TİC Holding Header
  • USD 32.375
  • EUR 35.003
  • Altın 2324.829
  • BIST 100 9129.19
  • Genel

Malazgirt Zaferi'nin 942. yıl dönümü

Tarihte Türklere Anadolu'nun kapılarında kesin zafer sağlayan son savaş olarak bilinen Malazgirt Meydan Muharrebesi'nin 942. yılı etkinlikleri Muş'un Malazgirt ilçesinde başlayan törenlerle kutlandı.
Malazgirt Zaferi'nin 942. yıl dönümü
Erman Çimen - Haber: Erman Çimen
26 Ağustos 1071 tarihinde, Büyük Selçuklu Hükümdarı Alparslan ile Bizans İmparatoru IV. Romen Diyojen arasında Malazgirt Ovası'nda gerçekleşen Malazgirt Meydan Muharebesi'nin 942. yılı tüm yurtta kutlandı. Türk tarihinin en önemli zaferlerinden biri olan Malazgirt Meydan Muharebesi'nin 942'inci yıl dönümü etkinlikleri Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın katılımıyla Muş'un Malazgirt ilçesinde yapıldı.

Bu tarihi zaferin 942. yıldönümünde OGÜNhaber’e değerlendirmelerde bulunan Türk Tarih Kurumu Öğr. Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur, Malazgirt Zaferi'nin Anadolu’nun kapıları açılması ile birlikte, tüm Orta Doğu, Balkanlar ve Orta Avrupa’da Türklerin hakim olduğu büyük bir medeniyetin kurulmasında etkin bir rol oynadığını söyledi. Atnur, siyasi ve askeri anlamda zaferin büyüklüğü kadar coğrafi ve kültürel manada önemi büyük olan bu zaferin Avrupalılar tarafından Türkiye ismini alan medeniyete öncülük ettiğini belirtti.

Türk Tarih Kurumu Öğr. Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur’un OGÜNhaber’e yaptığı değerlendirmeler şöyle;
“Malazgirt, Asya’dan gelen Türklerin kültürlerinide içine alarak Araplar, Kürtler, Farslar, Ermeniler ve Rumlarla birlikte ‘Türk’ ismi adı altında kurulan çok zengin bir medeniyetin anahtarıdır. Bu medeniyet Osmanlı İmparatorluğu ile devam etmiş sonuçta şimdi yaşadığımız Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne kadar uzanan bir tarihin akışına yön vermiş büyük bir olaydır. Bu olay aynı zamanda çok ciddi bir kültür birikiminin Anadolu topraklarında yeşermesini sağlamıştır. Malazgirt’ten başlayarak Anadolu topraklarında özellikle Türklerin göçebe hayatının bir simgesi olan ‘ahlat’ların varlığıda önemli kültürel bir göstergedir. Muş’tan Erzincan’a ,Sivas, Bitlis,Diyarbakır, Mardin’e kadar geniş bir coğrafyada görülebilen bu ahlatlar ciddi bir kültürel birikimin simgesi olarak sayılabilir. Malazgirt bu bakımdan Anadolu’nun kapıları Türklere açılması ile birlikte ilerde tüm Orta Doğu Balkanlar ve Orta Avrupa’da Türklerin hakim olduğu büyük bir medeniyetin kurulmasında etkin bir rol oynayan, tarihin dönüm noktası sayılan çok önemli bir zaferdir.”
 
Yorum Yazın