TİC Holding Header
  • USD 32.33
  • EUR 35.148
  • Altın 2294.309
  • BIST 100 8880.09
  • Otomobil

Kış lastiği alacaklar için 10 altın kural

Sürücüler kış aylarında yaz aylarına göre daha fazla kaza riski taşır. Özellikle kış koşullarına karşı yapılan hazırlıkların yetersizliği kaza oranını artırır.
Kış lastiği alacaklar için 10 altın kural
Sabancı Topluluğu’nun online alışveriş platformu Kliksa, kış dönemi yaklaşırken sürüş güvenliği açısından hayati önem taşıyan ve riskleri azaltan kış lastiği seçiminde sürücülerin dikkat etmesi gereken 10 altın noktayı açıkladı.

Lastik seçiminde hangi kriterlere dikkat edilmelidir?

Kış lastiği seçilirken mutlaka araç üreticisinin önerdiği lastik ölçüsü kullanılmalıdır. Bu bilgiler kullanıcı el kitabında veya araç üzerinde (genellikle ön kapı iç tarafında) yazar. Aracın yetkili servisleri de bu konuda bilgi verebilir.
Lastiğin kuru ve ıslak yolda fren, karda fren ve karda çekiş özelliklerine önem sırası ile dikkat edilmelidir.

Seçilen kış lastiğinin üzerinde "Kış Lastiği" işareti olmalıdır.

Kullanılması gereken kış lastiği yaşanılan bölgeye göre değişiklik gösterebilir, iklim koşulları dikkate alınarak lastik seçimi yapılmalıdır.

Kış lastiklerinin diş derinliği 4 mm.'nin altında olmamalıdır.

Kış lastiğinin üretim yılı kontrol edilmelidir. Son 5 yıl içerisinde üretilmiş olan lastikler tercih edilmelidir.

Güvenliğin yanı sıra yakıt tasarrufu ve uzun ömürlü lastikler tercih edilmelidir.

Kış lastiğinin garanti şartları öğrenilmelidir.

Kış lastikleri 4 tekerleğe de takılmalıdır. 2 adet kış lastiği, sürüş güvenliği açısından yeterli değildir.

Kış lastiklerinin değişimi mümkünse Kasım ayı içinde yapılmalıdır.

Kış lastikleri güvenlik açısından neden önemlidir?

Kış aylarında hava sıcaklıklarının düşmesi otoyol koşullarını da değiştirir. Soğuk hava koşullarında yaz lastikleri daha çabuk sertleştiği için tutunma kabiliyetleri kış lastiğine göre çok düşüktür. Kış lastikleri, yapısal özellikleri itibariyle hava sıcaklığının 7 derecenin altında olduğu zamanlarda kuru asfalt, kar ve buzda daha iyi tutunma ve dolayısıyla daha güvenli sürüş imkânı sağlar.

Kış lastiklerinin değişimi hangi dönemlerde yapılmalıdır?

Türkiye'de kış lastiği takma zorunluluğu, 1 Aralık-1 Nisan dönemi içinde geçerlidir. Ancak kış lastiklerinin değişimi mümkünse Kasım ayı içinde yapılmalıdır.

Kış lastiklerinin değişimi zorunlu mudur?

2012 yılında yayınlanan bir genelge ile tüm Türkiye'de hafif ticari araçlar, otobüsler ve kamyonlara getirilen kış lastiği takma zorunluluğu, 2013 yılında yapılan yeni bir düzenleme ile 54 ildeki otomobillere de getirilmiştir.

Kış lastiği takma zorunluluğu olan iller; Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Artvin, Bilecik, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çankırı, Çorum, Denizli, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gümüşhane, Hakkari, Isparta, İstanbul, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muş, Nevşehir, Niğde, Samsun, Sakarya, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Tunceli, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Karabük ve Düzce'dir.

4x4 araçlarda kış lastiği kullanımı gerekli midir?

4x4 araçların çekiş gücüne güvenerek bu araçlarda kış lastiği kullanılmasına gerek olmadığı yönünde yanlış bir algı mevcuttur. Güvenli bir sürüş ve yol tutuş kabiliyeti için soğuk havalarda karlı ve buzlu yollarda kış lastiği 4x4 araçlarda mutlaka kullanılmalıdır.

Hangi illerde kış lastiği değişimi daha çok tercih ediliyor?

Yaşanan iklimin ve nüfus yoğunluğunun da etkisi ile kış lastiği pazarının en büyük olduğu il başkent Ankara'dır. Ankara'dan sonra sayabileceğimiz diğer iller Erzurum, Kayseri, Bursa ve Van'dır.
Yorum Yazın