TİC Holding Header
  • USD 32.395
  • EUR 35.082
  • Altın 2325.08
  • BIST 100 9129.19
  • Yaşam

Manisa Lalesi dünyaya tanıtılacak

Manisa'da bulunun Spil Dağı'nda yetişen ve koruma altına alınan Manisa Lalesi'nin tanıtılması amacıyla Manisa Lalesi Tür Eylem Planı Çalıştayı düzenlendi. Bu eylem planı kapsamında Manisa Lalesi dünyaya tanıtılacak.
Manisa Lalesi dünyaya tanıtılacak
Sultan Gedik - MANİSA / İHA - 1968 yılında Milli Park ilan edilen ve Türkiye'deki 40 Milli Park'tan biri olma özelli taşıyan Spil Dağı'nda yetişen Manisa Lalesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Tür Eylem Planı kapsamında dünyaya tanıtılacak. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü tarafından, Manisa Spil Dağı Milli Parkı İdare Ziyaretçi ve Araştırma Merkezi'nde gerçekleştirilen Manisa Lalesi Tür Eylem Planı Çalıştayı'na Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, akademisyenler ve kurum temsilcileri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından toplantının açılış konuşmasını yapan Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, Spil Dağı'nda ilk defa bilimsel bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek, "Yola çıkarken amacımız Spil Dağı Manisa'nın değeri olan Manisa Lalesi'ni topluma biraz daha tanıtmak, bilim dünyasında üniversiteler camiasında biraz daha öne çıkarmaktı. Bu anlamda bakanlık olarak bu tür eylem planları yapıyoruz. Bu yıl bu tür eylem planlarının bir tanesini Manisa Lalesi'ne ayırdık. Başta Sayın Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun talimatlarıyla Manisa'da Spil Dağı'nın değeri olan Manisa Lalesi'ni çalışarak ne olduğunu yayılış alanlarını genetiğini bütün değerlerini ortaya koymak bu şekilde hem Spil Dağı'nın hem de Manisa'nın tanıtımına katkı sağlamayı amaçladık" dedi.

"LALE'Yİ FESTİVALLERLE TANITALIM"
İstanbul'da Uluslararası Lale Festivali yapıldığına dikkat çeken Bayrak, bizim Manisa Lalemiz var. Biz neden yapmayalım? Bu anlamda ben bu konuya dikkat çekmek istiyorum. Manisa Lale'si inşallah bundan sonra Manisa'nın kamu liderleriyle, üniversitesiyle, STK'yla müştereken niye Manisa Lalesi Festivali yapmayalım?" diye konuştu.

Bayrak'ın ardından konuşan Manisa Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik ise, Manisa Lalesi'nin Manisa Mesir Macunu kadar önemli olduğuna değinerek, "Nasıl ki Mesir Macunu şehrimizin tanıtımı noktasında asırlara dayanan bir gelenek olması nedeniyle bir önem arz ediyorsa lalemiz de bu şehrin tanıtımına katkı sağlayabilir. Bir ekonomik değer olarak da vatandaşa katkıda bulunabilir diye düşünüyorum" diye konuştu.

"LALEYİ HOLLANDA'DAN TEMİN EDİYORUZ"
Toplantının sonunda konuşan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ise, marka değeri olan kültür varlıklarının öne çıkarılması gerektiği vurgusunu yaptı. Vali Bektaş, "Yine marka değerinden bahsetmek zorundayım. Osmanlı'da lale popüler olmuş. Bunu Hollanda keşfetmiş götürmüş. Şimdi bütün dünyaya lale satıyorlar. Bize de satıyorlar. İstanbul Belediyesi son yıllarda parklarını lalelerle süslemeye karar verdiğinde laleyi Hollanda'dan temin etti. Varlık bizde ırgatlık bizde ama marka değeri orada. Bu işi pazarın konusu haline getirmeyi onlar başarmışlar, geliştirmişler, çalıştırmışlar, emek vermişler. Ortaya devasa bir manevi varlık marka değeri oluşturmuşlar ve burada satıyorlar. Hakları adamların. Yanlış olan bizim yapmadığımız. Doğru olan da bizim burada yapmaya çalıştığımız" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Doç. Dr. Levent Şık, yaptığı sunumda Manisa Lalesi'nin bilimsel özelliklerinden bahsetti.
Yorum Yazın