• Dünya

Kosova'da siyasi kriz derinleşiyor

Bugün toplanması beklenen Kosova Meclisi Genel Kurulu, en yaşlı milletvekili sıfatıyla toplantıyı yöneten Flora Brovina tarafından ertelendi. Bugün seçilmesi planlanan Kosova Meclisi Başkanı yine seçilemedi.
Kosova'da siyasi kriz derinleşiyor
İHA - Kosova Meclisi Genel Kurulu’ndaki toplantıyı yöneten Flora Brovina’nın gece geç saatlerde toplantıyı ertlemesi üzerine 4 partiden oluşan muhalefet koalisyonu sert tepki gösterdi. Milletvekilleri, Meclis Genel Kurul toplantısını en yaşlı milletvekili sıfatıyla toplantıyı yöneten Flora Brovina’nın toplantıyı önemli bir gerekçe göstermeden ertelenmesinin kabul edilemez olduğuna dikkat çektiler. Kosova Meclisi genel kurul toplantısının ertelenmesine tepki gösteren Kosova Demokratik Birliği (LDK), Gelecek İçin İttifak Partisi (AAK), Kosova Girişimi Nisma Partisi ve Vetevendosje Hareketi (VLAN) milletvekilleri, meclis salonunda seçimlerden birinci parti çıkan PDK’yı protesto etti.

VLAN koalisyonun 63 milletvekili ve koalisyonu oluşturan 4 parti liderleri, Kosova Meclis Başkanı’nı seçiminde olduğu gibi Kosova Hükümetini kurmakta kararlı oldukları mesajını verdi. VLAN koalisyonun 4 lideri, milletvekillerine hitaben konuştu. LDK, Vetevendosje Hareketi, AAK ve Nisma liderleri, meclis salonunda toplantı yapmak için değil, ülkedeki siyasi gelişmelerden duydukları rahatsızlığı dile getirmek için toplandıklarını ifade ettiler. Kosova Demokratik Birliği (LDK ) lideri İsa Mustafa, milletvekillerine yaptığı konuşmada parlamentoda çoğunluk oldukları için Kosova meclis başkanını seçmeyi ve yeni hükümeti kurmayı arzu ettiklerini belirterek “Hedefimiz, görevi sona eren hükümetin kötü yönetimiyle artan organize suçlar ve yolsuzluklarla mücadele ve Kosova vatandaşlarının menfaati olan konularda müşterek çalışmaktır. Parlamentoda çoğunluğa sahip olan bizlerin, meclisi ve hükümeti kurmaktan başka bir talebimiz yok” diyerek VLAN koalisyonunun gelecek hafta meclisi toplayacağını açıkladı.

Vetevendosje Hareketi lideri Albin Kurti, meclis genel kurul toplantısının ertelenmesi kararıyla oydaş olmadıklarını ifade etmek için meclis salonunda toplanıklarını hatırlatarak, Haşim Taçi’nin lideri olduğu iktidar PDK’yı kastederek, "Kosova devletini Cumhuriyetsiz bırakmıştır. Bu nedenle de gitmelidir. Kosova’nın bugünü ve yarını olması için bir araya geldik” diyerek iktidardaki partinin seçimlerini yarış olarak gördüğünü, yarışı birinci bitirenin kurumları oluşturabileceği zihniyetine sahip olduğunu, oysa kurumların parlamentodaki çoğunluk tarafından kurulmasının gerektiğini savundu.

AAK lideri ve VLAN koalisyonun Başbakan Adayı Ramush Haradinaj, ülkede suçların yaygınlaşmasına yol açan PDK’nın , parlamento organlarının kurulmasını engelleyerek başka bir suç işlediğini belirtti. Ülkede değişimden yana olduklarının altını çizen Haradinaj, gelecek haftanın ortasında VLAN milletvekillerinin imzalarıyla meclisin toplanacağını açıkladı.

Koalisyonun diğer ortağı Nisma lideri Fatmir Limaj da yaptığı konuşmada, “bugün burada devrim yapacağımızı, ülkeye zarar verecek harekette bulunacağımızı zannedenler aldandı. Bizler, sadece Anayasa çerçevesinde, elinde çoğunluğu bulunduran koalisyon olarak kurumları oluşturmayı çalışıyoruz” dedi. Limaj, Kosova’da yaşanan siyasi krize, çoğunluğun iradesi ile son verileceğini kaydetti.

Bugün toplanması beklenen genel kurulun gündeminde meclis başkanının seçilmesi vardı. Başarısızlıkla sonuçlanan iki girişimin ardından bugün tekrar meclis başkanı oylanacaktı.
Yorum Yazın