TİC Holding Header
  • USD 32.385
  • EUR 35.067
  • Altın 2324.965
  • BIST 100 9129.19
  • Kültür-Sanat

Kelebekleri öldürmeyin ve Çeşmebaşı son kez sahnelenecek

Antalya Devlet Opera ve Balesinde 20 Ocak’ta prömiyerini gerçekleştirilen Kelebekleri Öldürmeyin ve Çeşmebaşı modern balelerini bu sezon son kez sahnelenecek.
Kelebekleri öldürmeyin ve Çeşmebaşı son kez sahnelenecek
ANTALYA / İHA - Antalya Devlet Opera ve Balesi 20 Ocak’ta prömiyerini gerçekleştirdiği “Kelebekleri Öldürmeyin” ve “Çeşmebaşı” modern balelerini bu sezon son kez sahneleyecek. İlk iki temsili kaçıran sanatseverler eseri, 29 Ocak Perşembe ve 31 Ocak Cumartesi akşamları saat 20.00’da Haşim İşcan Kültür Merkezi’nde son kez izleyebilecekler.

KELEBEK ÖMRÜ GİBİ KISA OLMAYACAK AŞKIMIZ
“Kelebekleri Öldürmeyin” balesinin konusu, tutkuyla başlayan bir aşkın nefrete dönüşmesi ardından sıradanlaşıp yok olup gitmesi üzerine. “Kelebek ömrü gibi kısa olmayacak aşkımız” eserin çıkış noktasını oluşturuyor. Seyirciler, bir kelebeğin ömrü kadar kısa olan aşk hikayesinde bir kadın ve bir erkeğin birbirini aşkla severken aşkı nasıl öldürdüklerine Uğur Seyrek’in koreografisi ile tanıklık edecekler. “Kelebekleri Öldürmeyin” çığlığında aşkın büyüsüne gölge düşüren nefret, “biz”in ölmesi, kanat açan kelebeğin renginin solup gitmesi ve yok olması var. Librettosu Işık Noyan’a ait olan eserin kostüm tasarımı Çimen Somuncuoğlu, ışık tasarımı ise Mustafa Eski imzasını taşıyor.

İLK TÜRK BALE SUİTİ “ÇEŞMEBAŞI”
Ferit Tüzün’ün yapıtı olan ve ilk koreografisi Dame Ninette de Valois tarafından yapılan ilk Türk bale suiti “Çeşmebaşı” balesi ise Antalyalı sanatseverlerin yakından tanıdığı ünlü koreograf Uğur Seyrek tarafından sahneye konuluyor. Seyrek eserle ilgili “Çeşmebaşı’nda aşkın dışavurumu ve genel olarak insanların davranış ve yaşayış biçimleri modernleşmenin sancılı sürecinden nasibini alıyor. Bu bağlamda su imgesi kurtarıcı bir rol üstleniyor. Şöyle ki, altı bölümlük ‘Çeşmebaşı’nda insanların kendini bulması suyun arınma, tazelenme gücüyle mümkün oluyor. Yeni yorumda ‘Çeşmebaşı’ eserinde su, yeni bir umudu vaat ederken yine doğanın bir parçası olan papatyalarla kadınlar sevgilileri tarafından kutsanıyor.” yorumunda bulunmuştur. Eserde dekor tasarım Gürcan Kubilay, kostüm tasarım Sevtaç Demirer ve ışık tasarım ise Mustafa Eski imzasını taşıyor.
Yorum Yazın