükürmek, kanlı balgam tükürmektir. Gerçekten de böyle hastaların çoğunda ciddi bir araştırma gerekir. Çünkü kan tükürmek, kanlı balgam tükürmek çoğu zaman önemli bir hastalığa işaret eder.

Bu yüzden kanamanın yeri ve nedeni tespit edilmelidir. Hasta açısından da bakıldığında kan tükürmek ürkütücü bir durumdur. Yapılacak en büyük hata bu durumu önemsememek, korku nedeniyle tıbbi yardım aramamak yada kendiliğinden geçmesini beklemektir.

Kanamanın kaynağı çoğunlukla 3 bölgeden birisidir;
Bunlardan birisi burun boşluğu, ağız içi ve boğaz dan oluşan üst solunum yollarıdır. Hem tükürmekle hem de burundan kan geliyorsa kanamanın kaynağı üst solunum yolları olabilir. Böyle hastalarda detaylı bir kulak burun boğaz muayenesi gerekir.

Eğer kan bulantı ve kusma ile birlikte geliyorsa kanamanın kaynağı mide bağırsak sistemi olabilir. Ancak akciğerden kaynaklanan ciddi kanamalarda da bulantı ve kusma olabilir.

Alt solunum yollarından, akciğerlerden kaynaklanan kanama genellikle öksürükle birliktedir. Çoğunlukla göğüste hırıltı ile birlikte gelir. Kanama balgam içinde noktalar yada çizgiler şeklinde olabileceği gibi tamamen kandan oluşan bir balgam şeklinde de olabilir. Akciğerlerdeki birçok hastalık kan tükürmeye neden olabilir. Bunların içinde en önemlileri tümörler ve kanserlerdir. Bunlar son derece ciddi ve tehlikeli hastalıklardır.

Bir başka önemli konu kanamanın ciddiyeti ve miktarıdır. Küçük miktarlarda başlayan kanamalar aniden kötüleşerek hayati tehlike oluşturabilir. Tümörler, kanser, tüberküloz, bronşektazi ve apse gibi bazı hastalıklarda kanamanın şiddetlenerek artma riski yüksektir.

Görüldüğü gibi sebep ne olursa olsun kan tükürmek araştırılması, incelenmesi ve tetkik edilmesi gereken önemli bir problemdir. Özellikle de kişi sigara kullanıyorsa, 40 yaşın üzerindeyse ve erkekse bu önem daha da artmaktadır.
Yorum Yazın