• Dünya

Kıbrıs ara bölgedeki liderler görüşmesi tamamlandı

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis arasında Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde bugün yapılan görüşme sona erdi. Liderlerin bir sonraki görüşmesi 17 Haziran’da gerçekleştirilecek.
Kıbrıs ara bölgedeki liderler görüşmesi tamamlandı
İHA - Liderlerin 4 saatlik toplantısında ilk olarak baş başa görüşme gerçekleşti, ardından basına görüntü olanağı sağlandı ve ardından heyetler arası görüşmeye geçildi. Görüşmenin ardından BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide basına, liderlerin üzerinde uzlaşı sağladığı 5 maddelik açılım paketinin detaylarını açıkladı.

Eide, liderlerin ortak vizyonu olan birleşik federal bir Kıbrıs hedefi yönünde adım attıklarını kaydederek, yapıcı görüşmelerinde Kıbrıs sorununun merkezine yönelik özlü konuları ele aldıklarını bildirdi. Eide, son 2 haftada müzakere ekiplerinin 5 kez bir araya geldiklerini ve yoğun çalıştıklarını hatırlatarak, bazı bölümlerde ilerleme sağlandığını ve bu ilerlemelerin bugünkü görüşmede liderlerin önüne getirildiğini anlattı. 5 maddelik açılımlar paketinde Lefke Aplıç ve Derinya kapıları başta olmak üzere daha çok geçiş kapısı açılması için çalışmaların başlatılacağını ifade eden Eide, liderlerin incelenmek üzere geçişlerle ilgili komiteye bazı başka geçiş noktalarını da bildirdiğini kaydetti.

Genel Sekreterin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, elektrik şebekelerinin birleştirilmesi için pratik adımların atılması, cep telefonu şebekelerinin her iki tarafta kullanılabilmesine olanak sağlanması konusunda uzlaşan liderlerin, radyo frekanslarındaki çakışmaların giderilmesi için de adım atılması yönünde ortak isteği olduğunu ifade etti. Eide son olarak, cinsiyet eşitliği konusunda bir komite oluşturulmasını karara bağladıklarını ayrıca son görüşmede oluşturulmasına karar verilen kültür komitesi üyelerinin isimlerini de birbirlerine verdiklerini söyledi.

Liderlerin daha fazla güven oluşturucu önlemin araştırılarak bulunması üzerinde uzlaşıya vardıklarını dile getiren Eide, liderlerin Kayıp Şahıslar Komitesi (KŞK) konusunda çağrıda bulunduklarını da bildirdi ve bu konudaki ortak açıklamayı okudu. Liderler kayıp şahıslar konusunda yaptıkları ortak açıklamada, KŞK’nin çalışmalarının her geçen gün daha da zorlaştığını belirterek, elinde kayıplarla ilgili gömü bilgisi olanları kayıp yakınlarının yaşadığı acıların hafifletilmesi adına bu verileri Komiteyle paylaşmaya çağırdı. Ortak açıklamada yer bildirimi yapanların kayıtlarının tamamıyla gizli kalacağı da hatırlatıldı.
Eide, ileriki günlerde liderlerin yapacakları 4 görüşmenin tarihlerini ise, 17 ve 29 Haziran ile 10 ve 27 Temmuz olarak açıkladı.
Yorum Yazın