TİC Holding Header
  • USD 32.385
  • EUR 35.067
  • Altın 2324.965
  • BIST 100 9129.19
  • Ekonomi

Kocagöz pamuk için beş öneri sundu

İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, pamuk üreticisinin bu sezon hayal kırıklığına uğradığını ve önlem alınmazsa üretimin ciddi anlamda düşeceğini söyledi.
Kocagöz pamuk için beş öneri sundu
İZMİR / İHA - Kocagöz, bu durumu engellemek için bir dizi önlem alınması gerektiğini vurgulayarak, destekleme primi miktarı ve ödeme zamanı, maliyetlerin azaltılmasına yönelik tedbirler, Ziraat Bankası borçlarının ertelenmesi gibi konulardaki önerilerini Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na sundu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in onayı ile Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş’e raporu sunan Barış Kocagöz, “Geçen sezon dünya piyasalarının tutunması ve ülkemizdeki üretim düşüklüğü sayesinde fiyat seviyeleri sağlam kalan pamuk, bu yıl hüsrana yol açıyor. Türkiye, artan ekim alanları ile 750.000 ton rekolte beklediğimiz bir pamuk hasat sezonuna girdi. Ne var ki, hasat zamanındaki arz fazlalığı ve bunun yanı sıra dünya fiyatlarındaki düşüş; iç piyasa fiyatlarını üreticinin zarar edeceği seviyelere taşıdı ve taşımaya da devam edecek gözüküyor. Bu nedenle, zarar edilecek bir sezon yaşayan pamuk üreticisinin hızlı tedbirler alınamazsa tekrar pamuk üretiminden kaçması kaçınılmaz olacak” dedi.

Türkiye üreticisinin ulaştığı başarılı verim ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın vermiş olduğu destekleme primi olmasa Türkiye’de 1 kilo dahi pamuk yetiştirilmeyeceğini vurgulayan Kocagöz, şöyle konuştu: “Bu anlamda Bakanlığımıza müteşekkiriz. Ancak, tam olumlu trendi yakalamışken, hem dünya piyasasında oluşan düşük fiyatlar hem de Türkiye’deki hasattan kaynaklı arz yüzünden oluşan suni negatif yönlü fiyat hareketleri ülke pamuk üretimini gelecek sezon için olumsuz yönde etkileyecektir.”

Önümüzdeki yıl, bu yıl ulaşılan üretim seviyesinin büyük kısmının kaybedilmesi ile birlikte hem üreticinin hem de ülkenin cari dengesinin olumsuz etkileneceğini belirten Kocagöz, Bakanlığa sunduğu raporda şu önerilere yer verdi: “Özellikle bu fiyat-maliyet paritelerini göz önünde tutarak uygun görülürse destekleme priminin mümkünse 55 kuruştan 75 kuruşa çekmeliyiz. Ayrıca pamuk üretiminde ülkemizdeki yüksek maliyetlerin önümüzdeki yıl aşağı çekilmesi anlamında farklı uygulamalar Bakanlığımızca uygulanabilir. Bildiğiniz gibi tarım ürünlerinde neredeyse sadece pamuk gümrük duvarları ile korumadığımız ve gümrük almadığımız bir ürün. Dev tekstil sektörümüzün dünya ile rekabet edebilmesi adına buna mecbur kalmakla beraber öte yandan üreticimizin direkt olarak maliyetleri düşük diğer ülke üreticileriyle rekabet edebilme zorluluğunu göz ardı etmememiz gerektiğine inanıyorum. Örnek olarak mazotta ürüne endeksli mazot faturalarının prim dosyalarında beyan edilmesi ve primle birlikte ÖTV miktarlarının bu miktarlarda üreticilere iadesi yapılabilir. Aralık ayında üreticiyi sıkıştıracak Ziraat Bankası borçları suni fiyat düşüşlerine neden olmaktadır. Bu nedenle Ziraat Bankası borçları ertelenebilir. Biliyorsunuz bu sezonun destekleme primleri Haziran ayında ödeniyor. Bu primler hiç olmazsa Nisan ayında ödenerek üreticinin yeni sezon pamuk üretimi için kredi borcuna girmesi engellenebilir. Destekleme prim politikaları 5 yıllık bir plan şeklinde duyurulabilir. Böylece 5 yıllık önünü gören üretici pamuk üretiminden vazgeçmez üretimde özlenen 1 milyon tonluk hedef eşik değer yakalanır.”
Yorum Yazın