TİC Holding Header
  • USD 32.389
  • EUR 35.434
  • Altın 2322.704
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

MÜSİAD Şubat ayı SAMEKS verilerini Mersin’de açıkladı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkan Vekili Nazım Özdemir, faiz indirimlerinin yeterli olmadığını belirterek, 'Faizleri birden 5,5 puan arttırdılar ama çeyrek çeyrek indirilebiliyor. Onların da kendilerine göre gözettikleri makul gerekçeleri olabilir ama bize makul gelmiyor' dedi.
MÜSİAD Şubat ayı SAMEKS verilerini Mersin’de açıkladı
MERSİN / İHA - MÜSİAD tarafından her ay sonunda kamuoyu ile paylaşılan ‘Satın Alma Müdürleri Endeksi Verileri’nin (SAMEKS) Şubat ayı sonuçları Mersin’de açıklandı.

MÜSİAD Mersin Şubesi’nin ev sahipliğinde Mersin HiltonSA Otel’de düzenlenen basın toplantısına, MÜSİAD Başkan Vekili Nazım Özdemir, Genel Başkan Yardımcısı Abdurrahman Kaan, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Akif Demirbaş ve MÜSİAD Mersin Şube Başkanı Yusuf Yılmaz katıldı. MÜSİAD Genel Başkan Vekili Özdemir, toplantıda yaptığı açıklamada, MÜSİAD olarak Satın Alma Müdürleri Endeksi geliştirdiklerini söyledi. Dünyada da bu verilerin açıklandığına işaret eden Özdemir, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinin 2 ay sonradan geldiğini, SAMEKS’in ise bulunduğu ayın verilerini açıkladığını ifade etti. Bunun gelecek ayla ilgili perspektifi görmek adına önemli olduğunun altını çizen Özdemir, “MÜSİAD olarak bu noktada önemli bir çalışma yapıyoruz ve önemli bir boşluk dolduruyoruz” diye konuştu.

Genel Sekreter Yardımcısı Demirbaş ise, SAMEKS verilerinin gelecek aylardaki ekonomik hareketler hakkında bilgi verdiğini dile getirerek, iş dünyası için birkaç ay öncesini gösteren resmi verilerin değil, anlık verilerin anlamlı olduğunu kaydetti. Bu anlamda SAMEKS’in zamanında perspektif sunmasının iş dünyasında daha faydalı olduğunu aktaran Demirbaş, bin 100 işyerinde tespit edilen havuz çalışmasında 500 işyerinin satın alma müdürleri ile yapılan veri çalışmasından akademisyenlerin de desteği ile bu bilgilere ulaşıp, gelecek aylardaki karşılaşılacak sıkıntıları gördüklerini söyledi.

“SAMEKS BİLEŞİK ENDEKSİ SON 26 AYIN EN DÜŞÜK DEĞERİNE ULAŞTI”
Daha sonra Şubat ayı SAMEKS verilerini açıklayan Demirbaş, sanayi ve hizmet sektörlerini içeren SAMEKS bileşik endeksinin Şubat ayında 0,18 puan azalarak 46,93 değerine düştüğünü bildirdi. SAMEKS’te baz olarak 50 puanın kullanıldığına işaret eden Demirbaş, “50’nin altındaki değer ekonominin yavaşladığı, üstü ise genişlediği anlamına gelir. SAMEKS endeksinde Ocak ve Şubat bileşik endekste Ocak’ta ihracatta ciddi bir düşüş vardı, yüzde 13 düşüş göstermişti, ona paralel ciddi olarak birleşik endeks düştü. Şubat ayında yine düşerek 46,93 seviyesine geldi ve son 26 ayın en düşük değerine ulaştı. Bu düşüşte hizmet sektörü endeksindeki düşüş belirleyici olurken, sanayi sektörü endeksindeki kısmi yavaşlama bileşik endeksin düşüş hızını sınırladı” şeklinde konuştu.

Sanayi endeksinin Şubat ayında bir önceki aya göre 5,97 puanlık artışla 49,51 değerine yükseldiği bilgisini veren Demirbaş, “Hizmet endeksi ise bir önceki aya göre 2,61 puan azalma göstererek 45,92 puana inmiştir” ifadelerini kullandı.

“KÜRESEL PAZARLARDA YAŞANAN DURGUNLUK TÜRKİYE’Yİ ETKİLİYOR”
Küresel pazarlarda yaşanan durgunluğun Türkiye ekonomisini etkilediğine de dikkat çeken Demirbaş, özellikle Euro Bölgesi’nde artan deflasyon riski ve düşük büyüme probleminin ihracatta ağırlıklı olarak Avrupa ile çalışan Türkiye sanayisini olumsuz etkilediğini vurguladı. Demirbaş, şöyle devam etti: “Bunun yanında döviz kurunun son aylarda Türk Lirası karşısında değer kazanması, şirketleri satın alım sürecinde etkilemiş ve böylece SAMEKS Hizmet ve Sanayi Endeksi üretim alt endekslerinde düşüşler gözlemlendiği söylenebilir.”

“FAİZ İNDİRİMLERİ YETERLİ DEĞİL, ÇEYREK ÇEYREK İNDİRİMLER BİZE MAKUL GELMİYOR”
Verilerin açıklanmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan MÜSİAD Genel Başkan Vekili Özdemir, son dönemdeki faiz indirimleri ve yaşanan tartışmaların anımsatılması üzerine Türkiye’nin küresel ekonomi ile entegre olmuş bir ekonomi olduğunu, dolayısıyla dış gelişmelerden etkilendiğini söyledi. Amerikan Merkez Bankası FED’in bir duyurusunun bile çok hızlı şekilde Türkiye’deki ve dünyadaki dengeleri etkilediğine dikkat çeken Özdemir, şunları söyledi: “Özellikle gelişmekte olan ülkeler bu açıdan maalesef biraz daha talihsiz durumdalar. Hızla büyüyorlar ama büyük ekonomilerin yapacağı bir hareket onları çok daha etkin şekilde sarsabiliyor. Türkiye de bir takım dengeleri uygulamak durumunda. Biz burada sanayici, tüccar olarak elbette ki faizlerin düşük olmasını isteriz. İnsanların paradan para değil de iş yaparak değerden para kazanmalarını istiyoruz. Başkanımız, bütün demeçlerinde faiz indirimlerinin yeterli olmadığını belirtiyor. Ama bunun süreç içinde düşmesi gerektiği, yani birden 5,5 puan arttırdılar ama çeyrek çeyrek indirilebiliyor. Onların da gözettikleri kendilerine göre makul gerekçeleri olabilir ama bizim için makul değil, bize makul gelmiyor.”

“HUZUR, GÜVEN VE İSTİKRAR, DEMOKRATİK ORTAMIN GELİŞTİRİLMESİYLE SAĞLANMALI”
Haziran’da yapılacak genel seçim, çözüm süreci ve Meclis’te yaşanan İç Güvenlik Paketi tartışmalarının ekonomiyi nasıl etkilediği sorusuna ise Özdemir, “Biz başından beri çözüm sürecini sonuna kadar destekliyoruz. Bu ülkede kan dökülmesini asla istemiyoruz. Bu ülkede her vatandaşın eşit ve aynı haklara sahip olduğuna inanıyoruz. Her vatandaşın kendi diliyle, inancıyla yaşaması gerektiğine zaten inanıyoruz. O anlamda ülkede huzur, güven, istikrar derken, bu huzur, güven ve istikrarın da polis dipçiği veya jandarma dipçiğiyle sağlanması değil, demokratik ortamın geliştirilmesiyle sağlanması son derece önemli. Bununla ilgili tartışmalar olacak tabi. Bu tartışmaların kavgaya dönüşmemesi gerekiyor. Yani Meclis’te yapılan kavgayı kabul etmek asla mümkün değil. Ekonomi iç ve dış kargaşalara son derece duyarlı. Buna herkesin dikkat etmesi gerekir. Özellikle de politikacıların çok daha fazla dikkatli olmaları gerekir. Ekonomi etkileniyor, vatandaşın cebini ciddi şekilde yakıyor. Onun için Meclis’teki dostlarımızın dikkatli olmaları son derece önemli” yanıtını verdi.
Yorum Yazın