TİC Holding Header
  • USD 32.378
  • EUR 35.034
  • Altın 2324.822
  • BIST 100 9129.19
  • Genel

Makedonya Başbakanı Gruevski'den açıklama

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Makedonya’nın 2009 yılında NATO ve Avrupa Birliği’ne üye olmak için tüm kriterleri yerine getirdiğini ifade ederek, Ancak müzakere süreçleri o zaman başlamadı
Makedonya Başbakanı Gruevski'den açıklama
MERSİN / İHA - Çünkü güney komşumuz Yunanistan görüşmeleri bloke etti. Yunanistan, kendi ulusunuzun adını, dilini değiştireceksiniz diye bir şart koşmuştu. Tabi böyle bir durumu kabul etmeyiz, kabul etmeyeceğiz. Böyle bir şartı kabul etmemiz mümkün değil" dedi.

Türkiye-Makedonya İş ve Yatırım Forumu Mersin’de gerçekleşti. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MTSO) gerçekleşen foruma, Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Makedonya Devlet Bakanları Furkan Çako ile Bil Pavlevski, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, MTSO Başkanı Şerafettin Aşut ve iş adamları katıldı. Forumun açılış konuşmasını yapan MTSO Başkanı Aşut, kardeşlik bağı olan Makedonya ile böyle bir iş forumu kapsamında işbirliğinde bulunuyor olmanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Mersin’in sahip olduğu ekonomik göstergeler hakkında bilgi veren Aşut, "Mersin ekonomisi çok çeşitlidir ve bunlar başlı başına çok güçlü sektörlerdir. Tarım, sanayi, turizm ve lojistik ilimizin sahip olduğu kapasite bakımından 4 önemli alandır. İhracatta Türkiye’de ilk 10’da, tarımda öncü bir kent olan Mersin, bereketli topraklara, ılıman iklime ve yatırım için elverişli alanlara sahiptir. 600’e yakın yabancı yatırımcı ilimizde bulunmaktadır. Makedonya ile ticaret yapmamız çok güzel ama yatırımcı olarak işbirliği yapmamız daha değerli olacaktır" diye konuştu.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise, iş forumunun her iki ülke için hayırlı olması temennisinde bulunarak, "Makedonya bizim evlad-ı Fatihan yadigarımızdır. 77 milyon Türkiye vatandaşının aynı nazarla Makedon kardeşlerimize baktığını biliyoruz. Makedonya’nın Avrupa başta olmak üzere tüm dünyada tanınması, kabul edilmesi için var gücümüzle yanında olduğumuzu belirtmek istiyorum. Makedonya’nın müreffeh olması, kalkınması sorunsuz bir Balkanların ortaya çıkması anlamına gelmektedir. Karşılıklı ticari ilişkiler ve yatırımlar bakımından mevcut potansiyelimizi ortaya koyamadığımız açıktır. İnşallah bugünkü toplantı ticari ilişkilerimizin gelişmesine katkı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da, böyle bir buluşmanın önemli olduğunu kaydederek, "Dostluk bağlarını çok daha ileriye taşıyacak bir buluşma olarak görüyorum. Makedonya’yı ilk tanıyan, ilk büyükelçiliği açan ve her boyutta destekleyen Türkiye Cumhuriyeti’nin Makedonya Başbakanı ile gerçekleştirilen birlikteliğin önemli bir buluşma olduğunu ifade etmek istiyorum. Bu iş forumunun Mersin’in uluslararası alanlara açılmasına, gelişmesine ve kalkınmasına katkıda bulunacağına inanıyorum. Mersin’de başlayan bu işbirliğinin hepimiz için hayırlara vesile olmasını diliyor, Mersin’i Türkiye buluşmasına katarak Mersin’e hak ettiği değeri gösteren Başbakanımıza teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski de Mersin’in kendileri için önemli bir şehir olduğunu vurgulayarak, "Gerçekten Türkiye ekonomisinin lokomotifi olma özelliğine sahip bir şehir. Türkiye ile Makedonya ile ilişkilerini geleneksel olarak dostluk ilişkileri oluşturmaktadır. Biz 2 dost ve kardeş ülkeyiz. Birbirimiz arasında güven var. Şu anda siyasi ilişkilerimiz en üstü seviyede. Ancak ekonomik ilişkilerimizi de geliştirmek için çabalıyoruz. Türkiye Makedonya’nın önemli bir partneridir" dedi.
"YUNANİSTAN’IN ŞARTLARINI KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL"
Makedonya ile ilgili bilgiler de veren Gruevski, "Makedonya Cumhuriyeti siyasi açıdan bakıldığında Avrupa Birliği ve NATO üyesi adayıdır. Makedonya Cumhuriyeti 2009 yılında Avrupa Birliği ve NATO’ya üye olmak için tüm kriterlerini yerine getirmiştir. NATO bunu kabul etmiştir. 2009 yılında yılında Avrupa Birliğine üye olmak üzere müzakereler başlamak için tüm hazırlıkları ve reformları yapmıştık ancak müzakere süreçleri o zaman başlamadı. NATO’ya da üyeliğimiz maalesef askıda kaldı. Bunun nedeni de Güney komşumuz olan Yunanistan’ın görüşmeleri bloke etmesidir. Çünkü Yunanistan bir şart koşmuştu. Demişti ki müzakere başlaması ve NATO’ya üyelik için öncelikle kendi ulusunun, dilinin adını değiştirmesi lazım. Tabi böyle bir durumu kabul edemeyiz, kabul etmeyiz de. Böyle bir şartı kabul etmemiz mümkün değil. Biz tabi ki burada durmayacağız, kalmayacağız. Diyalog aracılığı ile tekrar görüşmelere başlayacağız. Sorunun üstesinden gelinmesi için her şey yapacağız. Netice almak için tüm çabaları gerçekleştirmiş olacağız" şeklinde konuştu.

"AVRUPA’DA EN HIZLI GELİŞEN 3’ÜNCÜ ÜLKEYİZ"
Avrupa’da en hızlı gelişen 3’üncü ülke olduklarının altını çizen Gruevski, "Ortalama 4,1 büyüme hızına ulaştık. Bütün bu gelişmeler ekonomimizi olumlu etkiliyor. Dünyanın önde gelen şirketleri için her zaman ülkemiz cazip bir yatırım merkezi olmuştur. 2006 yılında Makedonya Dünya Bankası Listesi’nde 94’üncü sıradaydı iş alanları açısından ama sürekli çalıştık ve 25’inci sıraya yükseldik. Avrupa Birliği’nin 28 ülkesinin 21’inden daha iyi pozisyondayız. Bu bizi gururlandırıyor ve çok mutlu ediyor. Bürokratik işlemleri azaltmak için 300 şirketle birlikte hareket ediyoruz. İşlemlerin bazılarını tamamen iptal ettik, bazılarını ise kısalttık. Makedonya geleceğe büyük bir adım attı. Hükümet olarak iş adamlarıyla, şirketlerle sürekli görüşme halindeyiz. Ülkemiz, şu anda yatırım maliyeti en düşük ülke konumundadır. Bunu vergileri düşürerek başardık. Kar vergilerini ve gümrük vergilerini düşürdük. Enerji, lojistik ve iş gücü maliyeti de son derece düşük konumdadır. Bir diğer önemli hususta devlet olarak eğitimi önemsiyoruz. Milli gelirimizin yüzde 6’sı eğitime yatırım olarak kullanılıyor" şeklinde konuştu.

Son 4 yılda 15 yeni yabancı büyük şirketle Makedonya’da fabrika açması konusunda anlaşmaya vardıklarını belirten Gruevski, "Makedonya’ya her geçen gün daha fazla yabancı yatırımcı gelmeye başladı. 30 yabancı yatırımcı daha sırada. Makedonya’nın güzel bir altyapısı da var. Tren yolları, oto yolları gelişmiş standartlarda. Tüm ülkeye yaymayı düşündüğümüz doğalgaz hatları var. İhracat ve tüketim önemsediğimiz iki alan. Sizden ricam daha çok gelişmek istiyorsanız, düşük maliyet nitelikli iş gücü arayışındaysanız, Avrupa’ya açılmak istiyorsanız Makedonya’ya gelin" ifadelerini kullandı.
Gruevski’nin konuşmasının ardından Devlet Bakanları Furkan Çako ile Bil Pavlevski ve Makedonya Yabancı Yatırım Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Kliment Sekerovski ülkeleri ile ilgili bilgileri paylaştılar.
Yorum Yazın