TİC Holding Header
  • USD 32.325
  • EUR 35.085
  • Altın 2297.968
  • BIST 100 8880.09
  • Sağlık

Lupus Hastalığı nedir?

Lupus hastalığı bağışıklık sisteminin çevre doku ve organlara saldırması olarak açıklanan kronik inflamatuar bir hastalıktır.
Lupus Hastalığı nedir?
Lupus genel olarak cilt, böbrekler, kan hücreleri, beyin, kalp ve akciğerleri hedef alabilir. Bu da doktorların teşhis koymasını zorlaştırır çünkü hastalar birden fazla ve farklı şikâyetlerle doktora başvurabilir.

Fakat çoğunlukla Lupus hastalarının yüz bölgesinde burundan yanaklarına doğru uzanan kelebek görünümündeki döküntüler göze çarpar. Lupus hastalarında ortaya çıkan diğer belirtiler ise şöyledir;

Işığa Duyarlılık
Güneşe ve diğer ultraviyole ışın kaynaklarına maruz kalmak yüz bölgesinde oluşan kelebek görünümdeki döküntülerinin şiddetlenmesini tetikler.

Ağız veya Burunda Aft
Ağız ülseri olarak da tabir edilen aftlar Lupus hastalığını teşhis etmede etkilidir. Ağız dışında burunda da gelişebilen bu aftları Lupus hastalığı ile karakterize yapan unsurlar ağrısız olmaları ve daha çok damak kısmında görülmeleridir.

Eklem Yerlerinde Şişlik
Eklem yerlerinde ağrı, kızarıklık, şişlik ve hassasiyet Lupus hastalığı belirtileri arasında yer almaktadır.

Kalp veya Akciğerlerde İltihap
Lupus hastalarında kalp zarı veya akciğerlerde iltihaplanma görülebilir.  Ancak bu viral enfeksiyonlarda da görülebilecek belirtiler arasında yer aldığı için nefes alırken göğüste ağrı ve ani nefes kesilmeleri varsa eğer Lupus olduğunu anlayabilirsiniz.

İdrarda Anomaliler
İdrar testinde ortaya çıkan kan hücreleri ve protein sağlıklı insanlarda bulunmaması gereken değerlerdir. Ancak Lupus hastalarının idrar örneklerinde bu değerlere rastlanır.

Nöbetler
Lupus hastalığı beyni etkisi altına alabilir bu da çeşitli sinir hastalıkları ve akabinde ortaya çıkan nöbetleri beraberinde getirebilir. Nöbetlerin yanı sıra aşırı endişeli olma, baş ağrısı ve bulanık görme gibi sorunlar da gözlemlenebilir.

Anemi
Lupus hastalarında rastlanan anemi hastalığını demir eksikliğinden dolayı meydana gelen anemiyi ayırt etmek gerekir.  Kan hücrelerinin azlığı özellikle kadınlarda adet dönemlerinde sıklıkla gözlemlenir ancak Lupus hastalarında kan hücreleri zamanla yok olmaktadır.

Disk Şeklinde Döküntüler
Yüz, kafa derisinde ve boyun bölgesinde görülen disk şeklinde döküntüler Lupus hastalarında ortaya çıkan belirtiler arasında yer alır.
Yorum Yazın